Există o mare problemă în România cu trotinetele electrice, întrucât în 90% din cazuri, acestea sunt folosite cum nu trebuie și de cine nu trebuie. În Marea Britanie spre exemplu, lucrurile stau cu totul diferit.
Multora dintre noi ni s-a întâmplat să mergem cu mașina pe stradă și să ne sară în față cineva (de cele mai multe ori un copil) călare pe o trotinetă electrică. Vedem din ce în ce mai des copii care circulă cu ele printre mașini, uneori câte doi pe un asemenea vehicul. Nu au echipamente de protecție și nu cunosc legislația rutieră. În România aceste trotinete electrice au devenit un pericol prea mare pentru cei care le conduc, și o șansă enormă de a băga în pușcărie oameni nevinovați.
Ce spune legislația din România referitor la aceste trotinete electrice
Cine poate conduce trotinete electrice în România? Trotinetele electrice pot fi utilizate doar de tinerii cu vârsta de peste 14 ani, și doar în situația în care au la ei actul de identitate, ceea ce evident nu se întâmplă în România. Majoritatea celor care le folosesc nu au uneori nici măcar 10 sau 12 ani împliniți. Părinții iresponsabili le cumpără aceste vehicule sub formă de jucărie și-i lasă să le folosească pe unde îi taie capul.
Pe unde se pot conduce trotinete electrice în România? Trotinetele electrice pot fi folosite doar pe pistele pentru biciclete acolo unde există, iar în cazul în care nu există, cât mai aproape de trotuar. Trotinetele electrice SUNT INTERZISE pe trotuare, cu toate acestea, cred că mulți dintre noi era să fim spulberați pe trotuare de copii călare pe aceste vehicule. De asemenea, trotinetele electrice nu au ce căuta nici printre mașini, pe unde se întâmplă să le vedem de obicei. Circulația trotinetelor electrice mai este interzisă și pe sectoarele de drum pentru care viteza maximă admisă depășește 50 de kilometri pe oră, deci nu pot fi folosite pentru a face naveta între localități.
Ce echipament de protecție este necesar pentru trotinete electrice? Conform legislației în vigoare, participanții la trafic cu vârsta sub 16 ani sunt obligați să poarte cască de protecție dacă se deplasează cu trotineta electrică pe carosabil, nu pe pista pentru biciclete sau prin parcuri. Evident, cred că niciunul dintre noi nu ne aducem aminte să fi văzut vreodată pe cineva pe trotineta electrică, cu cască de protecție pe cap.
Câte persoane pot fi transportate cu trotinete electrice? Trotinetele electrice au fost concepute pentru a transporta o singură persoană. Așadar, este strict interzisă folosirea ei pentru două persoane. Este încă un articol de lege pe care nimeni nu-l respectă în România. Recordul meu personal constă în nici mai mult nici mai puțin de trei haidamaci urcați pe o trotinetă electrică asemenea ursului pe tricicletă de la circ.
În linii mari, dacă nimeni nu respectă legislația referitor la trotinete electrice, acestea ar trebui interzise fix ca în Anglia, unde oamenii și-au dat seama din timp ce haos s-ar crea dacă ar încerca măcar să le lase la liber.
Ce prevede legislația din Anglia referitor la trotinete electrice
Cine dorește să cumpere o trotinetă electrică în Anglia o poate face, dar nu o poate folosi pe drumurile publice, nici pe carosabil cu atât puțin pe trotuare. Singura modalitate de a folosi legal o trotinetă electrică este dacă închiriezi una. În cazul în care te prinde poliția cu o trotinetă electrică neînchiriată, primești amendă, puncte de penalizare la permisul de conducere (nu se închiriază celor fără permis ceea ce mi se pare super ok) și bineînțeles, trotineta se confiscă.
Se fac în continuare studii cu scopul de a determina dacă aceste vehicule pot fi folosite în siguranță pe drumurile din UK, anul acesta urmând să se ia o decizie legislativă în acest sens.