Home Colțul camionagiilor Sfaturi de siguranță pentru remorcarea remorcilor

Sfaturi de siguranță pentru remorcarea remorcilor

392
0

Remorcarea remorcilor în siguranță reprezintă nu doar o serie de reguli pe care participanții la trafic sunt obligați să le respecte, dar mai ales cea mai bună metodă de prevenție contra unor eventuale pagube materiale sau chiar de natură umană cauzată de accidente.

Siguranța participanților la trafic trebuie să fie prioritatea numărul unu pentru orice șofer din România, atât timp cât avem de-a face cu țara în care se moare pe șosele mai mult ca în oricare alt stat membru al Uniunii Europene.

Având în vedere aceste aspecte și mai ales faptul că tractarea remorcilor pe drumurile publice necesită atenție sporită din partea participanților la trafic, există câteva sfaturi de siguranță care dacă sunt urmate, deplasarea din A în B se va face 100% în siguranță, fie că este vorba despre un transport de materiale de construcții, de mobilă sau de moloz survenit în urma renovării apartamentului. Iată care sunt acestea.

Sfaturi de siguranță pentru remorcarea remorcilor

  1. Nu trebuie depășită Masa Totală Maximă Autorizată pentru ansamblul de vehicule folosit. Spre exemplu, dacă avem de-a face cu un autoturism care se conduce cu categoria B de permis, greutatea maximă a ansamblului vehicul + remorcă nu poate depăși 4250 kilograme. Înainte de efectuarea unui transport cu o remorcă, trebuie consultat certificatul de înmatriculare pentru a fi siguri de faptul că masa totală maximă autorizată de 4250 de kilograme a ansamblului nu este depășită, în caz contrat va fi necesar permisul de conducere categoria BE. Mare atenție, întrucât folosirea unui ansamblu necorespunzător care depășește greutatea maximă de 4250 de kilograme și lipsa permisului de conducere categoria BE atrage după sine dosar penal dacă Poliția Rutieră constată pe drumurile publice acest aspect. Cârligul de remorcare trebuie să fie omologat și să conțină inscripții legate de cât poate efectiv tracta ca și greutate.
  2. Nu încărcați remorca peste greutatea maximă admisă. Cele mai răspândite tipuri de remorci în România folosite cu permis de conducere categoria B sunt cele cu MTMA de maxim 750 de kilograme. Aceste remorci au o sarcină utilă înscrisă în certificatul de înmatriculare, de obicei cam 600 de kilograme. Din păcate în România se obișnuiește să se încarce aceste remorci cu mult peste sarcina lor utilă pe motiv că „am mai pus și ține”, și nu puține au fost cazurile în care au avut loc accidente destul de urâte tocmai din această cauză. Este evident faptul că aceste remorci ușoare sunt construite cu o anumită marjă însă nu trebuie încărcate niciodată mai mult decât sarcina utilă pentru care ele au fost concepute. Se recomandă efectuarea mai multor transporturi în condiții 100% de siguranță decât supraîncărcarea remorcii. De asemenea, încărcătura nu trebuie să depășească dimensiunea remorcii sau să atârne pe drum.
  3. Asigurați-vă că instalația electrică a remorcii este în condiții optime. Funcționarea defectuoasă a instalației electrice a remorcii atrage după sine nu doar posibilitatea sancțiunilor contravenționale dar fiind vorba despre primele lumini cu care participanții la trafic aflați în spatele ansamblului iau contact, se pot produce de asemenea accidente de circulație destul de grave. Poliția Rutieră poate amenda foarte simplu șoferii ale căror instalații electrice de pe remorcă nu funcționează, aplicând și măsura complementară de reținere a certificatului de înmatriculare până la remedierea problemei tehnice. Până la amenzi și vizite la RAR pentru recuperarea certificatului de înmatriculare, șoferii trebuie să fie foarte atenți legat de acest aspect întrucât lipsa semnalizării ori a luminilor pentru frână pot cauza accidente de circulație destul de grave.
  4. Arimarea mărfurilor nu este un mit, nu este o poveste. Mulți dintre noi am surprins în trafic de-a lungul timpului fel de fel de transporturi efectuate cu remorci ușoare de maxim 750 de kilograme, în care se aflau mărfuri ori obiecte nesecurizate, care la o groapă mai mare ori la o curbă mai strânsă, riscau să ajungă direct pe carosabil. Obiectele transportate cu aceste remorci trebuie securizate corespunzător, cu chingi sau alte metode admise în cadrul transportului rutier de mărfuri. Nimeni nu-și dorește să transforme un banal transport cu o remorcă ușoară într-o adevărată tragedie, doar pentru că a considerat că „merge și așa”, ori „nu se întâmplă nimic, am mai transportat așa și n-are ce să se întâmple”. Marfa neasigurată poate să cadă efectiv din remorcă, să ajungă pe contrasens și să cauzeze adevărate tragedii într-o țară în care săptămânal canalele de știri vuiesc legat de o nouă nenorocire petrecută pe șosele.
  5. Stilul de conducere trebuie să fie unul preventiv și defensiv. Trebuie ținut cont de aceste aspecte în momentul în care tractăm o remorcă ușoară. Spațiul de frânare crește în funcție de greutate și nu în ultimul rând, virajele trebuie abordate corespunzător astfel încât să nu existe accidente. De asemenea, în timpul conducerii unui autovehicul care tractează o remorcă ușoară, frânele nu trebuie bruscate și nici direcția de mers nu trebuie schimbată brusc, altfel apare riscul producerii balansului urmat cel mai probabil de un accident de circulație. Din păcate stilul de conducere foarte agresiv din România este cauza numărul unu pentru apariția accidentelor de circulație în care sunt implicate și ansambluri de vehicule. Siguranța în trafic a noastră dar și a celorlalți participanți trebuie să fie prioritatea numărul 1.

De unde putem cumpăra remorci ușoare sigure și de foarte bună calitate?

În ultimii ani industria remorcilor ușoare a explodat în România. Dacă în trecut românii erau nevoiți să meargă personal să le cumpere din Germania sau alte țări Vest Europene, astăzi există în România producători și comercianți care vând astfel de remorci de foarte bună calitate precum blyss.ro

Discutăm despre o companie aflată în ascensiune care produce și comercializează nu doar remorci ușoare, dar și platforme auto și piese de schimb pentru acestea, iar în ultimele luni a pus bazele și unui atelier de prelate care cu siguranță va fi mai mult decât util celor care necesită asemenea servicii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here