Acasă Colțul camionagiilor EXAMENUL PENTRU ADR COLETE – CÂT DE DIFICIL ESTE?

EXAMENUL PENTRU ADR COLETE – CÂT DE DIFICIL ESTE?

169
0

Șoferii profesioniști care transportă mărfuri periculoase ambalate altfel decât lichide destinate cisternei, trebuie să dețină atestat de transport pentru mărfuri periculoase ADR colete. În cazul în care se efectuează curse cu colete ADR fără ca șoferul să dețină un atestat ADR colete valabil, transportatorul poate fi sancționat cu amendă de la 8000 la 10.000 de lei în eventualitatea unui control. În România, un atestat ADR colete costă între 250 și 450 RON, prețurile diferă în funcție de județ și de centrul de pregătire profesională. Cursantul mai trebuie să achite apoi o taxă de examinare de 67 RON și o taxă pentru eliberarea atestatului ADR colete în valoare de 64 RON.

De unde se poate obține atestatul de transport mărfuri ADR colete?

Atestatul ADR colete poate fi obținut de la centrele de pregătire profesională în transporturi (IFPTR, FATII, etc), sau de la școlile de șoferi agreate ARR pentru organizarea de cursuri și examene pentru atestatele profesionale de transport marfă și persoane. În general, atestatele profesionale destinate transporturilor de mărfuri generale și periculoase se obțin de la cele mai mari școli de șoferi din fiecare județ, în mod normal în fiecare județ ar trebui să existe minim 2 astfel de centre. Examenul pentru obținerea atestatului ADR colete se poate susține o singură dată pe lună, conform calendarului de examinare ARR. De obicei, ziua de examinare este aproape întotdeauna într-o sâmbătă.

În ce constă examenul pentru obținerea atestatului ADR colete?

Examenul pentru obținerea atestatului ADR colete nu este unul dificil. Este vorba despre un chestionar cu 30 de întrebări, fiecare întrebare are 4 variante de răspuns dintre care corectă poate fi doar una. Pentru ca un cursant să poată fi declarat ADMIS, acesta trebuie să răspundă corect la minim 21 de întrebări dintre cele 30 ale chestionarului.

De unde putem învăța pentru examen?

Fiecare centru de pregătire profesională în care se pot înscrie cursanți în vederea obținerii atestatului ADR colete au tot felul de cărți și borșuri pe care le dau elevilor, unele sunt gratuite, altele trebuie cumpărate. Fiind vorba despre un domeniu de specialitate, multe centre de pregătire vor pune la dispoziție cursanților materiale contra cost. Una dintre cele mai simple metode de învățare, și cea mai la îndemână în ziua de azi este internetul. Există site-uri precum soferiteste.ro care pun la dispoziția celor interesați de atestatele ADR colete un chestionar cu 505 întrebări, pe care dacă cursanții ajung să le rezolve 100% corect, nu vor avea la examenul real nici cea mai mică emoție.

Chestionarul este disponibil AICI.

Cât de dificil este examenul pentru ADR colete, să tragă fiecare concluzia. 505 întrebări pentru a promova un examen unora o să li se pară mult, altora floare la ureche. Cert este că discutăm despre un examen care trebuie luat în serios, sunt multe lucruri în cadrul acestui curs care trebuie învățate întrucât dincolo de atestate, dincolo de documente, în caz de accident, mărfurile ADR pot pune în pericol atât mediul înconjurător car și viețile oamenilor. Acest curs oferă informații necesare atât pentru a preveni accidente, dar și cum trebuie intervenit în cazul în care ele se întâmplă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.