Home Colțul camionagiilor Plata la oră – cea mai corectă soluție de salarizare pentru șoferii...

Plata la oră – cea mai corectă soluție de salarizare pentru șoferii profesioniști

35815
0
noile tahografe

Cu toții ne dorim să fim respectați la locul de muncă și prima dovadă de respect este salariul. În domeniul transporturilor, cel puțin atunci când vine vorba despre România și despre contractele de muncă românești, apar mereu discuții legate despre salarizare. La noi nu există plata la oră  în sectorul privat (există doar la bugetari unde există și sporuri și ore suplimentare, etc) și astfel, nu există o modalitate corectă pentru a contoriza munca șoferului profesionist. Contractele de muncă ale șoferilor profesioniști români sunt de două feluri:

  • Salariu fix + diurna pe țară pentru șoferii de pe intern, se ajunge la un venit salarial de 5000 RON în cel mai fericit caz, net, bani în mână
  • Salariu fix + diurnă pentru șoferii de pe comunitate, se ajunge la un venit salarial de 2200-2500 EURO în cel mai fericit caz, net, bani în mână

Și într-un caz și în celălalt, salarizarea nu corespunde cu volumul de muncă. Cum poți să dai salariu fix unei persoane care într-o zi poate muncește 8 ore, în altă zi poate muncește 15 ore? Să nu uităm de neconcordanța dintre Codul Muncii și Regulamentul 561. Unul spune că șoferul muncește 8 ore pe zi, celălalt se duce până la 15 ore de muncă/zi. Atunci vine inevitabil întrebarea, de ce plata salariului se face în baza Codului Muncii dacă munca este efectuată în baza Regulamentului 561? Plata la oră este imperios necesară pentru a stabili un grad de echitate între volumul de muncă și salariu. Fiecare șofer poate să demonstreze câte ore a muncit de-a lungul unei zile cu ajutorul raportului zilnic scos din tahograf.

Așa cum în comerț, la casele de marcat scoți Z-ul la final de zi și vezi cât s-a vândut, și șoferul poate să scoată un raport prin intermediul căruia să vadă cât a muncit. Nu este nimic complicat.

O salarizare corectă pentru un șofer profesionist ar trebui să cuprindă întreaga perioadă de serviciu, nu doar orele stipulate în contract, nu doar diurna. Dacă se muncește 15 ore, să fie plătite toate individual, cu sporuri, cu ore suplimentare la ce depășește 8 ore, etc. Plata la lună este de domeniul trecutului, țări precum Anglia, Franța, Germania, Olanda au implementat demult acest sistem în sectorul privat, România se încăpățânează să rămână blocată în Evul Mediu, când erau sclavi cumpărați, munciți zi lumină iar la final de zi, li se arunca un colț de pită. În ziua de azi, MUNCA TREBUIE PLĂTITĂ. Nu cere nimeni 1 leu mai mult decât merită, dar măcar ce s-a muncit, să se plătească.

Da, știu, or să urmeze comentarii de genul „Luați-vă voi camioane și țineți șoferi să vedeți cum este”…

Nu, eu nu aș intra niciodată într-un business dacă nu aș fi sigur că pot să fiu competitiv fără să jumulesc angajații de bani. Am impresia că scopul transportatorului român a suferit o mutație în ultimii ani, în România. În loc să aibă drept scop profitul din transportul de marfă, a început să aibă drept scop profitul din jumulitul forței de muncă. Activitate care nu are cum să aducă plusvaloare, ori evoluție în domeniul transporturilor.

Previous articleMeseria de șofer profesionist – o luptă continuă?
Next articleParadoxul șoferiei – nu merge treaba, dar înmatriculările de camioane cresc de la an la an
Impatimit al automobilismului, adept al condusului corect si al disciplinei in trafic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here