Home Colțul camionagiilor Atestatele profesionale. Cât costă, ce acte sunt necesare și cel mai important:...

Atestatele profesionale. Cât costă, ce acte sunt necesare și cel mai important: merită investiția?

137951
SHARE
Atestatele profesionale

Pentru cei care au impresia că e de ajuns să iei permisul pentru categorii grele ca să profesezi în meseria de șofer profesionist, lucrurile nu stau nici pe departe așa. Pe lângă costurile de-a dreptul ridicole dar normale ale școlarizării pentru categoriile C, D, E, ești nevoit să mai scoți câteva mii de lei și pentru atestatele profesionale. Practic, aceste atestate sunt cele care te califică în meseria de șofer profesionist, nu simplul permis de conducere.

Dacă nu ai atestat de transport persoane, nu poți conduce autobuze, dacă nu ai atestatul de transport marfă nu poți conduce camioane pentru o companie de transport, dacă nu ai atestatul agabaritic nu poți conduce camioane a căror încărcătură depășește maximele admise de lege, dacă nu ai atestatul ADR nu poți transporta mărfuri periculoase cu camionul sau cu cisterna. Iată de ce simplul permis de conducere nu este suficient pentru a efectua transporturi în România sau Europa.https://maponia.ro

Dacă ai decis că vrei să îți iei lumea-n cap, să dormi prin cabina și să te speli cu sticla de 2 litri prin pădure, adică să te faci șofer de TIR, află că trebuie să fi decis să faci două compromisuri, după cum urmează:

 1. Sa fii dispus să muncești. Dacă ai impresia că pe TIR viața e roz și pufoasă, vezi-ți de treabă. Meseria de șofer de tir este una foarte grea și destul de dură. Nu vei avea de-a face doar cu oboseala, disconfortul și pericole, va trebui să lupți și cu dorul de casă, de familie. Pentru unii e floare la ureche, pentru alții e mult mai dificil, în special pentru cei care au familie, copii, etc.
 2. Să fii dispus să pui bani la ciorap vreo jumătate de an ori să faci ceva împrumut în bancă, întrucât ca să devii șofer profesionist te va costa o avere. Mă refer la categoriile permisului și atestatele profesionale. Discutăm despre o sumă care va depăși lejer 1000 de euro, ducând meseria de șofer în topul celor mai costisitoare din punct de vedere al calificării.

CITEȘTE ȘI: 10 întrebări pe care trebuie să ți le pui dacă vrei să lucrezi ca șofer pe comunitate.

Cât costa atestatele profesionale și care sunt actele necesare?

Deși prețurile pot să mai difere pe ici pe acolo, prin părțile esențiale, în funcție de centrul de atestare care în 99% din cazuri este o școală de șoferi, eu o să vă trec niște cifre fixe pe care să le luați drept referință la nivel de 2016.

Pentru atestatele profesionale, veți avea nevoie de două dosare: unul de examinare pe care îl veți întocmi la centrul de pregătire profesională – școala de șoferi – și unul la centrul ARR după ce veți promova examenele.

Atestatul de transport persoane

Acte necesare la înscriere

 • Buletinul de identitate
 • Permisul de conducere categoria D

Costuri înscriere

 • 600 de lei pentru CPI (adică aveți categoria D obținută după 09.09.2009), examenul fiind structurat pe două probe: teorie și practică.
 • 300 de lei pentru CPC (adică aveți categoria D obținută înainte de 09.09.2009)

Acte necesare ARR

 • Cererea de eliberarea atestatului ARR
 • Poze 25×32 care trebuie să fie foarte clare
 • Dovada plății taxei de eliberare a atestatului
 • Copie după buletin
 • Copie după permis

Costuri eliberare

 • 64 lei taxa de eliberare
 • 15 – 20 de lei pozele
 • 3 lei copiile color (e posibil să accepte și copii alb negru)

 

Atestatul de transport mărfuri

Formalitățile, costurile și actele sunt aceleași, doar că trebuie să aveți categoria C. Cu atestatul de transport mărfuri veți conduce camioane dacă aveți permis categoria C sau TIR dacă aveți permis categoria CE. Atestatul pentru transport agabaritic este cel mai ieftin dintre toate, o să coste undeva la 150 de lei și de obicei vine la pachet cu cel de transport marfă, 2 în 1 pe la cei care organizează asemenea cursuri.

Atestatele ADR: cisternă și colete

Actele necesare înscrierii și eliberării sunt aceleași, doar că la eliberare este un alt formular. Cele două atestate costă în jur de 500 de lei  și reprezintă două examene diferite. Deci dacă veți da examene pentru marfă, agabaritic, persoane și ADR, vor fi în total 5 teste grilă.

De reținut: la eliberarea atestatelor se va plăti taxa pentru fiecare atestat în parte. Deci, dacă aveți de ridicat 5 atestate profesionale, o să plătiți 320 de lei doar taxa de eliberare pentru ele.

Cardul tahograf este obligatoriu în ziua de azi pentru că s-au cam dus vremurile în care se mergea pe diagramă + magnet. Tehnologia modernă are nevoie de soluții moderne care să împiedice fraudarea și cardul tahograf este soluția aproape perfectă. Pentru eliberarea lui nu este nevoie de nici un examen, doar de taxe, ca de obicei în România. O să vă coste aproximativ 300 de lei acest card, cu taxa de eliberare de 239 lei + poze + copii color după buletin și permis. Este valabil 5 ani asemenea atestatelor profesionale.

Pregătirea pentru examene

Examenele pentru atestatele profesionale se dau o dată pe lună sau de 2 ori maxim, în funcție de oraș. Se dă examenul pe calculator, online. Dacă mă întrebați de unde am făcut eu chestionare și de unde am învățat, am folosit site-ul soferiteste.ro. Haideți să trecem în revistă și baremul pentru fiecare examen în parte…

Barem atestate transport marfă sau persoane CPC

 • minim 21 de întrebări din 30, cu 4 variante de răspuns din care unul singur corect în 40 de minute

Barem atestate transport marfă și persoane CPI

 • 70 de întrebări cu răspuns direct (scris) în 120 de minute. Din cele 100 de întrebări trebuie să faceți un minim de 70 de întrebări, adică minim 70% pentru a promova.
 • 6 studii de caz cu 20 subpuncte în 120 minute – minim 14 subpuncte pentru a promova (citește aici răspunsurile pentru studii de caz CPI marfă)
 • proba practică – condus camionul în afara localității

Barem atestat agabaritic

 • Minim 14 întrebări cu 4 variante din care una singură corectă dintr-un total de 20 de întrebări.

Barem atestate ADR

 • ADR Colete: 30 de întrebări cu 4 răspunsuri dintre care unul singur corect. Minim 21 de întrebări corecte pentru promovare.
 • ADR Cisterne: 20 de întrebări cu 4 răspunsuri dintre care unul singur corect. Minim 14 de întrebări corecte pentru promovare.

După cum puteți vedea, e clar că această calificare în meseria de șofer este echivalentă cu trecerea prin Furcile Caudine. E foarte multă bătaie de cap și foarte foarte mulți bani. Păi haideți să calculăm cam cât o să coste numai atestatele, fără categoriile grele în sine… Avem 600 marfă + 150 agabaritic + 500 ARD + 300 de taxele de eliberare ale atestatelor + 300 cardul tahograf = 1850 Ron. Dacă mai aduni și costul școlarizării pentru permis, atunci o să observi că ești nevoit să cheltui peste 1000 de euro pentru această calificare.

CITEȘTE ȘI: Pe comunitate sau local? Avantaje și dezavantaje pentru cele două tipuri de joburi destinate șoferilor profesioniști începători.

CITEȘTE ȘI: La ce trebuie să fii atent atunci când te angajezi ca șofer profesionist începător la o firmă românească.

 

Articole Asemănătoare

Mulțumim pentru cele +100 truckereli, Adrian Cătălin Adrian Cătălin aka TruckerBoy și-a anunțat o mică pauză. A obosit după atâta truckereală și eu unul îl înțeleg. E ceva normal. I-am urmărit clipul de dimineață și am primit vestea ca pe una oarecare. Acum, mai pe seară, când am...
Tot ce trebuie să știi despre atestatele ADR, colete și cisternă Am fost întrebat de multe ori despre atestatele ADR, dacă sunt necesare sau obligatorii atunci când vrei să te angajezi pe TIR în străinătate pentru că majoritatea celor care visează la o carieră de șofer profesionist au observat ...
Șoferi buni (1) – accident evitat în Norvegia De astăzi, începem o nouă serie pe cricul.ro în care o să prezentăm șoferi profesioniști de calitate, șoferi buni care-și arată abilitățile în situații critice. Dacă cumva vă bate gândul să vă faceți șoferi profesioniști, trebuie ...
4 documente pe care șoferii profesioniști începători trebuie să le vis... Meseria de șofer profesionist nu e deloc ușoară, sunt multe lucruri pe care tinerii trebuie să le stăpânească, acest job nu se rezumă doar la a ține de-un volan. Indiferent că discutăm despre cei care fac transport de mărfuri nați...
Care este procedura pentru eliberarea numerelor roșii? Eliberarea numerelor roșii reprezintă un procedeu relativ simplu, care decurge rapid cu toate că ai de stat la câteva cozi. Birocrația în România este o boală care din păcate nu se vrea vindecată. Cu toate acestea, sunt sigur că p...