Acasă Colțul camionagiilor Atestatele profesionale. Cât costă, ce acte sunt necesare și cel mai important:...

Atestatele profesionale. Cât costă, ce acte sunt necesare și cel mai important: merită investiția? (actualizare 2024)

365555
174
Atestatele profesionale

Pentru cei care au impresia că e de ajuns să iei permisul pentru categorii grele ca să profesezi în meseria de șofer profesionist, lucrurile nu stau nici pe departe așa. Pe lângă costurile de-a dreptul ridicole dar normale ale școlarizării pentru categoriile C, D, E, ești nevoit să mai scoți câteva mii de lei și pentru atestatele profesionale. Practic, aceste atestate sunt cele care te califică în meseria de șofer profesionist, nu simplul permis de conducere.

Dacă nu ai atestat de transport persoane, nu poți conduce autobuze, dacă nu ai atestatul de transport marfă nu poți conduce camioane pentru o companie de transport, dacă nu ai atestatul ADR nu poți transporta mărfuri periculoase cu camionul sau cu cisterna. Iată de ce simplul permis de conducere nu este suficient pentru a efectua transporturi în România sau Europa.

Dacă ai decis că vrei să te faci șofer de camion, află că trebuie să fi decis să faci două compromisuri, după cum urmează:

 1. Sa fii dispus să muncești. Dacă ai impresia că pe camion viața e roz și pufoasă, vezi-ți de treabă. Meseria de șofer este una foarte grea și destul de dură. Nu vei avea de-a face doar cu oboseala, disconfortul și pericole, va trebui să lupți și cu dorul de casă, de familie. Pentru unii e floare la ureche, pentru alții e mult mai dificil, în special pentru cei care au familie, copii, etc.
 2. Să fii dispus să pui bani la ciorap vreo jumătate de an ori să faci ceva împrumut în bancă, întrucât ca să devii șofer profesionist te va costa o avere. Mă refer la categoriile permisului și atestatele profesionale. Discutăm despre o sumă care va depăși lejer 1000 de euro, ducând meseria de șofer în topul celor mai costisitoare din punct de vedere al calificării.

CITEȘTE ȘI: 10 întrebări pe care trebuie să ți le pui dacă vrei să lucrezi ca șofer pe comunitate.

Cât costa atestatele profesionale și care sunt actele necesare?

Deși prețurile pot să mai difere pe ici pe acolo, prin părțile esențiale, în funcție de centrul de atestare care în 99% din cazuri este o școală de șoferi, eu o să vă trec niște cifre fixe pe care să le luați drept referință la nivel de 2024.

Pentru atestatele profesionale, veți avea nevoie de două dosare: unul de examinare pe care îl veți întocmi la centrul de pregătire profesională – școala de șoferi – și unul la centrul ARR după ce veți promova examenele.

Atestatul de transport marfă

Acte necesare la înscriere

 • Buletinul de identitate
 • Permisul de conducere categoria C

Costuri înscriere

 • 750 de lei pentru CPI (adică aveți categoria C obținută după 09.09.2009), examenul fiind structurat pe două probe: teorie și practică.
 • 350 de lei pentru CPC (adică aveți categoria C obținută înainte de 09.09.2009)

Acte necesare ARR

 • Cererea de eliberarea atestatului ARR
 • Poze 25×32 care trebuie să fie foarte clare
 • Dovada plății taxei de eliberare a atestatului
 • Copie după buletin
 • Copie după permis

Costuri eliberare

 • 64 lei taxa de eliberare
 • 15 – 20 de lei pozele
 • 3 lei copiile color (e posibil să accepte și copii alb negru)

 

Atestatul de transport persoane

Acte necesare la înscriere

 • Buletinul de identitate
 • Permisul de conducere categoria D

Costuri înscriere

 • 750 de lei pentru CPI (adică aveți categoria D obținută după 09.09.2008), examenul fiind structurat pe două probe: teorie și practică.
 • 350 de lei pentru CPC (adică aveți categoria D obținută înainte de 09.09.2008)

Acte necesare ARR

 • Cererea de eliberarea atestatului ARR
 • Poze 25×32 care trebuie să fie foarte clare
 • Dovada plății taxei de eliberare a atestatului
 • Copie după buletin
 • Copie după permis

Costuri eliberare

 • 64 lei taxa de eliberare
 • 15 – 20 de lei pozele
 • 3 lei copiile color (e posibil să accepte și copii alb negru)

Atestatele ADR: cisternă și colete

Actele necesare înscrierii și eliberării sunt aceleași, doar că la eliberare este un alt formular. Cele două atestate costă în jur de 350-400 de lei  și reprezintă două examene diferite. Deci dacă veți da examene pentru marfă, agabaritic, persoane și ADR, vor fi în total 5 teste grilă.

De reținut: la eliberarea atestatelor se va plăti taxa pentru fiecare atestat în parte. Deci, dacă aveți de ridicat 5 atestate profesionale, o să plătiți 320 de lei doar taxa de eliberare pentru ele.

Cardul tahograf este obligatoriu în ziua de azi pentru că s-au cam dus vremurile în care se mergea pe diagramă + magnet. Tehnologia modernă are nevoie de soluții moderne care să împiedice fraudarea și cardul tahograf este soluția aproape perfectă. Pentru eliberarea lui nu este nevoie de nici un examen, doar de taxe, ca de obicei în România. O să vă coste aproximativ 300 de lei acest card, cu taxa de eliberare de 239 lei + poze + copii color după buletin și permis. Este valabil 5 ani asemenea atestatelor profesionale.

Pregătirea pentru examene

Examenele pentru atestatele profesionale se dau o dată pe lună sau de 2 ori maxim, în funcție de oraș. Se dă examenul pe calculator, online. Dacă mă întrebați de unde am făcut eu chestionare și de unde am învățat, am folosit site-ul soferiteste.ro. Haideți să trecem în revistă și baremul pentru fiecare examen în parte…

Barem atestate transport marfă sau persoane CPC

 • minim 21 de întrebări din 30, cu 4 variante de răspuns din care unul singur corect în 40 de minute

Barem atestate transport marfă și persoane CPI

 • 100 de întrebări cu răspuns direct (scris) în 120 de minute. Din cele 100 de întrebări trebuie să faceți un minim de 70 de întrebări, adică minim 70% pentru a promova.
 • 6 studii de caz cu 20 subpuncte în 120 minute – minim 14 subpuncte pentru a promova (citește aici răspunsurile pentru studii de caz CPI marfă)
 • proba practică – condus camionul în afara localității

Barem atestat agabaritic

 • Minim 14 întrebări cu 4 variante din care una singură corectă dintr-un total de 20 de întrebări.

Barem atestate ADR

 • ADR Colete: 30 de întrebări cu 4 răspunsuri dintre care unul singur corect. Minim 21 de întrebări corecte pentru promovare.
 • ADR Cisterne: 20 de întrebări cu 4 răspunsuri dintre care unul singur corect. Minim 14 de întrebări corecte pentru promovare.

După cum puteți vedea, e clar că această calificare în meseria de șofer este echivalentă cu trecerea prin Furcile Caudine. E foarte multă bătaie de cap și foarte foarte mulți bani. Păi haideți să calculăm cam cât o să coste numai atestatele, fără categoriile grele în sine…

Avem 750 marfă + 250 agabaritic + 350 ADR + 300 de taxele de eliberare ale atestatelor + 300 cardul tahograf = 1950 Ron. Dacă mai aduni și costul școlarizării pentru permis, atunci o să observi că ești nevoit să cheltui peste 1000 de euro pentru această calificare.

CITEȘTE ȘI: Pe comunitate sau local? Avantaje și dezavantaje pentru cele două tipuri de joburi destinate șoferilor profesioniști începători.

CITEȘTE ȘI: La ce trebuie să fii atent atunci când te angajezi ca șofer profesionist începător la o firmă românească.

 

174 COMENTARII

 1. Foarte interesant, am 22 de ani si chiar doresc sa fac meserie de viitor din sofat pe Tir, momentan lucrez la un abator in Germania pentru a strange bani, pentru cat C,CE si atestate, sper ca 1000-1300 euro sa ajunga! Sper sa ma ajute limba engleza si spaniola pe viitor sa gasesc de lucru in Spania sau alta tara si sa imi permit chiria + toate cele din salariu!

   • Este ieftin, IN Germania costa undeva la 3.000$ dar au alta pregatire si profesionalism deoarece astia nu iti dau asa permisu moca daca nu sti si este interesant deoarece nu te lasa sa faci pana nu faci PREGATIREA DE CALIFICARE, nici nu te ia la condus pana nu iei testul Teoretic :))
    Salarul unui sofer in germania este intre 1.800 + 2,200 la straini sunt cetateni ai germaniei sau care au permisul pe Germania si atunci primesc 2.500 dar e ok decat 1.500 $ din Romania si esti plecat de langa familie

    • Haideti nu mai luati Germania ca exemplul cel bun ,ca sau Balcanizat si ei .Nu mai e Germania ce era odata . Uitate in magazine si spune cata marfa Chinezeasca vezi acum , pe cand alta data nu aveau asa ceva . Enginering Germany( Made in PRC ) .

   • Buna ziua!Va rog sa mi spuneti dacă am obținut categoria c in Germania (eu sunt stabilit in Germania)pot sa fac atestatele in România?Va mulțumesc anticipat!

   • Salut. Am si eu o intrbare. Eu am dovada inlocuitoare a permisului am fost implicat intr.un accident iar acum am liat examenul de cpi,intrebarea este imi pot depune actele pentru atestate?

  • păi depinde când te înscrii, sunt județe unde se dă o dată pe lună, altele dau de 2 ori pe lună. practic nu ar trebui să dureze mai mult de o lună până îl ai în mână.cardul de tahograf poți să-l faci când vrei dacă ai categoriile

   • Buna ziua. Am avut categoria C si am scos atestatul și cardul atunci. Acum am dobândit și categoria C+E.Trebuiesc schimbate ambele(atât atestatul cat și cardul) aveți idee cat costa și cât timp durează?

  • păi depinde când vii în țară pentru că atestatele se dau o singură dată pe lună, pe la jumătatea lunii cred… apoi eliberarea mai durează vreo 2 săptămâni, ai fi la limită dacă vii chiar în ziua când se dă ca să ai apoi o lună la dispoziție să aștepți după el fără probleme.

 2. La începutul lui aprilie vin în România. Se poate cum ajungi să și dai examen? În cazul asta sa invat ceva. Înscrieri online sau ceva de genul nu se pot face sa ma inscriu inainte sa fiu sigur. Mulțumesc

  • nu te poți înscrie online, trebuie să iei legătura cu școlile de șoferi unde se dau examenele astea, acolo o să și plătești. intră pe site-ul ARR și vezi când se dă examenul în aprilie în județul tău, este acolo un programator la categoria atestate. cred că ai putea să suni la o școală de șoferi și să le trimiți pe e-mail actele scanate, într-u cont banii și să te înscrie ei dinainte, eventual când tu vii în aprilie să dai examen la o zi, două maxim, ca apoi să ai timp o lună să iei atestatul. ține minte că ai nevoie și de cardul tahograf dacă cumva nu îl ai, acolo iar la fel, fuga să depui dosarul că acolo chair aștepți o lună mi se pare

 3. Buna Alex,abia am descoperit blogul tau si vad ca detii f. multe informatii utile despre lumea auto.Pe 06 februarie
  voi incepe scoala pt. cat. C-CE pentru transport de marfuri.
  Te-as ruga,daca imi permiti, sa-mi spui si mie de ce materiale am nevoie pt. a ma pregati corespunzator.
  Am tot cautat pe Google de vreo 2 saptamani si nu gasesc decat chestionare.Adica vreau sa stiu ce carti trebuie sa-mi cumpar pt. Atestatul de marfuri,Atestatul ADR samd.Locuiesc in strainatate si nu stiu f. bine limba,si trebuie sa recunosc,ca acele intrebari cu raspuns direct pur si simplu ma sperie inca de pe acum,cand inca nici nu am inceput scoala.Bineinteles la momentul potrivit o sa primesc aici cartile de care am nevoie,dar nu voi intelege totul.De aceea daca mi-ai putea spune de ce este nevoie in Romania pt transport marfuri,familia mea mi-ar trimite exact materialul necesar,eu as invata f.bine cartea romaneasca,mecanica,ADR,notiuni de siguranta,etc.,apoi as mai citi o data sau de doua ori cartea de aici si cred ca as reusi sa ma descurc la tetse.In afara de asta as invata o multime de notiuni din circulatie,mecanica,siguranta pe care eu nu le gasesc in nici un dictionar.Stim cu totii ca limba germana nu se poate invata cu dictionarul pt. ca ei au cuvinte din acelea formate din alte 4-5-6-7 cuvinte lipite intre ele care nu mai pot fi traduse de nimeni.Deci daca ma poti ajuta in acest sens eu as aprecia f.mult efortul tau.Oricum,eu apreciez efortul tau pt. cate am apucat mai devreme sa citesc pe blog,lucruri interesante pe care prea putini si-ar face timp sa le impartaseasca si celor care stiu mai putine decat ei.Multumesc.

  • Bună seara domnule gigi,

   Cu atestatele însă este o mică problemă. Cărțile de legislație sunt deținute doar de școlile de șoferi în care se dau examene. Chestionare puteți face pe soferiteste.ro pentru CPI marfă, agabaritice și ADR. Eu nu dețin aceste cărți dar puteți discuta cu cineva din țară să meargă la un centru unde se dau examene să tragă la xerox legislația lor sau să cumpere dacă găsesc. De asemenea, s-ar putea să vă ajute domnul care deține site-ul soferiteste.ro (specializat în atestate TIR), are acolo adresă de e-mail și vă recomand să luați legătura cu dumnealui.

   • Multumesc mult,d-l Alex aceste sfaturi m-au ajutat f. mult.Acum stiu ca trebuie sa mearga cineva din familie sa intrebe pe la scolile de soferi.Alta solutie nu exista.Si aici este exact la fel nu au vrut sa-mi dea cartile dinainte,cica asa prevede legea,zice d-na secretara de la scoala unde sunt inscris.Am rugat-o,d-na ca vi le platesc a doua oara(ele sunt incluse in pretul total care nu prea este de neglijat),nu si pace.Dar nu conteaza.Acum daca ar fi sa fac o paralela cu felul in care se ia aici cat.B,si daca mai fac inca o paralela ca multe lucruri se fac in băscălie,ca sa zic asa, ca zilnc vad masini care semnalizeaza dreapta si vireaza la stanga, cred ca poate eu ma tem mai mult decat trebuie.
    Oricum ,multumesc inca odata pt raspunsul prompt si ca nu m-ati lasat sa astept.
    Multa sanatate si noroc!

 4. Salut Alex, in Luna Decembrie am luat si eu cat.C am susținut si proba teoretica pentru cat.E dar am orasul luna viitoare in Martie! Intre timp am luat si atestatul pt transport marfa (CPI-ul) toate probele mai am doar sa merg la posta sa depun actele ca sa pot sa-l scot. Eu vreau sa stiu, daca scot atestatul acum este valabil si pentru cat.E ? S-au va trebui sa dau din nou cand o sa iau E-ul? Multumesc anticipat !

  • salut, vei fi nevoit să-l schimbi probabil pentru că vei avea alt permis de conducere atunci… eu nu înțeleg un lucru, cum ai luat tu CPI din moment ce încă nu ai terminat școala? indiferent de situație nu vei fi nevoit să dai nimic din nou, eventual să-l schimbi în funcție de permisul final dacă cumva ai luat permisul nou cu categoria C între timp… nu cunosc exact speța și mi se pare ceva ciudat acolo dar cel mai bine ar fi să dai un telefon la unitatea ARR de care aparții, ai posibilitatea să trimiți și un mesaj http://www.arr.ro/arr_doc_1_contact_pg_0.htm

 5. Multumesc pt informatii,d-l Alex.
  Sambata am facut primul-ajutor,mi-a placut,imi prinde bine.Azi am inceput scoala oficial.Am exersat mai mult intrebari din cat.B,dar si si cateva din C-CE.
  Apropo,am primit si materialele de care aveam nevoie.Cred ca o sa fac un efort in plus sa invat in lb. ger.,chiar daca imi este greu,pt. ca am remarcat ca mai exista mici diferente pe la semnele de circulatie fata de ce stiam eu din Romania.Oricum ,ma astept si alte surprize,dar toate la timpul lor.Sper sa iasa totul bine in final.
  Pana atunci va urez tuturor bafta!

  • cat C e baza pentru a te putea înscrie la atestat, porbabil te poți înscrie, întreabă asta la școala la care te înscrii pentru mai multă siguranță. ai putea totuși să aștepți să iei toate categoriile, nu înțeleg de ce te grăbești așa

 6. Va salut oameni buni.Sa povestesc si eu un pic cat m-a costat.La categorii am dat 3200 lei C+E+D.Atestate CPI +ADR 850 lei.Taxa de permis C+E 67 lei taxa +5 lei mandat postal ptr fiecare. 28 lei taxa examinare ,la fel ptr fiecare categorie in parte.Apoi ptr atestate iarasi 67+5 x2=144 lei taxa.Ptr card tahograf 239 lei +5lei fotografiile.La oras atestate 50 lei ora de pregatire.si 150lei taxa examinare.mai trebuie amintit fisa medicala cazier plus plimbarile pe care le faci.Deci Cat D inca nu am dat si am ajuns undeva la 5200 chiar peste….La aceste cheltuieli ti se elibereaza chitanta.Insa mai sunt si altele la care nu primesti chitanta.Scoala si atestatele le-am facut la ,,Sigur la volan” Suceva .Deci trebuie ceva banuti insa incurajez pe toti carora le place ca se merita…si banii vor fi recuperati. Desigur preturile difera de la o scoala la alta.Insa taxele permis atestate…card tahograf nu cred.Bafta tuturor.

 7. Haideti sa facem o comparatie de preturi si venituri. In Italia un venit lunar (salariu) de 2000 Euro este OK?
  O, DA!
  In Romania un salariu de 2000 lei nu e chiar de aruncat.
  Cat te costa scolarizarea pentru atestat in Romania ? Ma refer la CPI. Undeva in jurul a 600-700 lei. Inseamna cca. 30% din acest salariu. In Romania.
  Cat te costa in Italia? Prin comparatie cu acel salariu. Din Italia.
  Discutia este de fapt mult mai elaborata. S-ar referi la pregatire, examinare …
  Vreti lipsa coruptiei dar „dau oricat numai sa iau fara efort atestatul”. :))
  Cum sa numim asta? Imoralitate?! Sau mai bine ipocrizie?!

 8. Eu zic ca merita investitia ….eu la Galati am cheltuit 23 mil C +E si vro 6 mil Cpi marfa plus 300 cardul 100 lei eliberare atestat adica vro 36 mil asta daca iei toate examenele din prima!!!

 9. Salut ,vreau si eu sa dau de cat. C+E . Intre atestatul transport marfa si card tahograf este vreo diferenta? Cardul tahograf e acela pe care il iei de la ARR ,dar pentru atestat transport marfa e vreun document separat ? Multumesc !

 10. Am si eu o intrebare cine ma poate ajuta vreau sa plec cat mai repede pe tir si nu am atestatul de marfa CPI eu m-am inscris in brasov si am cazut si asi vrea sa dau si la sfantu gheorghe se poate?

  • poți să dai oriunde vrei, nu te obligă nimeni să dai la o anumită unitate… ia legătura cu o școală de șoferi dela Sf. Gheorghe care găzduiește examenele și vezi ce acte ai nevoie să le duci, vezi când se dau examenele, etc

 11. Buna ziua am si eu o intrebare daca se poate daca detin categoria C , pot sa imi iau atestatul de marfa si de diagrama ? Daca pe viitor o sa imi iau si categoria E mai trebuie sa dau odata atestatul de marfa ?

 12. Salut Alex. Eu sunt stabilt in Italia si urmeaza sa iau categoriile CE. Automat voi avea permis italian,intrebarea mea este daca pot lua atestatele in tara,sau e nevoie sa convertesc permisul pentru a le obtine? Mersi

 13. Buna ziua stimabile, as dori si eu sa iti adresez o intrebare daca se poate si ai timp si pentru mine sa imi raspunzi…Si anume am dat examenul pentru obtinerea atestatului de transport marfa Cpc si l-am luat, iar acum persoana care m-a indrumat pe partea de hartogareala mi-a facut actele si mi-a spus sa ma prezint personal la agentia ARR de care apartin cu copiile dupa buletin, permis, taxa de 64 de lei platita la posta plus doua poze si mi-a spus ca in termen de 30 de zile maxim va fi gata afacerea! Pana aici e clar insa ce vreau sa te intreb este ca nu stiu in afara de acest atestat mai este nevoie si de cartela tahograf sau demersurile mai sus pomenite o sa tina si de cartela tahograf?! Sper sa imi raspunzi si multumesc frumos anticipat!!!

  • cartela tahograf e ceva separat, nu vei putea conduce nici un camion fără ea, tot la ARR o să o rezolvați și o să vă coste cam 250 de lei. e nevoie de poze, copii după buletin, permis.

 14. Am si eu o intrebare. Am permis cat D luat in data de 5.06.2009 si de atunci nu am dat si ex de atestat transport pers .Ma intereseaza ce fel de examen voi da acum daca vreau sa iau atestatul?(pt cpc sau cpi)

 15. Am o dorinta sa imi zica si mie unde pot invata pentru Calificarea de Baza (Atestatul) cel mai bine.
  Va rog frumos nu conteaza daca necesita a platesc pentru invatat. Meri mult

 16. Buna ziua, întreb in numele sotului: înscrierea la examenul de atestat (CPC) , la ARR când se face? Cursul se face cu o săptămana înaintea examenului

 17. Când , sau cu cat timp înainte, se face înscrierea la examenul de atestat (CPC ) , la ARR , in condițiile in care cursul se desfășoară cu o săptămana înaintea examenului?

 18. buna ziua sunt posesorul unui permis de conducere categorii A B C E obtinut in aprilie 2006 in romania si schimbat in 2013 in spania in am posibilitatea de a obtine atestatele si cardul tahohraf in romania sau avand schimbat permisul in spania trebuie sa sustin examenele pentru atestate in spania
  multumesc

 19. Buna ziua!Am permis de conducere profesional:C;CE.Am găsit de lucru in Anglia ca șofer pentru distribuire de mărfuri la supermarket.Imi trebuie in schimb,atestatul.Cum pot sa-l obțin si ce trebuie sa fac pentru asta.Nu am profesat meseria de porofesionist decât foarte puțin, in armata si in Grecia.Tot cu marfa,dar acum vreo 15 ani.Astept răspuns urgent.Va mulțumesc anticipat!

 20. buna.scuze de deranj,pun si eu o intrebare.am fost admis pentru atestatul de marfa si inainte de a depune cererea pentru obtinerea cardurilor tahograf si marfa,mi am preschimbat permisul de conducere.pot sa merg la arr cu DOVADA noului permis de conducere pentru a castiga ceva timp.cei de la permise au spus ca arr elibereaza cardurile pe baza dovezii.multumesc

 21. Buna ziua stimate domn Alex am citit multe comentari ale dumneavoastra si foarte interesante raspunsuri prompte si la subiect as avea si eu o intrebare pentru dumneata. Am permis de conducere scos din afara( spania) B si C as vrea sa dau C+E in tara intreb trebuie permisul schimat in Romania ca sa dau cat.respectiva.As mai dori daca puteti sami dati niste preturi orientativie bine inteles nu ficse petru ca fie care scoala difera de la una la alta . Cit ar costa cat.C+E si atestatul de marfuri cu cardu tacograf. Multumesc anticipat O ZI BUNA .

  • salut, nu cred că trebuie schimbat, se va schimba automat după ce iei categoria CE. PRețurile pentru CE se duc undeva la 1000 de lei, atestatul costă până în 300 de lei dacă categoria C este obținută înainte de 2009 – CPC, sau 600 dacă este CPI, adică să fie obținută categoria C după 2009 septembrie parcă. cardul tahograf costă cam 250 de lei

 22. Te costa peste 1000 de euro lejer , doar școala de șoferi categoriile C și E cu tot ce mai trebuie pe acolo platit ajunge la aproape 1000 de euro și mai ai si atestatele care mai costă și alea și cardul tahograf ……așa că faceti socoteala și depășiți lejer 1000 de euro .

 23. Salut alex am si eu o intrebare azi am luat si eu traseul pt atestat marfa care sunt urmatori pasi ce mai e de facut ce mai e de platit cand cum

 24. Foarte bun acest blog.multumim foarte mult pentru informatiile utile.o intrebare am si eu .de cateva luni am rezidenta in germania si m-ia expirat atestatul transport marfa si pers.pot ( am dreptul) sa-le reinoiesc in Ro ?

 25. Sunt stabilit in Italia devin categoriile B,C in 2010 an obținut aici atestatul de transport marfa CQC cum i se spune aici am obținut pe permisul meu românesc in 2014 mi expirat si nu l-am mai renovat ca nu msi lucram ca șofer acuma as vrea să-l renovez da cică nu se mai puate numai dacă îmi schimb permisul pe italian…. dacă îmi fac atestatele in romania este valabil aici in Italia ?

 26. Nu as vrea sa mi-l schimb permisul din mai multe motive, aici atestatul ar costa cam 2000-2500€ dar al meu cum nu e scăzut încă de 4 ani as putea să-l renovez cam cu 300€ da numai dacă îmi schimb permisul , dacă e valabil cel din romania nu las schimba da tre sa ma hotărăsc repede ca peste 4 luni nu mai pot renova la 300€ e cineva cine știe dacă e valabil cel din romania ?

  • marfă, agabaritic pentru România dacă vei lucra în domeniu, ADR dacă e nevoie de transport mărfuri periculoase…. în principal doar atestatul de marfă e nevoie CPI dar sunt firme care la angajare cer și ADR. ADR nu înseamnă doar cisterne de benzină sau motorină, e nevoie de ADR și la vopseluri, diluant, deodorante, etc

 27. Sall.am si eu o intrebare…atestatele mele.au expirat de mult.nc nam avut nev de ele….ce trebuie sa fac sa in cazu asta ..acum am nevoie de ele dar au expirat

 28. Buna ziua! Daca am obtinut categoriile CE in Germania, pot da pentru atestate in Romania? Mai este nevoie de o preschimbare de permis, sau pot cu permisul Nemntesc?

 29. Buna,
  Eu am luat B, C, E in army, in 1981, am de platit la scoala Blitz, si ptr. CPC luat din prima datadin TM (fara certificate anterioare) pentru NUMAI MARFA : scolarizarea 250 lei + 67 tarif examinare, + 70 lei fisa medicala + test psiho , si că cam atit. De unde 1850 lei, la eliberare daca esti „admis” alti bani , altă distractie?? Sau cum e? Mai e ceva in plus?? Ma intereseaza, testare e si teoretica si practica ca n-am prea inteles p’aci.

  Cu stima

 30. Buna ziua,ma intereseaza pentru sot,trebuie sa faca atestatul pentru marfa.Are permis BCE..cat dureaza si ce acte trebuie?suntem in strainatate dar vrem sa venim la Ploiesti sa il faca.multumesc

 31. Eu zic să nu vă plângeți. Deoarece in Germania costă 10.000 euro permisul de conducere + atestatul ( Module).
  La ei apare atestatul pe permis.
  Cardul tahograf se eliberează contra sumei de 30 Euro. Fără examen.
  ADR costă în jur de 5000 euro.

 32. Eu fac in momentul de fata scoala de soferi in germania pt camion cu remorca adica C si CE . Deci numai scoala simpla costa 3500€ iar atestatul care iti da voie sa conduci ca angajat sau sau mai bine zis pentru a lucra pe camion costa 2500€ . Daca mai vrei sa ai si ADR asta nu stiu cit costa pt ca nu am intrebat amanuntit. Oricum pt atestat esti nevoit in germania sa faci 145 de ore de condus plus teorie la o scoala de meseri . Ca si cum ai face o scoala profesionala cu examen la IHK( cu diploma de meserie la camera industriei) . Toata distractia poate dura chiar si un an chiar daca esti bun si inveti destul de repede. Iam povestit instructorului ca taicamiu sia facut atestatul in 2 saptamini cit era in concediu. A ris cu gura pina la urechi. Eu nu pot face scoala i n romania pt ca nu mai am acte de romania si ar fi mai scump si mai multa bataie de cap sa obtin actele in romania. De aceea prefer sa platesc ce 6000 euro.

 33. […] Categoria C1/C1E pune la adăpost tinerii de 18 ani care doresc să lucreze ca șoferi. Având tahografe pe camioane, abuzurile venite din partea dispecerilor și/sau patronilor, nu mai pot exista. Un șofer care are un card pentru tahograful digital a făcut și un curs în urma căruia a obținut un atestat de formare profesională. […]

 34. Buna ziua ,probabil sa mai intrebat dar nu am gasit prin comentarii ce as vrea sa stiu
  Am luat examenul la sala cat c ,urmează pe 11 iulie sa dau orașul pt c …de la școală mi sa spus ca ma vor înscrie pt atestat pe 15 iulie urmând ca pe 24 iulie sa dau examenul scris la cat e
  Intrebarea mea este : acest atestat va fi automat valabil si pt ce daca eu il dau dupa obtinerea cat c ?!

 35. 1000€ probabil pentru Romania este mult sau putin nu pot sa spun avind in vedere ca de aproape 20ani sint Rezident in Spania doar tot ce pot sa spun si dovedi cu facturi platite , tot ma ajuns C+E CAP mercancias ADR(colete+cisterna) carduri 4731€

 36. Buna seara,
  N-am avut rabdare sa citesc toate comentariile la articol. Imi cer scuze daca intrebarea avea raspuns postat…
  Eu as vrea sa transport persoane; nu marfa, nu masini mari. Am permis de conducere obisnuit. Imi puteti explica ce-ar trebui sa fac?
  Multumesc anticipat!
  Romina

 37. De ce trebuie sa dam la fiecare 5 ani examen pe cand un inginer da o singură dată examenul de licență? In ce domeniu după ce ai absolvit un examen te poate pica?

 38. c+e+d + 2 atestate de cpi + card m a ajuns peste 10.000 ron ca si timp peste 1 an si nu am picat la nimic la nici o proba la nici un examen !! in timisoara
  6700 ron or fost categoriile apoi chitante peste chitante apoi analize teste cazier poze copii umblatura nervi stat la cozi taxi vaiiiiii fereasca dumnezeu numa cand imi aduc aminte

  • ceau Adrian,

   la ce scoala ai facut atestatele? vreau sa ma inscriu si eu si nu stiu ce sa aleg, pana acum nu am vazut nici-o recomandare. sper sa gasesc pe cineva la legislatie care sa ma faca sa inteleg intrebarile la studiul de caz

 39. Salut Alex,
  Mi-am schimbat de curând permisul Ro cu unul în alta țară UE. Problema este că îmi expira la anul atestatul ADR românesc.
  Pot cere prelungire in România cu permis străin (UE)?
  Mulțumesc mult,
  Marius

 40. Am facut scoala de soferi complet in UK. In Romania nu am avut carnet. Cat B (£500 in 2014), C si CE in Nov 30 2019 am luat restul. Logic am luat automat C1E / BE alea alea. Plus Atestat CPC. Asta in 2019. Locatie, undeva in Newmarket. Nu e langa Londra. Daca ajuta pe cineva. Am cerut acuma la inceputul lui 2021, sa schimb permisul in Romanesc. A durat 1 stapamana permisu (de la depunerea actelor, iar inainte de depundere am asteptat 1 luna, din cauza ca nu puteam sa ma programez mai repede. Am facut intre timp Vizita medaicala cica aia e valabila 1 an de la emitere. Ca ma speriasem ca nu e valabila decat o luna.), iar CPC ma rog atestatele au trecut aproape 25 de zile si nimic de la ARR.

 41. Buna.Am luat cat.C si CE, am luat CPI si acum urmeaza sa dau ADR colete si ADR cisterne,dar am vazut pe un site de unde am învățat,ca este si ADR clasa I ..Intrebarea mea este urmatoarea:Pentru a fi sofer pe cisternă GPL ,e de ajuns sa iei ADR colete si ADR cisterne?Multumesc.

 42. Salut,
  interesanta intrebarea din entry”merita investitia?”
  Sa fim seriosi,odata la 5 ani facem acest lucru si platim cat 350 euro maxim in raport cu 5 ani…..cred ca sunt discutii de potic….
  mult succes

 43. Doua observatii:
  1. Este certificat de calificare profesională , nu atestat (atestatul este altceva…);
  2. Certificatul de pregatire profesionala initiala, transport persoane – pentru cei care au obtinut categoria D dupa data de 09/09/2008 NU 09/09/2009. 09/09/2009 este data de referinta pentru cei ce au dobandit categoria C.

 44. CPC pt persoane e valabil si pt transport marfa ?
  Eu am permis italian D cu care pot conduce si camion de marfa, adica asa l-am luat, direct D, tocmai pt a nu face scoala de 2 ori.

  Multumesc.

 45. Hello I’m truck driver from tunisia I need the qualification card for the transport truck how can I make the inscription in the driver school in Romania????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.