Acasă Editorial Ce faci când primești o amendă de circulație cu care nu ești...

Ce faci când primești o amendă de circulație cu care nu ești de acord? Care sunt șansele să scapi de ea în instantă?

2125
0

Se întâmplă uneori să fim opriți în trafic de către Poliția Rutieră și să fim anunțați că vom fi amendați. Polițistul ne comunică o faptă pe care uneori o recunoaștem, alteori ni se pare a fi de-a dreptul inventată. Știm cu toții că se zvonește faptul că poliția ar avea cotă la dat amenzi și în cele ce urmează vom discuta cum trebuie să procedezi în cazul în care ai impresia că ai fost amendat pe nedrept de către Poliția Rutieră.

Plecăm de la premiza că toți suntem oameni, inclusiv polițistul care ne oprește și ne amendează sau ne suspendă permisul de conducere așa că trebuie să precizăm din start un lucru: nu faceți circ, scandal, nu țipați la polițist. Faptul că te manifești violent față de o acțiune cu care NU ești de acord, nu te va scăpa de sancțiune, polițistul cu pricina nu va da înapoi. Dacă ai impresia că ai fost sancționat pe nedrept ai două variante:

  1. Să explici frumos punctul tău de vedere și SĂ CERI polițistului să-ți demonstreze varianta sa în cazul în care ai fost filmat cu ceva aparat radar. Dacă nu există dovadă video, rămâne să încercați să vă înțelegeți omenește, fără țipete și fără maimuțăreală de genul „nu aveți caschetă, dați-mi certificatul de omologare al aparatului radar, prezentați ordinul de serviciu” și așa mai departe. Faptul că vreți să cereți niște documente scornite pe internet nu vă va scăpa.
  2. Să acționezi în judecată procesul verbal. Te duci frumos și deschizi acțiune în instanță. Dacă poliția nu va putea dovedi acțiunea, veți scăpa bazma curată. Dacă însă vine cu dovezi clare, o să fiți nevoiți să scoateți banul din buzunar. De precizat un aspect, aici puteți cere certificatul de omologare și alte documente.

La final, doresc să scot în evidență un lucru. Mie unul mi s-a întâmplat de multe ori să scap fără amendă în momentul în care am fost oprit de poliție pe bună dreptate doar pentru că mi-am recunoscut vina și pentru că am avut o atitudine corectă față de situația în sine. Am vorbit frumos și am oferit respect. Sfatul meu este să precizați și voi la fel în momentul în care știți că ați greșit pentru că veți avea șanse mult mai mari să scăpați doar cu avertisment decât dacă vă luați cu polițistul la ceartă în speranța că se va intimida și că va da înapoi. Fiți sinceri cu voi.

În cazul în care se întâmplă să primiți amendă pe nedrept, încercați să înțelegeți faptul că și polițiștii sunt oameni și se pot înșela la rândul lor. Încercați să explicați frumos punctul vostru de vedere și eventual, acționați în instanță procesul verbal de sancționare. Fără circ ieftin, că nu are nici un rost. Amenda tot vine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.