Atunci când vine vorba despre sporul de noapte, marea majoritate a șoferilor profesioniști sunt săriți automat din schemă deși cursele pe care le efectuează se petrec în timpul nopții.
De fapt marea majoritate a angajaților care activează la firme românești sunt privați de sporul de noapte din motive destul de simplu de înțeles după cum vom vedea în cele ce urmează.
Când trebuie să beneficieze șoferii profesioniști de sporul de noapte
Condițiile pentru acordare pentru sporul de noapte sunt următoarele:
- Șoferul profesionist trebuie să aibă contract de muncă românesc
- Munca prestată trebuie să aibă loc în intervalul orar 22:00 – 06:00
- Trebuie efectuate cel puțin trei ore de muncă în intervalul 22:00 – 06:00
Beneficiile pentru șoferii profesioniști care efectuează muncă de noapte
Șoferii profesioniști care muncesc noaptea în intervalul 22:00 – 06:00 timp de minim trei ore, trebuie să beneficieze de sporul de noapte. Acesta este de 25% din salariul de încadrare. Cu toate că majoritatea șoferilor profesioniști sunt încadrați cu minimul pe economie, aceștia sunt privați întotdeauna de sporul de noapte.
O altă variantă pentru recompensarea șoferilor profesioniști care efectuează muncă de noapte ar fi programul de lucru redus. Astfel, în loc să muncească 8 ore aceștia pot să renunțe la bani și să lucreze doar 7 ore. Există multe firme care efectuează muncă de noapte iar șoferii profesioniști nu muncesc mai mult de 8 ore, ar putea ca timpul de lucru să fie redus la 7 ore dacă s-ar dori acest lucru.
De ce companiile românești nu plătesc sporul de noapte șoferilor profesioniști
Un șofer profesionist care efectuează curse de noapte și este încadrat cu 4000 de lei brut pe lună, conform sporului de noapte, salariul de încadrare al acestuia ar trebui să urce cu 25%, să fie respectiv 5000 de lei brut.
Companiile nu acordă însă acest spor din cauza legislației defectuoase din România. Spre exemplu, amenda pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă o poate acorda unei companii care nu oferă sporul de noapte este cuprinsă între 1500 și 3000 de lei.
Amenzile sunt absolut derizorii comparativ cu beneficiile companiilor acumulate prin neacordarea sporului de noapte șoferilor profesioniști care efectuează muncă de noapte.