Începând cu data de 20.05.2018, în România a apărut termenul de „suspendarea înmatriculării autovehiculelor”. Atunci a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență 14/2017 care completează OG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Există două cazuri mari și late în care intră în vigoare suspendarea înmatriculării autovehiculelor, situații pe care le vom trata detaliat în cele ce urmează.
Cum funcționează suspendarea înmatriculării autovehiculelor
- ITP-ul a expirat – conform 10 pct. 4.5 din OG14/2017, „Suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului intervine și la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică.”
- Ne transcrierea dreptului de proprietate conform 10 pct. 4.3 din OG14/2017, „În situația în care noul proprietar nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termenul prevăzut la alin. (4), înmatricularea vehiculului se suspendă de drept până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.” (maxim 90 de zile de la data trecută pe contractul de vânzare-cumpărare).
În cazul în care poliția vă prinde cu ITP-ul expirat, o să fiți sancționați cu amendă din clasa 4 de sancțiuni , o să fi se rețină și certificatul de înmatriculare și plăcuțele de înmatriculare de pe mașină.
Conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată constituie contravenție şi se sancționează cu amendă de la 9 la 20 de puncte-amendă. (1305-2900 lei)