Home Informații Utile Ce sancțiuni riști daca circuli cu o mașina fără asigurare sau ITP?

Ce sancțiuni riști daca circuli cu o mașina fără asigurare sau ITP?

52652
5
circuli cu o mașina fără asigurare

Să circuli cu o mașină fără asigurare sau ITP poate să fie o experiență destul de traumatizantă din punct de vedere financiar pentru că sancțiunile sunt destul de mari comparativ cu puterea românului de cumpărare. Partea și mai nasoală este faptul că pe lângă amendă, mai există și alte măsuri complementare aplicate de Poliția Rutieră, despre care vom discuta în cele ce urmează. Nu recomand nimănui să circule fără asigurare de răspundere civilă sau fără inspecția tehnică periodică valabilă. Nu este corect, nu este moral, dar dacă totuși se întâmplă să circuli, iată ce poți să pățești.

Sancțiuni pentru lipsă asigurare de răspundere civilă – RCA

Conform art. 64 din Legea nr. 136/1995, conducătorii auto care circulă cu un autoturism lipsit de asigurarea de răspundere civilă auto riscă o amendă cuprinsă între 1000 și 2000 RON. Pe lângă această amendă, poliția mai ia două măsuri complementare: reține certificatul de înmatriculare al autoturismului și eliberează o dovadă fără drept de circulație, și mai rețin plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Conducătorul auto are dreptul să facă dovada asigurării în termen de 90 de zile de la data expirării poliței RCA, altfel înmatricularea acelui vehicul se va suspenda din oficiu. Mai trebuie să știți că pentru punere în circulație a unui automobil a cărui înmatriculare a fost suspendată se sancționează cu amendă de la 3000 la 5000 RON.

Sancțiuni pentru lipsă inspecție tehnică periodică – ITP

Lipsa ITP-ului aude la iveală sancțiuni la fel de costisitoare precum lipsa RCA. ITP-ul se face o dată la doi ani în România așa că nu înțeleg de ce ai circula fără? Poți face această inspecție la orice atelier atestat R.A.R. și costă în jur de 80 de lei. Trebuie să știi că dacă te prinde poliția fără ITP valabil, vei fi nevoit să-l faci la sediul R.A.R. unde lucrurile sunt mult mai stricte. Lipsa inspecției tehnice periodice aduce după sine o amendă de până la 1000 RON și măsura complementară de reținere a certificatului de înmatriculare. De asemenea, se emite o dovadă înlocuitoare a acestui certificat cu drept de circulație de 15 zile.

5 COMMENTS

  1. Ma intreb cine le fac Inspectiile Tehnice la toate cazanele acelea ce circula in jurul Bucurestiului in spre si din comunele limitrofe, intreg judetul Ilfov si in general in toata tara? Pe mine ma freaca la Inspectie cu o autoutilitara cu 51.000 Km abia la bord iar aia cu acele cazaturi de masini, circula bine mersi! Cine sunt acei inspectori care le dau girul? Masinile alora de la RAR care impreuna cu cei de la circulatie ii opresc pe soferii obisnuiti sa-i verifice la emisiile de noxe, desi pe langa ei trec junghiurile alea de Maxi-Taxi-uri cu dara de fum, si nu le zic nimic alora. Daca se intampla sa fiu eu in situatia de a fi oprit asa aiurea, si sa-i vad ca de aia nu se iau, bataia lor nici porcu n-o va lua! Eu abia astept asemenea situatie dar… nu ma opresc pe mine, culmea 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here