Cred că am avut parte de una dintre cele mai dificile ierni din ultimii 5 ani, temperaturile au fost destul de scăzute pe o perioadă lungă de timp, în vreme ce ninsorile ne-au dat bătăi de cap și s-au ținut scai de străzile noastre. Evident, indiferent în ce oraș al țării ai locuit, ca să ieși din parcare ai fost nevoit să ai montate cauciucuri de iarnă pe mașină. Cu toate acestea, cunosc oameni care au ieșit cu cele de vară (destul de mulți la număr) așa că pentru ei am scris acest articol. Chiar dacă suntem aproape de final de iarnă, este o ocazie foarte bună să intri în legalitate, să scapi de frica unei amenzi despre care vom discuta imediat și nu în ultimul rând, să sporești gradul de siguranță al călătoriei.
Când și de ce sunt obligatorii cauciucurile de iarnă? Care sunt amenzile pe care le riscă șoferii echipați necorespunzător?
Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie numai pe suprafețele acoperite cu zăpadă sau gheață. Inițial fusese dată o altă lege care făcea aceste cauciucuri obligatorii indiferent de starea drumurilor însă într-un final, s-a ajuns la această variantă care aduce obligativitatea doar în curtea șoferilor care doresc să circule pe porțiuni de drum acoperite cu gheață sau zăpadă. Din 2011 legea este în vigoare, intitulată OG 5 2011 iar scopul ei are la bază responsabilizarea șoferilor români care an de an, rămâneau înzăpeziți pe toate drumurile naționale ale țării de îndată ce dădea prima ninsoare. Între noi fie vorba, statul român s-a cam săturat să scoată de prin nămeți sute de mașini anual așa că au venit cu această lege foarte bună în 2011.
Consider această lege drept una bună nu doar din pricina faptului că salvează statul de niște cheltuieli destul de mari pentru scoaterea înzăpeziților din șanțuri sau din nămeți pur și simplu, dar sunt de asemenea de părere că aceste cauciucuri de iarnă pot să facă diferența între viață și moarte. Aderența contează foarte mult pe timp de iarnă și cauciucurile de vară sunt de-a dreptul depășite în această situație. Trebuie să avem șoferi responsabili pe șosele pentru a putea reduce numărul accidentelor și una dintre măsurile luate de Guvern pentru sporirea gradului de conștientizare este bineînțeles introducerea acestei legi ce prevede amenzi destul de mari pentru aventurieri.
Astfel, amenda pentru cei care sunt surprinși fără cauciucuri de iarnă în zonele specifice după luna noiembrie este cuprinsă între 810 și 1800 RON. Vă dați seama că riscați o amendă mai mare decât contravaloarea celor 4 cauciucuri, să nu mai zic de faptul că vi se va reține și certificatul de înmatriculare al mașinii, ceea ce presupune drumuri și stat la coadă pe la RAR. Dacă ieșiți cu mașina neechipată corespunzător riscați după cum vedeți destul de multe neplăceri.
De unde cumperi și cum alegi cauciucurile de iarnă?
Dacă încă nu ai apucat sau nu ai vrut să cumperi anvelope de iarnă pentru mașina ta, le poți cumpăra acum la final de iarnă ceva mai ieftin de pe premiumanvelope.ro. După cum spuneam mai devreme, se anunță o iarnă lungă în care zăpada are să mai cadă destul de mult, cu toate că am cam depășit perioada normală a acesteia. Poți de asemenea să citești și aici cum alegi anvelope de iarnă în cazul în care este pentru prima dată când te confrunți cu această nevoie.