Home Colțul camionagiilor Cum au evoluat jocurile de masă?

Cum au evoluat jocurile de masă?

397
1

Oamenii caută mereu ceva nou, sunt atrași de ceea ce nu cunosc și nu se dau în calea provocărilor. Fie că este vorba despre a ajunge în destinații necunoscute, despre a cunoaște persoane noi sau despre a încerca ceva altfel pentru prima oară, lumea s-a construit cu curiozitate și cu elan. Fiind nu doar dornici de explorare, oamenii au căutat și metode de a se distra, pentru că știința nu poate fi vorba doar despre cercetare, căci uneori mintea mai are nevoie și de relaxare. Se spune despre jocurile de noroc că au apărut din nevoia oamenilor de a se relaxa, iar acestea s-au dezvoltat odată cu oamenii care au căutat noi metode de a se alinia necunoscutului.

O parte importantă din ce înseamnă cazinourile, așa cum au apărut cele inițial, cu mult înainte că păcănele gratis Gates of Olympus să existe, a fost – este – reprezentată de jocurile de masă. O parte integrantă a distracției pentru oameni, timp de mai multe secole, jocurile de masă au fost nu doar o sursă de entertainment, ci și motiv pentru interacțiune socială, fie că a fost vorba despre civilizațiile antice sau că discutăm despre epoca modernă, despre modul tradițional de joc sau despre propunerile digitale. Cert este că jocurile de masă sau jocurile de societate cum mai sunt cunoscute au rezistat trecerii timpului, mai cu seamă că au însemnat testarea unor cunoștințe, a unor strategii sau chiar instigarea norocului.

Originile antice

Printre cele mai vechi jocuri de masă cunoscute sunt puse pe seama civilizațiilor antice din Egipt și Mesopotamia – deseori astfel de activități apăreau imortalizate în partea asta și erau privite ca formă de distracție pentru cei din elită, atunci existând forme rudimentare de jocuri de cărți. Printre cele mai notabile jocuri care au marcat vremurile din antichitate se numără Senet, care datează din anul 3500 i.Hr și care avea și o semnificație religioasă, dar și Șahul, care a apărut în secolul al VI-lea în India și continuă să fie extrem de popular, recunoscut pentru provocarea intelectuală pe care o atribuie jucătorului. Grecii antici, romanii și chinezii, aveau mese de joc care serveau pentru jocuri cu zaruri, jocuri de societate și jocuri de cărți.

În ceea ce privește perioada medievală, în Europa cărțile de joc devin extrem de cunoscute, iar pachetul de Tarot avea să schimbe totul odată cu mijlocul secolului al XV-lea. După ce s-au epuizat resursele de a se ghici soarta cuiva, cărțile de tarot și-au găsit locul la mesele de joc, ajutând la dezvoltarea unor titluri precum poker sau bridge, ulterior punând și bazele blackjack-ului, începând cu secolul al XVII-lea, inițial în Franța. Tot aici, un secol mai târziu, avea să apară și ruleta.

Mesele de joc, nu doar un suport

Dacă este un lucru care s-a schimbat atunci este și masa în sine. Dacă în antichitate erau făcute din marmură și au fost decorate cu sculpturi și desene complicate, în etapa următoare a evoluției se găseau adesea făcute din lemn și erau adăpostite în castele și case publice. În timpul perioadei renascentiste au devenit mai ornate și se făceau din materiale scumpe.

În epoca victoriană o masă de joc se găsea în aproape orice locuință a unui individ din înalta societate și servea ca mod de întâmpinare a musafirilor și ulterior ca invitație la diverse activități, totul era acum mai pe relaxare.

În epoca modernă, mesele de joc arată diferit, îmbracă diferite teme și sunt fabricate dintr-o varietate de materiale, inclusiv lemn, metal și sticlă, fiind utilizate pentru o gamă largă de jocuri și activități.

Piese de artă care imortalizează jocurile de masă

Artiștii au fost deseori inspirați de sentimentele, dar mai ales de activitățile oamenilor pentru a realiza lucrări care să le rămâne moștenire generațiilor viitoare. În ceea ce privește mesele de joc se remarcă mai multe titluri, dar amintim acum despre:

  • The Game of Chess de Jan Vermeer (1658): acest tablou înfățișează un grup de oameni care joacă șah la o masă într-un cadru privat și este considerat una dintre capodoperele lui Vermeer.
  • The Game of Backgammon de Jean-François de Troy (1735): această pictură surprinde un grup de oameni care joacă table la o masă și este considerată una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui de Troy.
  • The House of Cards de Jean-Baptiste-Siméon Chardin (probably 1737): această lucrare înfățișează un tânăr în timp ce se sprijină pe o masă și pune cărți de joc împăturite într-un rând.
  • A Game of Billiards de Edgar Degas (1870s): o pânză care înfățișează un grup de oameni care joacă biliard la o masă și este considerată una dintre cele mai emblematice lucrări ale lui Degas.
  • The Card Players de Paul Cézanne (1892-1893): un desen care arată cu migală, un grup de bărbați care joacă cărți la o masă și este considerată una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Cézanne.

Cum a transformat tehnologia experiența jocurilor de masă

În ciuda creșterii jocurilor electronice și a altor forme de divertisment, mesele de joc rămân populare și și-au păstrat semnificația culturală datorită versatilității și naturii sociale. Sunt folosite în case, hoteluri, baruri și alte locuri pentru a reuni oamenii și pentru a oferi divertisment. Multe mese de joc sunt concepute pentru mai multe jocuri, permițând oamenilor să joace o varietate de jocuri diferite pe aceeași masă. Acest lucru face ca mesele de joc să fie baza pentru multiple activități sociale excelente, permițând oamenilor să se adune, să se angajeze în competiții amicale, să-și petreacă timpul și să se relaxeze. Fie că optezi pentru un joc strategic de șah sau un joc de ping-pong în ritm rapid, mesele de joc oferă o activitate plăcută și captivantă.

În multe culturi, mesele de joc sunt un loc central de adunare unde oamenii pot socializa și se pot angaja în diverse activități. De exemplu, în China, jocul de mahjong este adesea jucat la mese în medii sociale, iar în Europa, mesele de joc au fost de multă vreme folosite pentru jocuri de cărți și alte activități sociale. În cele din urmă, popularitatea de durată și semnificația culturală a meselor de joc pot fi atribuite versatilitatii, naturii sociale și capacității lor de a aduce oamenii împreună pentru relaxare și distracție.

Concluzie

Cu siguranță că istoria acestui subiect a fost acoperită doar într-un proces infim și că dacă ai începe să faci o cercetare mai amănunțită ai avea parte de foarte multe surprize. Jocurile au apărut din nevoia de distracție, iar până acum această motivație s-a păstrat până la a fi dusă dincolo de ce se gândea întâi – ceea ce este impresionat. Acum oricine se bucură de ceea ce oferă jocurile de noroc, iar cazinourile sunt complet transformate, fără să își fi pierdut din frumusețea de altădată, indiferent de forma sub care se prezintă.

 

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here