Ca să poți să-ți deschizi propria firmă de transport în România, ai nevoie de un atestat de manager în transporturi, sau, evident, să angajezi pe cineva care deține unul. Obținerea acestui atestat nu este dificilă cu toate că este destul de mult de învățat, însă există o condiție minimă de înscriere pentru acest curs, și anume candidatul trebuie să aibă minim 12 clase (excepție fac cei care dețin diplomă de inginerie în domeniul autovehiculelor rutiere). Acest atestat se obține la școlile de șoferi care sunt atestate ARR pentru a pregăti candidați pentru acest atestat, aceleași școli de șoferi sau centre de pregătire care pregătesc și șoferii pentru atestatele de transport marfă, ADR, etc.
Ce înveți efectiv în cadrul cursului pentru atestatul de manager în transporturi
Materia cursului este structurată astfel:
- Reglementări transport marfă
- Acorduri
- Reglementări sociale
- Reglementări tehnice
- Contracte, contabilitate și Marketing
Examenul pentru atestatul de manager în transporturi
Examenul pentru atestatul de manager în transporturi este compus din două probe scrise. Prima probă este un test grilă, care conține 100 de întrebări cu 4 variante de răspuns. Din cele 4 variante de răspuns, doar una poate fi cea corectă. Pentru a promova acest examen, candidatul trebuie să răspundă corect la minim 50 de întrebări din cele 100.
Cea de-a doua probă este tot scrisă și constă în rezolvarea corectă a unui studiu de caz. Se prezintă o problemă generală din transporturi în jurul căreia se generează 20 de întrebări. Ca și la prima probă, pentru a promova examenul candidații trebuie să răspundă corect la cel puțin jumătate din întrebări, sau să adune un procent de 50%.
Pentru a promova examenul general și pentru a obține atestatul de manager în transporturi, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puțin 60% din întrebările ambelor probe.
Cât costă atestatul de manager în transporturi
Prețurile pentru atestatul de manager în transporturi diferă în funcție de județ și de entitatea care desfășoară cursurile. Astfel, costurile pot varia între 350 și 600 de lei, la care se mai adaugă taxa de examinare de 67 RON și taxa de eliberare a atestatului de manager în transporturi de 41 RON.