Home Colțul camionagiilor Pregătire șoferi profesioniști – Cum poate fi îmbunătățită?

Pregătire șoferi profesioniști – Cum poate fi îmbunătățită?

173
0

Nivelul de pregătire al șoferilor profesioniști în România este unul destul de slab, atât în ceea ce privește școala de șoferi dar și cursurile pentru atestatele profesionale.

Întrebarea de bază este cum poate fi îmbunătățită pregătirea profesională astfel încât atunci când un șofer profesionist se duce la angajare, să știe cam tot ce are de făcut, să nu mai fie discriminat de companii din cauza statutului de începător și să nu mai fie jumulit de bani la salariu doar pentru că vine dintr-un mediu profesional care nu l-a pregătit cum trebuie. Există câteva soluții pentru îmbunătățirea nivelului de pregătire al șoferilor profesioniști iar în cele ce urmează le vom prezenta în detaliu.

Pregătire șoferi profesioniști – Cum poate fi îmbunătățită?

Îmbunătățirea teoretică

Din păcate, atestatele profesionale din România sunt total depășite. Se învață lucruri care în realitate nu mai ajută pe nimeni, spre exemplu diagrama și tahograful analogic. Există însă câteva documente care pot să ajute șoferii profesioniști începători să își îmbunătățească nivelul de cunoștințe, precum Manualul TRACE, cartea tahografului sau cursuri teoretice în ceea ce privește tehnici de arimare a mărfii. Le găsiți AICI.

În ceea ce privește lucrul cu tahograful digital, există simulatoare pe care șoferii profesioniști începători le pot folosi pentru a învăța să introducă date manuale sau să efectueze alte operațiuni necesare meseriei, pot învăța să citească informațiile în timp real pe care tahografele digitale le afișează și așa mai departe.

Îmbunătățirea cunoștințelor practice

Școala de șoferi din România are o mare problemă cu pregătirea elevilor în sensul că se fac ore de conducere pe ansambluri formate din camion și remorcă, în timp de 99% dintre cei care se angajează ca șoferi profesioniști ulterior vor lucra pe cap tractor și semiremorcă. Nu vor știi să lucreze nimic cu semiremorca din păcate.

Partea bună este că aceste lucruri se pot afla astăzi de pe internet, există multe canale de YouTube care prezintă special pentru începători cum se lucrează cu semiremorca. Sunt atât clipuri cu manevre care explică teoria garărilor la rampă, dar și clipuri care învață începătorii cum să opereze semiremorca.

Un exemplu foarte bun este clipul de mai jos al lui Daniel Cimpoeru care ne arată cum se desface tavanul la o semiremorcă, operațiune necesară în meseria de șofer profesionist pe care nu o învață absolut nimeni la școlile de șoferi din România.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here