Probabil mulți dintre voi v-ați întrebat ce se întâmplă atunci când sunteți protagonistul unui accident rutier soldat cu victime, dar nu lucruri grave, în situația în care oamenii nu rămân internați prin spital și etc, ci doar transportați la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Fiind accident cu victime, multă lume se sperie la auzirea cuvântului „dosar penal” sau „cercetare” pe la poliție. Haideți să vedem care sunt urmările unui astfel de eveniment nefericit, pe care cu siguranță nimeni nu și-l dorește.

Accident cu victime. Nu se depune plângere. Procedurile de după eveniment

 • După ce are loc evenimentul, fiind accident soldat cu victime, nu trebuie schimbată poziția mașinilor, chiar dacă se blochează circulația.
 • Veți fi transportat la spital pentru îngrijiri medicale dacă este cazul, apoi la sediul poliției pentru a se finaliza o scurtă cercetare. Acolo trebuie să duceți toate actele mașinii.
 • Veți rămâne fără permis pentru 90 de zile în cazul în care a fost vorba de neacordare de prioritate, ori altă faptă ce presupune această măsură complementară.
 • Pentru ca victimele să poată obține despăgubiri, numărul de zile de îngrijiri medicale trebuie să treacă de 90, așa că fiind accident ușor, probabil nu va depune nimeni plângere.
 • Cercetarea la poliție va dura 3 luni în teorie, în practică vreo 5 luni, după care dosarul va fi trimis cu un referat de recomandare către procuratură. Dacă nu se depune plângere, recomandarea referatului va fi de clasare a dosarului de cercetare penală pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă.
 • După vreo lună, vreo lună și jumătate va veni hârtie de la parchet cu clasarea cauzei. Așadar, toată problema va dura aproape 6 luni.

Permisul de conducere îl veți recupera  după ce se va încheia cercetarea, la finalul celor 6 luni sau câte vor fi. În acest timp, puteți conduce cu ordonanță de la procuratură.

Procedură recuperare permis de conducere suspendat. Accident cu victime.

Trebuie mers la biroul specializat în recuperare permise și certificate din cadrul Biroului Rutier de care aparțineți. Acolo vă prezentați cu următoarele documente:

 • ordonanța de clasare de la Parchet
 • comunicarea ordinanței
 • referatul de clasare de la Poliție

Cele trei vă vin toate într-un plic de la Parchet la final. Pe lângă acestea mai trebuie:

 • Dovada suspendării permisului
 • Buletinul de identitate

Dacă totul este în regulă, dacă a trecut perioada de suspendare de 3 luni în cadrul anchetei și nu ați luat ordonanță de la Parchet ca să puteți conduce, veți putea depune documentele. Trebuie completată o cerere pe care o luați de acolo de la ei, o depuneți alături de documentele de mai sus apoi așteptați câteva zile ca să facă ei încheierea dosarului. Mergeți la același ghișeu când or să vă spună, ei peste o săptămână de obicei și vă luați permisul înapoi. Nu se primește amendă.

33 COMMENTS

 1. O intrebare…. Daca in accidentul a fost produs in alt judet decat cel de resedinta, deci permisul a fost ridicat de catre Directia Rutiera a respectivului judet, si implicit, si dosarul penal a fost cercetat tot acolo, de unde se va ridica permisul? Din judetul in care a fost produs accidentul sau din judetul de resedinta?
  Multumesc anticipat
  Monica B

 2. Salut. Am si eu o întrebare, Am avut un accident cu victima in data 14.8.2018 (cu o motocicleta) care a intrat in mine, de vina am fost eu deoarece nu am dat semnal la schimbarea directiei de mers. Accidentul nu a fost grav deoarece a fost la o viteza foarte mica iar victima a avut decat mana, victima a fost foarte recalcitrantă asadar nu mam putut înțelege cu el. Permisul mia fost reținut si mi sa dat o davada de 15 zile, dupa aceea mi sa zis sa ma duc la parchet pentru a lua ordonanță pentru a conduce incontinoare pana la incheierea cazului. Întrebarea care este eu am luat decat 2 luni dovata de circulație decând sa produs accidentul, as vrea sa stiu cat dureaza cazul pentru am optine permisul inapoi deoarece nu muncesc in tara, iar dacă depune plângere ce sar întâmpla,Au trecut 6 luni de la producerea accidentului, victima mai mult ca sigur nu a avut 90 de zile de spitalizare nici nu stiu dacă a avut macar. Vaș fi recunoscător pentru un raspuns. Mulțumesc.

 3. Salut. Am si eu o întrebare, Am avut un accident cu victima in data 14.8.2018 (cu o motocicleta) care a intrat in mine, de vina am fost eu deoarece nu am dat semnal la schimbarea directiei de mers. Accidentul nu a fost grav deoarece a fost la o viteza foarte mica iar victima a avut decat mana, victima a fost foarte recalcitrantă asadar nu mam putut înțelege cu el. Permisul mia fost reținut si mi sa dat o davada de 15 zile, dupa aceea mi sa zis sa ma duc la parchet pentru a lua ordonanță pentru a conduce incontinoare pana la incheierea cazului. Întrebarea care este eu am luat decat 2 luni dovata de circulație decând sa produs accidentul, as vrea sa stiu cat dureaza cazul pentru am optine permisul inapoi deoarece nu muncesc in tara, iar dacă depune plângere ce sar întâmpla,Au trecut 6 luni de la producerea accidentului, victima mai mult ca sigur nu a avut 90 de zile de spitalizare nici nu stiu dacă a avut macar. Vaș fi recunoscător pentru un raspuns. Mulțumesc

  • luați hârtie în continuare de la parchet pentru a putea conduce, mergeți peste ei și întrebați-i de sănătate, trebuie să dea document cu neî nceperea urmăririi penale în ceea ce privește acuzația de vătămare corporală din culpă. Acest document trebuie să vă vină acasă prin poștă. După ce aveți documentul de la parchet , mergeți la poliție trebuie să depuneți niște cereri pe acolo pentru a vi se restitui permisul de conducere, după ce depuneți cererile mai durează oricum vreo 2 săptămâni până vi se dă înapoi.

 4. Salut, ai idee dacă in cazul unui accident soldat cu vătămare corporală perioada de suspendare de 3 luni se poate reduce in cazul in care se ia examenul 13/15. Mersi!

 5. Te întreb asta ca sunt un pic in ceata. Polițistul de caz care s-a ocupat de dosarul meu pana sa fie trimis la parchet mi-a zis ca pot da examenul 13/15 pentru a reduce suspendarea cu o luna, in caz contrar perioada de suspendare prelungindu-se la 4 luni. Ulterior, am fost la Udriste, la Brigada rutieră sa mai pun ceva întrebări (in seara cu accidentul nu prea am reținut toate detaliile) și mi-au zis ca suspendarea carnetului la accident cu vătămare corporală este de 3 luni și nu se poate reduce…. am lins un pic legile, însă nu am găsit sa scrie clar undeva ce ai cum …
  Un alt aspect pe care nu l-am lămurit ar fi dacă pe perioada cercetărilor pot sa renunț la dreptul de a-mi prelungi dovada pentru condus și acest interval de timp sa-mi fie luat in considerare in momentul in care se clasează dosarul și poliția rutieră decide suspendarea in baza deciziei procurorului. Și in acest caz unii polițiști cu care am discutat au avut păreri diferite, respectiv: 1. Sa prelungesc dreptul de a conduce prin ordonanța de la procuror pana la clasarea dosarului și apoi sa mi se suspende permisul 2. Pe timpul cercetărilor pot sa renunț benevol la a-mi prelungi dovada de a conduce și aceasta perioada se va lua in considerare la clasarea dosarului, chiar și perioade fracționate (de ex. O luna sa conduc iar apoi sa stau 30 de zile fără step de conducere).
  Așadar, in concluzie discutat cu mai mulți polițiști, inclusiv de la brigada rutieră București și emise păreri diferite …

  Mersi anticipat de ajutor!

 6. Buna ziua. În ce articol al codului rutier găsesc scris faptul că în cazul în care nu se solicita dovadă pe perioada anchetei timp de 90 de zile, se consideră că si-a ispasit pedeapsa de privare a dreptului de a conduce?
  Totul s-a întâmplat cum spuneți d-voastră. Am primit hârtiile de la procuratură, am mers la direcția de permise și s-au găsit 50 zile fără + alte 60 zile fără solicitarea dovezi de conducere.
  Intrebarea mea vine in urma discuției avute de cumnata mea cu profesorul ei universitar (procuror general) care a spus că nu contează dacă si-a luat dovadă sau nu. Că pe stat nu-l interesează. După expirarea ultimei dovezi, după finalizarea anchetei, i se va retine încă 90 zile permisul.
  Din fericire nu s-a întâmplat așa. I s-a restituit permisul pe loc, la prezentarea actelor precizate de d-voastră.

   • Au găsit în evidență o perioadă de 50 de zile consecutive fara solicitarea dovezii de circulație și o altă perioadă de 60 de zile consecutive fără solicitarea dovezii. Ancheta a durat 2 ani jumătate. Profesorul respectiv susținea faptul că se va reține permisul pe perioadă de 90 zile după finalizarea anchetei și nu va conta că nu s-a solicitat dovadă de circulatie pe perioada anchetei. Ieri am aflat că se înșeală și că s-au luat in considerare cele 110 zile neconsecutive fără dovadă.
    Am cautat in codul rutier dar nu am gasit un art. in care sa fie scris faptul că se iau in considerare zilele in care nu s-a solicitat dovadă pe perioada anchetei.

 7. Buna ziua, daca victima are 90 de zile spitalizare sau mai mult ce se intampla in continuare? Ii platesc eu despagubiri sau asigurarea? Si dupa ce se intampla cu dosarul meu?

  • poate cere despăgubiri, dacă ai asigurare probabil asigurarea va plăti dar nu te baza pe asta, când e vorba despre asigurări se cam trag pe cur, tu vei primi probabil o amendă penală sau cu suspendare

 8. buna seara .am si eu o nelamurire daca ai accident cu motocicleta e normal sa iti suspende permisul?nu a fost altcineva implicat in accident decat persoana de pe motor care a derapat si a cazut lovindu-se usor la umar.

  • se deschide dosar penal, până la finalizarea cercetării se suspendă, poate să ia însă hârtie de la procuratură să circule cu ea. e o lege idioată, știu, o să-i treacă în actul de la procuror și faptul că Gigi Vasile nu dorește să depună plângere împotriva lui Gigi Vasile, sau cum l-o chema pe om :)))

 9. Am si eu o intrebare daca permisul de conducere m.a fost suspendat pentru vadamare corporala din inculpa cu derpt de prelungire a dovezi in tara ce demersuri ar trebui sa fac pentru a optine permisul de conducere pentru a conduce inafara romanie.

 10. Bună seara.am o întrebare. Astăzi am luat decizia de clasare de la parchet și mam dus la politie cu toate actele pentru a-mi recupera permisul. Întrebarea este:cât durează pana îmi da permisul. Ei spuneau ca în 30 zile.

 11. In cazul in care cel accidentat isi retrage plângerea iar medicolegalul este fără nici o zi de spitalizare sau concediu medical ,se clasează mai repede cu declarația de retragere a plângerii si si medicalul respectiv depuse la dosar ?

 12. Buna seara, va rog sa ma indrumati si pe mine cum sa procedez. Acum 4 luni mi-a fost retinut permisul in urma unui accident (aveam 10 la ora persoana a iesit dintre masini). Persoana nu are spitalizare, a mers la spital sa vedem daca totul e ok. Nu a depus plangere. Am condus cu dovada de atunci. In continuare ce pot face sa grabesc treaba aceasta pentru a intra in posesia permisului? Am un prieten in aceeasi situatie dadea cu spatele si a atins pe cineva. Au trecut 3 ani si nu i-a mai dat permisul … Va multumesc.

 13. Buna ziua !
  Am avut un accident usor pe trecerea de pietoni si victima a fost dusa imediat la spital si nu a fost spitalizata , au trecut cele 90 de zile victima nu s-a dus la medico-legal si nu a putut nici sa explice unde a lovit-o masina, acum mi- a venit o scrisoare dupa vreo 5 luni de zile si acolo scria si aceste chestii ca nu a fost la medico-legal si ca acum mai trebuie sa astept inca 20 de zile si poate depune sa se mai cerceteze , intrebarea mea este la ce ma pot astepta mai exact ??.
  Multumesc.

 14. Salut, acum o luna am avut un accident in care am lovit pe cineva la picior.
  Persoana respectiva nu a avut nevoie de spitalizare, si nu a depus plangere.
  Am avut o dovada de 15 zile, pe care nici nu am reinnoit-o, fiindca nu am mai condus absolut deloc.
  Din ce am inteles dosarul a fost clasat, nu am primit deocamdata nimic acasa.
  Stii cumva daca permisul imi va fi suspensat pe o perioada de timp, sau daca imi va fi anulat? Tin sa mentionez ca sunt INCEPATOR.

  • păi trebuie suspendat 3 luni dar dacă nu ai mai luat nimic după acea dovadă, suspendarea a început de atunci. Probabil au trecut oricum 3 luni de atunci. Fără actele de clasare de la parchet nu vei putea recupera permisul, așteaptă să-ți vină acasă.

 15. Salut! As vrea sa știu și eu, am făcut un mic accident acum 3 luni de zile pentru neacordate de prioritate, am obținut o dovada de prelungire a dovezii de circulație pe 15 zile, pe care ulterior am prelungitor de 2 ori pe 30 zile, ulterior am primit și rezultatul de la Parchet, unde mi se comunica clasare dosarului, am fost și am depus aceea ordonata la Inspectoratul Județean de Politie, apoi mi s-a comunicat ca o sa primesc o înștiințare de la ei în câteva zile cu privire la acest caz. Și as vrea sa știu dacă după cele 90 de zile, unde am primit dreptul de circulație cu dovada, se mai retine permisul de conducere cu încă 90 de zile, după soluționarea cazului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.