Acasă Colțul camionagiilor Tot ce trebuie să știi despre atestatele ADR, colete și cisternă

Tot ce trebuie să știi despre atestatele ADR, colete și cisternă

63401
21
atestatele ADR

Am fost întrebat de multe ori despre atestatele ADR, dacă sunt necesare sau obligatorii atunci când vrei să te angajezi pe TIR în străinătate pentru că majoritatea celor care visează la o carieră de șofer profesionist au observat că în majoritatea anunțurilor de angajare atestatul de transport marfă este obligatoriu iar ADR-ul se cere opțional, ori se specifică faptul că cei care dețin și atestat ADR au prioritate la angajare. Haideți puțin să lămurim un pic ce-s cu atestatele ADR și de ce este recomandat să le luați odată cu cel de transport marfă.

În ce constă examenul pentru obținerea atestatelor ADR

Am scris aici un articol în care am precizat cât costă ADR-ul. Nu mai reiau ideea, găsiți acolo aceste informații. Acum voi preciza doar că ADR-ul reprezintă de fapt două examene separate, unul pentru transport de mărfuri periculoase în colete și altul în cisternă. Așadar, dacă vreți să obțineți aceste două atestate care completează CPI-ul (nu-l înlocuiesc), veți fi nevoiți să vă înscrieți pentru cele două examen la aceeași unitate (școală de șoferi) din care luați și atestatul de transport marfă. Examenul pentru ADR colete conține 30 de întrebări (21 minim pentru promovare) iar cel pentru colete 20 de întrebări (minim 14 răspunsuri corecte pentru a promova). Vă recomand soferiteste.ro pentru grile în cazul în care nu știți de unde să vă pregătiți pentru examen.

Ce acte trebuie să depuneți la ARR pentru eliberarea celor două atestate?

După ce ați promovat cele două examene, vă prezentați la ARR cu următoarele documente:

 • Cerere de eliberare pentru atestat ADR de tip card
 • Actul de identitate + copie
 • Permisul de conducere valabil + copie
 • Fotografii 25 x 32
 • Chitanța de 64 de lei pentru achitarea taxei de eliberare (este un singur card)

După ce ați depus aceste acte, veți primi ADR-ul într-un termen de 30 de zile de la depunere. Trebuie să mergeți la ARR să semnați pentru primire.

De ce este recomandat să aveți atestat ADR?

Chiar dacă majoritatea asociați ADR-ul cu cisterna de motorină, benzină, oxigen și așa mai departe, trebuie să știți că există foarte multe mărfuri de uz general care NU se pot transporta fără ADR, soluția de parbriz pentru auto este unul dintre exemple. E posibil să fiți trimiși la încărcat de la un depozit o marfă inflamabilă sau care are în componență substanțe periculoase iar în lipsa acestui atestat ADR, vă va fi imposibil să efectuați transportul.

21 COMENTARII

 1. Bai nene…se poate face atestat dar pentru adr colete sau se face numai impreuna cu adr cisterna? Ca nu gasesc nicaieri…mie imi trebuie doar pentru colete

 2. Salut! Pot susține examenele pentru Adr fără să trebuiască să plătesc și să frecventez cursurile unei școli sau sunt obligat să fac asta prin școală?

 3. buna
  am categoriile BE CE si asi dori sa fac atestatele pe CE , mai precis transport marfa si adr.
  cam care ar fi costurile, ce acte am nevoie , cat dureaza cursurile? daca am permis de conducere danez (European) pot face atestatele?
  atestatele sunt traduse si in limba engleza?
  multumesc si astept raspuns la intrebarile de mai sus

 4. Salut! In situatia mea, vreau sa achizitionez un auto Dacia Doker Van care va trebui echipata cu un rezervor de motorina din polietilena de 430 litri (cu certificat aprobat ADR). Rezervorul va sta in masina si va fi folosit pentru a alimenta diferite utilaje (nacele, stivuitoare etc) in santier.
  Intrebarea este: soferul are nevoie de atestat ADR in acest caz? (are doar cat. B). Sau de ce ar mai trebui sa tin cont? Va multumesc!

 5. Salut Alex!Precizez că sunt posesor de permis de conducere categoria B C E și atestat marfă Cpc valabil.As vrea să obțin și atestatul ADR!Se dau numai examenele pe calculator sau trebuie dat și CPI

 6. Bunã ziua!
  Dețin atestat Cpi Marfã si aș dori sã dau și de Adr Colete si Cisterne, imi poate spune careva, procedura la examen, se dau pentru ambele categori gen colete si cisterne in acelasi chestionar sau se dau chestionare separate ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.