Mulți dintre noi ne întrebăm de ce statul nu face nimic contra haosului de pe șosele, haos din cauza căruia am devenit țara morților pe șosele. Se moare pe stradă în România din cauza accidentelor rutiere mai ceva ca-n Siria, și acolo țineți cont de faptul că pică bombe. A devenit o adevărată aventură să ieși cu mașina înafara localității, dacă Indiana Jones ar fi un personaj real cred că ar da bani grei ca să trăiască aventura românească.
Multă vreme, eu unul am crezut că statul nu face nimic din cauza faptului că nu-i pasă, că nu interesează pe nimeni pe la Guvern, că așa e în România, nimănui nu-i pasă decât de propria burtă. Dacă stăm să ne gândim mai bine haosul de pe șosele ar putea fi ținut sub papuc prin mărirea efectivelor de poliție și prin investiția unui sistem de monitorizare a traficului, computerizat, cum există prin toate țările civilizate. Evident, nimeni nu mișcă un pai în acest sens.
Nimeni nu mișcă un pai pentru rezolvarea haosului de pe șosele pentru că nu este rentabil. Da, ați auzit bine. Mașina în România este o țâță de muls pentru stat, incredibilă. Păi nu plătesc șoferii rovignete, ITP-uri, acciză la carburant 62% din prețul carburantului de la pompă, impozit pe autoturism, locul de parcare din fața blocului, parcare în centrul orașului când merg să plătească impozitul auto la Primărie și așa mai departe? Faceți un calcul și veți vedea cam ce sume se strâng de la 6.5 milioane de autoturisme, câte există în parcul auto al României.
Investițiile în domolirea haosului ar mai convinge din cetățeni să-și mai lase și acasă mașina, să mai circule și cu altceva atunci când pleacă pe la muncă sau pe la plimbare, și cine are de suferit? Păi statul. Căci de domolit un popor sabatic, să-l civilizezi după ce 30 de ani a dat naștere unui haos, nu ai cum. Oamenii ar renunța efectiv la mașină, ar prefera să meargă cu autobuzul, dar de civilizat nu.