Problema pregătirii profesionale – SOLUȚIE: școala de șoferi serioasă cu zeci de ore de conducere. Nu am înțeles niciodată cum anumite entități comerciale se pot numi „școli de șoferi” atât timp cât pentru categoria C elevii fac 2-3 ore, pentru categoria E fac 2-3 ore și așa mai departe. Prea multă neseriozitate a apărut uneori și din cauza elevilor.
Problema atestatelor profesionale – SOLUȚIE: să se acorde doar celor care le merită, celor care au învățat. Fraudarea acestor examene a adus la suprafață o clasă de șoferi neprofesioniști, care din păcate nu știu cât au voie să conducă sau cât trebuie să facă pauză. Examenele trebuie eliminate și introduse cursurile cu prezență OBLIGATORIE, exact cum este și în țările din Vestul Europei.
Problema salarizării șoferilor – SOLUȚIE: să se modifice Codul Muncii cum s-a modificat pentru cei din construcții (OUG 114/2018). Cum acolo au crescut minimul pe economie la 3000 de lei brut + taxe reduse astfel încât salariul net să fie undeva la 2300 RON, așa să crească și la șoferi, mai ales că aceștia dețin atestate profesionale. E foarte simplu. Astăzi acea lege nu mai este valabilă dar este un exemplu de reducere a taxelor pe salariile șoferilor profesioniști care ar putea fi pus în aplicare rapid.
Problema cartoanelor – sau a companiilor de transport foarte mici care au făcut un obicei din jumulirea șoferilor și în punerea pe butuci a prețului pe km. SOLUȚIE: introducerea capitalului social minim de 20.000 e euro la înființarea unei companii de transport. Cine știe să facă business și are cu ce, să facă, cine nu, să lase jumulitul șoferilor. Poate vi se pare o cifră mare 20.000 de euro, dar să fim serioși, un camion bunicel costă cam 50.000 de euro.
Problema prețului/km – SOLUȚIE: stabilirea prin Ministerul Transporturilor a tarifului minim de referință, reglementarea lui conform cerinței pieței o dată la 3 luni și anularea licenței de transport pentru companiile care merg sub prețul pieței, sub acest tarif unic.
Problema magnetului – SOLUȚIE: anularea permisului de conducere și interzicerea celor prinși în fapt să mai conducă vreodată pe teritoriul țării. În cazul în care se produc pagube materiale iar camionul are magnetul pus, de la 1 la 3 ani de închisoare. În cazul în care există victime supraviețuitoare: de la 5 la 10 ani de închisoare. Pentru decese, fapta să fie încadrată ca omor, și să se meargă până la pedepse de 25 de ani de închisoare, fără milă. Fără milă.
Ar mai trebui triați și jurnaliștii…mai ales cei stil tonomat. Unii tonomate politice, alții pe imobiliare sau in cazul nostru, pe transport !!
Oare cum or putea abera așa ?! …habar nu au ce înseamnă o firma de transport, cum se obține o licența de transport, o firma de transport, nu citesc un forum de prb. ale șoferilor, dar găsesc ei soluții și problemele…
Si după ce rezolvati voi, jurnaliștii ăștia, cu “cartoane” pe corecte, învățați voi și neurochirurgii sa opereze…
șoferii sunt de altă părere