Povestea cu cauciucurile de iarnă datează încă din 2011, când a fost introdusă pentru prima dată în România obligativitatea acestora. Așadar, de la data de 1 noiembrie mașinile au obligativitatea de a fi echipate cu cauciucuri de iarnă pe toate roțile dacă șoseaua pe care circulă este acoperită cu polei sau zăpadă. Nici un polițist nu va amenda în cazul în care carosabilul este uscat.
Care sunt sancțiunile pentru șoferii care nu-și echipează mașinile cu cauciucuri de iarnă?
Șoferii care nu respectă legislația și se avântă la drum fără cauciucuri de iarnă, trebuie să știe că pot primi o amendă de maxim 2500 RON din partea Poliției. De asemenea, se va mai aplica măsura complementară de reținere a certificatului de înmatriculare fără drept de circulație. În plus, în caz de accident cauzat din cauza gheții sau poleiului, dacă mașina nu este echipată corespunzător, unele firme de asigurări pot refuza despăgubirea. Din nou, specific faptul că sancțiunile se aplică doar pe porțiunile de drum acoperite cu zăpadă sau polei.
Care sunt specificațiile anvelopelor de iarnă
Pentru ca autovehiculul să corespundă legislației, acesta trebuie să aibă după cum spuneam mai sus toate cele 4 anvelope de iarnă, iar aceste anvelope trebuie să conțină inscripția MS, M+S, M.S., M&S. Aceste inscripții vin din engleză și se referă la noroi și zăpadă. Deci, sunt anvelope clar destinate vremii capricioase de iarnă. Anvelopele All Season se pot folosi numai dacă au aceste inscripții.
Cât costă anvelopele de iarnă?
Prețurile anvelopelor de iarnă este unul destul de mic, crește evident cu cât jantele sunt mai mari și au dimensiuni mai ciudate. De exemplu, pentru o jantă de 14, un cauciuc de iarnă nou 165/65/14 costă în jur de 130 RON pe www.anvelomag.ro. Nu se recomandă sub nici o formă achiziția de cauciucuri second hand. Este vorba despre siguranța circulației aici, nu despre preț. Nu cred că 130 de lei pentru o anvelopă este o sumă atât de mare încât să nu vă permiteți.
Există foarte mulți oameni care aleg să cumpere cauciucuri second hand de iarnă doar pentru a scăpa de amenda de la poliție, dar este total neindicat. Gândiți-vă la siguranța voastră mai întâi, a celor pe care-i transportați cu mașina și a celorlalți participanți la trafic. Cauciucurile de iarnă care sunt uzate, adică second hand, nu mai au aderență.
Majoritatea celor pe care se pot cumpăra de la centrele de cauciucuri second hand sunt aruncate de străini la tomberon, ridicate de români, aduse du dubele în țară și vândute apoi drept anvelope second hand de iarnă. Repet, nu vă jucați cu viețile voastre sau ale altora.