SHARE

În urmă cu vreo 10 ani era mare nebunie cu instalațiile GPL prin România. Foarte mulți posesori de autoturisme vechi (sau noi) pe benzină alegeau să monteze o asemenea instalație în ideea că vor merge de două ori mai mult de aceiași bani. Ei bine, pe măsură ce Programul Rabla a avut grijă să scoată din uz majoritatea mașinilor pe care se monta GPL de obicei (Dacii), românii au descoperit și dezavantajele transformării unei mașini care NU a fost proiectată din fabrică pentru GPL.

Cert este că în ziua de azi tot mai puțini sunt cei care decid să-și monteze GPL pe mașinile benzinare și cred că există cel puțin 2 motive pentru acest trend descendent. De fapt, eu unul cred că în următorii 10 ani, instalațiile GPL vor dispărea complet din societate.

2 motive pentru care instalațiile GPL vor dispărea în următorii 10 ani

  1. Au apărut mașinile hibride. (românii au cumpărat 1.237 de unități ecologice în primele 7 luni ale anului, în creștere cu 210% comparativ cu perioada similară a anului trecut). Mă refer aici la mașinile care au două motoare: unul pe benzină de mică capacitate și unul pe curent electric. Aceste autoturisme reușesc să scoată un consum mediu pe benzină în oraș de 4.5% ceea ce e mai mult decât excelent. La viteze de sub 40 km/h aceste autoturisme funcționează pe curent electric doar, de-asta scade consumul. Chiar dacă sunt ceva mai scumpe, prin Programul Rabla, aceste autoturisme se pot cumpăra la un preț destul de bun.
  2. Cine a avut așa ceva pe mașină clar nu mai vrea. Cei care au avut autoturism pe GPL mai mult ca sigur când îl vor vinde, nu vor mai cumpăra altul tot pe GPL. Vor opta pentru ceva hibrid sau diesel. De ce? Ei bine, sunt multe motive pentru care instalația GPL montată pe mașină este o idee destul de proastă, pornind de la consumul calculat greșit de cei care nu au deținut niciodată o asemenea mașină și terminând cu dependența de combustibil de calitate, destul de greu de găsit.

Așadar, pentru că apar soluții inovative în domeniul reducerii consumului de carburant în orașe pentru mașinile pe benzină și pentru faptul că mașinile pe GPL nu stau atât de bine la capitolul fiabilitate, cred că în următorii 10 ani GPL-ul ca și combustibil va fi o cu totul altă poveste.

Articole Asemănătoare

4 obiceiuri care ne arată că jumătate dintre șoferii români nu merită ... Traficul din România este un haos total. Cauza principală este lipsa bunului simț, nu lipsa autostrăzilor. Românii ar fi la fel de nesimțiți și pe autostrăzi cum sunt și prin orașe, cum sunt și pe drumurile naționale. Atât timp câ...
Maneta de semnalizare – instrumentul de care majoritatea elevilor uită... Să devii șofer în România nu este deloc dificil, motiv pentru care aproape toți copiii de 18 ani au permisul de conducere în buzunar în momentul în care împlinesc această vârstă și mașini care mai de care mai interesante cumpărate...
Tu ai putea să cumperi o mașină de la Gigi Boss? Să-ți cumperi o mașină de la un român este de cele mai multe ori o adevărată aventură. Trebuie să te transformi într-un Sherlock Holmes și să te pui pe investigații: sunt adevărate detaliile din anunț? Cine este cel care vrea ție ...
Preț negociabil Am fost în week-end în târgul auto din Drobeta Turnu Severin și am observat o chestie care a cam luat amploare: nimeni nu afișează prețul. La rubrica „preț” de pe afișul de vânzare pus pe mașinile din târg apare scris „negociabil”...
De ce nu e indicat să mergi cu muzica pornită în mașină De fiecare dată când ies cu mașina pe stradă evit la maxim să folosesc radioul sau să dau drumul la orice fel de muzică și am să vă explic imediat de ce. Evident are legătură cu conducerea preventivă și deși nu trebuie toată lumea...

Ti-a placut acest articol? Poti primi articole asemanatoare si prin
email

Aboneaza-te la newsletter si vei primi pe mail cele mai interesante articole din lumea auto

5 COMMENTS

  1. Salut! Tin sa te contrazic putin referitor la instalatiile de gpl. Eu am avut o masina cu gpl (un fiat oarecare, de prin ’92). Am zis sa trec la Corsa C… si dupa un an de zile imi vine chefu’ sa-i pun Gpl. Asta dupa niste drumuri in afara si “gustand” benzina de acolo, mi-am dat seama ca daca tot va fi s-o chinui, macar s-o chinui cu gpl, nu benzina care la noi e o gluma proasta fata de alte tari. Recent am facut rost de alt fiat, ca cel vechi dar in stare muuuult mai buna. Acesta va primi si el o instalatie de gaz, cea de pe vechiul Ficatel. Cand scoti un consum de 5,5-6 litri/ 100km de gaz…. cred ca e ok.
    Mai e problema calitatii gazului. In Oradea sunt cateva locuri cu gaz de foarte buna calitate si relativ ieftin ( 2 – 2,3 lei / litru) dar in alte zone din tara nu stiu. Cel mai bun si ieftin gaz l-am gasit la polonezi. Si costa doar vreo 1.7 lei / litru.

  2. Complet gresit. Mi-a luat foarte mult timp sa iau decizia de a monta GPL. Motivele erau: scade puterea motorului, se strica motorul, pericol de explozie si ca nu-ti vei scoate banii pe instalatie. Intr-un final am montat instalatia. S-a dovedit ca toate astea erau minciuni. Masina merge perfect si ieftin. Nu-i scade puterea chiar deloc. Alimentez numai de la Petrom( de doua ori am alimentat si de la Rompetrol. Din pacate nu am Rompetrol in drumul meu) si niciodata de la alte statii. Lukoil am inteles ca are span. Eu am desfacut filtrul dupa 20mii si are doar pe o parte o urma mica de culoare mai inchisa…arata perfect. Deci daca stii ce instalatie sa pui pe masina si alimentezi de unde trebuie, este cea mai buna optiune pentru benzinare

  3. Aiurea. Am avut numai mașini pe gpl inclusiv un Logan pe gpl din fabrica și doar pe gpl îmi voi lua. Și apropo de hibride știu un Prius la care a fost pus gpl și merge cu 5-6% pe gpl.. 13 lei/100 km. Deci da mai spune spune cum vor disparea instalațiile gpl în următorii 10 ani :))

  4. Si eu te contrazic ,am avut masina pe gpl din 2008 si pana in 2018 masina fiind din 1996 vectra B niciodata probleme la motor consumul fiind cu 1,2 % mai mare decat pe benzina. Actuala masina e un astra j 2014 gpl din fabrica . Articole scrise de dragul de a scrie ceva ,nu are nici o treaba cu realitatea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.