SHARE

Am primit de la domnul Daniel Cimpoeru niște modele pentru programul de conducere. Pentru că mulți dintre voi mi-ați trimis întrebări despre acest subiect prin intermediul formularului de contact și nu am știut să vă răspund, domnul Daniel vine cu câteva modele generale pentru timpii de conducere. Citiți cu atenție și dacă aveți ceva întrebări, le puteți lăsa în comentarii. De asemenea, țin să precizez că urmează să facem cu ajutorul domnului Daniel un articol mult mai complex legat de timpii de conducere, așa că, țineți aproape…

2h condus 15 min pauză 2h condus 30 min pauză apoi din nou 2h condus 15min pauză 2h condus 30min pauză și dacă mai trebuie să prelungiţi mai 2h maxim condus și apoi minim 9h de pauză!

3h condus 45min pauză 3h condus 45min pauză și la fel 3h +1h prelungire condus apoi 9h minim de pauză!

Cel mai draconic este 4h30min conducere 45min pauză 4h30min conducere 45min pauză apoi +1h conducere ptr prelungire și din nou minim 9h de pauză!

ATENȚIE MARE!!! Oricare program îl veţi face, va trebui să îl încadraţi în maxim 15 ore de amplitudine care tot program de lucru este!

De exemplu : Dacă începi program de lucru la ora 07:00 AM ai amplitudinea maxim până la ora 22:00 PM! Deci în intervalul cuprins între aceste 15h vă puteți organiza programul de conducere, pauzele obligatorii, încărcările sau descărcările adică MAXIM 10h de conducere și MINIM 2 pauze de 45min = 11h30min per total cu tot cu pauze! ATENȚIE MARE LA AMPLITUDINE!!!

De exemplu : dacă vă folosiți de toată amplitudinea adică 15h, va trebui să faceți 9h de pauză, iar dacă vă folosiți doar de maxim 13h din amplitudine puteți face 11h de pauză! 15+9=24,13+11=24 !

Dacă în timpul unei perioade de amplitudine aveți o perioadă de 3h de pauză continuă atunci chiar dacă vă folosiți de toată amplitudinea de 15h, faceţi 9h de pauză și se calculează ca pauză de odihnă fracţionată mai exact 9+3= 12h dar se calculează ca 11h de pauză!!!

ATENȚIE mare la cum vă organizați programele de conducere!

Și pe final una foarte importantă : în caz că aveți condus + alte activități (ciocane) în total de 6h (se întâmplă frecvent pe Germania din cauza ștaurilor) chiar dacă mai aveți timp de conducere ,după cele 6h cumulate va trebui să faceți un minim de 45min pauză!!! Pauzele de odihnă trebuie să fie de maxim 3 ori pe săptămână a câte 9h și minim 2 ori pe săptămână a câte 11h!

Baftă multă vă doresc!

De asemenea, Daniel are pe canalul său de YouTube 3 clipulețe de câte 15 minute fiecare în care preintă detalii despre programul de lucru pe camion. Le puteți vedea aici, aici și aici.

Articole Asemănătoare

Care sunt cele mai bune canale de YouTube românești destinate șoferilo... Visezi la o carieră de șofer profesionist? Vrei să vezi exact cu ce se mănâncă meseria de camionagiu înainte să te apuci să investești în obținerea categoriilor grele si a atestatelor specifice? Ei bine, minunea secolului 21 permi...
Cuplare dificilă: containere cu picioare Meseria de camionagiu este una destul de complexă, nu se rezumă doar la ansambluri camion + semiremorcă sau remorcă simplă. În cele ce urmează veți vedea una dintre cele mai dificile joburi după părerea mea, la containere cu picio...
Da șefu’, să trăiți șefu’. Așa facem șefu’, cum să nu! Pupincuristul. Lingăul. Omul din cauza căruia lucrurile nu merg niciodată așa cum trebuie pe parte de muncă legală într-o firmă de transport. Există foarte mulți oameni care se fac preș în fața patronilor și nu înțeleg de ce. De f...
Cum reușesc camionagii români să transforme lumea într-un loc mai bun&... Am urmărit un episod din vlogul lui Adrian Cătălin în care vorbea despre hateri, despre cei care vin pe canalul lui doar ca să dea un dislike și să lase un comentariu nasol, chiar dacă omul nu a făcut niciodată nimic greșit. Și su...
GPS de camioane. Învață totul despre el cu LEO Unul dintre cele mai importante aparate electronice cu care șoferul profesionist trebuie să se împace este GPS-ul. S-au dus vremurile în care plecai de nebun cu harta în buzunar. În ziua de azi tehnologia este de partea ta și te p...

Ti-a placut acest articol? Poti primi articole asemanatoare si prin
email

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe mail cele mai interesante articole din lumea auto

10 COMMENTS

 1. Salut am si eu o mare nelamurire …. daca nu termini 4:30 in primele 6h de conducere faci pauza de 45 min . Apoi te pui iar la condus si nu termini iar 4:30 in urmatoarele 6h se mai face pauza de 45 de min sau poti merge pana in 15 ore de program …. ms

 2. Buna seara . Am si eu o intrebare: in program de 15h de amplitudini am condus 10h este ok sa dau start dupa 9h ? Sau cum se procedeaza ?

 3. Buna seara.am.o.nelamurire.daca la condus in echipaj cand am dat sfarsit de program pentru a incepe pauza de 45 de ore pe soferul.2 nu am dat manual tahograful pe pauza ce se poate intampla.Colegu a dat cardul 2 pe pauza dupa 25 de ore.in acest timp a fost lasat pe alte activitati (la dispozitie)multumesc

 4. Am o întrebare la care nu găsesc un răspuns precis !
  Dacă o perioada de lucru săptămânală începe ca de exemplu de luni la orele 00:00 și se termina Duminica la orele 24:00 …! Trebuie finalizata și pauza de 45 de ore sau cea de 24 de ore tot pana la sfârșitul zilei de Duminica la orele 24:00 ….?

  • Nu Iulian nu Poti conduce mai mult de 4:30h indiferent de situatie. Ex: Incepi programul, la 8:00 conducuci 3:30h faci pauza 45 min.conduci iar 3:00h si calculezi altfel:, 3:30h+3:00h = 6:30, mai ai 2:30, eacum vine expicatia: În 9 H de conducere faci Cate pauze Vrei (bineînteles ca nu se iau în cont 7-10-sau 14,59s ci numai pauzele de 15, 30, sau 45 minute, dar pe parcursul celor 15 ore nu trebuie sa depasesti 4:30 continuu fara sa opresti camionul, indiferent Daca tu ai condus 1,3 3:25. Sau 4 ore continuu,repet deci continuu, sa nu incerci sa conduci ex: 5 H pentru ca nu ai condus 4:30 anterior de la pauza, deci nici o secunda peste 4:30.Daca nu am fost destul de inteles, Poti sa revii cu intrebare.

  • Nu,Isaic, nu trebuie sa ai si pauza de 45 sau 24 în aceste 6 perioade.Daca Incepi Luni la 0:00si termini la 23:59 Duminica, te opresti 45h adica Poti sa mai conduci iar Martí la 21:45, am pus un exemplu, în functie de ora, iar Daca faci 24 H ( adica pauza saptamânala redusa) si opresti Duminica la 23:59, Poti sa conduci incepînd de Martí dimineata incepînd cu ora 00:1, adica sa treaca cel putin 1 minut peste ora 24 de Luni, repet, adica sa intri deja în ziua de Martí.

   • Nu ai fost atent la explicație…Dacă începi prg luni la ora 00.00 cum termini prg duminică la 23.59 ? Nu cumva ai vrut să spui SÎMBĂTĂ la 23.59 ??

 5. Atentie la cei 24 de H (pauza redusa) saptamana viitoare merge în decalaj si faci obligat 45 + 21 ce tía ramas di pauza antetioara.Nu esti obligat 100℅ so o faci în saptamana imediat urmatoarele, deoarece Poti sa recuperezi pîna in cea dea treia saptamana dar nu Poti sa repetí înca una de 24, strict interzis, pauze reduse consecutiv sau în cea dea treia saptamana, deoarece în aceste 3 saptamini nu ai voie sa faci 2 pauze reduse.decat dupa ce ai terminat recuperarea, pauzei anterior reduse.

  • Iar greșești John. Poți să faci si este legal să faci pauzele de sfîrsit de săptămînă după cum urmeaza : 24 h ; 45 ; 24 ; 45 ;24 ..etc…pînă la sfîrsitul celei de a 3 săptămîna de la prima pauza redusa esti obligat sa faci recuperarea orelor de pauza ramase și tot asa pt fiecare pauză redusa ( ai facut pauza de 34 ore mai ai de recuperat 11 ore ) alipite de o pauza de minim 9 ore .

  • După ce spui tu că nu ar fi voie să faci mai mult de o pauza redusă in trei săptămîni de la prima pauza redusă înseamnă ca daca fac recuperarea in săptămîna următoare am voie sa fac iar pauza redusă ?? Dupa o pauza săptămînală redusă urmatoarea pauza săptămînală este obligatorie pauza de 45 , indiferent daca faci recuperarea sau nu . Poti sa faci recuperarea pînă in a 3 săptămîna de la prima pauza redusă , dar poți si este legal sa mai faci o pauza redusa imediat dupa pauza de 45 h…repet…ESTE LEGAL….24 h ; 45 ; 24h …fara recuperarea primei pauze 😉…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here