Acasă Informații Utile Accident cu victime. Nu se depune plângere. Procedurile de după eveniment

Accident cu victime. Nu se depune plângere. Procedurile de după eveniment

24148
51
Accident cu victime

Probabil mulți dintre voi v-ați întrebat ce se întâmplă atunci când sunteți protagonistul unui accident rutier soldat cu victime, dar nu lucruri grave, în situația în care oamenii nu rămân internați prin spital și etc, ci doar transportați la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Fiind accident cu victime, multă lume se sperie la auzirea cuvântului „dosar penal” sau „cercetare” pe la poliție. Haideți să vedem care sunt urmările unui astfel de eveniment nefericit, pe care cu siguranță nimeni nu și-l dorește.

Accident cu victime. Nu se depune plângere. Procedurile de după eveniment

 • După ce are loc evenimentul, fiind accident soldat cu victime, nu trebuie schimbată poziția mașinilor, chiar dacă se blochează circulația.
 • Veți fi transportat la spital pentru îngrijiri medicale dacă este cazul, apoi la sediul poliției pentru a se finaliza o scurtă cercetare. Acolo trebuie să duceți toate actele mașinii.
 • Veți rămâne fără permis pentru 90 de zile în cazul în care a fost vorba de neacordare de prioritate, ori altă faptă ce presupune această măsură complementară.
 • Pentru ca victimele să poată obține despăgubiri, numărul de zile de îngrijiri medicale trebuie să treacă de 90, așa că fiind accident ușor, probabil nu va depune nimeni plângere.
 • Cercetarea la poliție va dura 3 luni în teorie, în practică vreo 5 luni, după care dosarul va fi trimis cu un referat de recomandare către procuratură. Dacă nu se depune plângere, recomandarea referatului va fi de clasare a dosarului de cercetare penală pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă.
 • După vreo lună, vreo lună și jumătate va veni hârtie de la parchet cu clasarea cauzei. Așadar, toată problema va dura aproape 6 luni.

Permisul de conducere îl veți recupera  după ce se va încheia cercetarea, la finalul celor 6 luni sau câte vor fi. În acest timp, puteți conduce cu ordonanță de la procuratură.

Procedură recuperare permis de conducere suspendat. Accident cu victime.

Trebuie mers la biroul specializat în recuperare permise și certificate din cadrul Biroului Rutier de care aparțineți. Acolo vă prezentați cu următoarele documente:

 • ordonanța de clasare de la Parchet
 • comunicarea ordinanței
 • referatul de clasare de la Poliție

Cele trei vă vin toate într-un plic de la Parchet la final. Pe lângă acestea mai trebuie:

 • Dovada suspendării permisului
 • Buletinul de identitate

Dacă totul este în regulă, dacă a trecut perioada de suspendare de 3 luni în cadrul anchetei și nu ați luat ordonanță de la Parchet ca să puteți conduce, veți putea depune documentele. Trebuie completată o cerere pe care o luați de acolo de la ei, o depuneți alături de documentele de mai sus apoi așteptați câteva zile ca să facă ei încheierea dosarului. Mergeți la același ghișeu când or să vă spună, ei peste o săptămână de obicei și vă luați permisul înapoi. Nu se primește amendă.

51 COMENTARII

 1. O intrebare…. Daca in accidentul a fost produs in alt judet decat cel de resedinta, deci permisul a fost ridicat de catre Directia Rutiera a respectivului judet, si implicit, si dosarul penal a fost cercetat tot acolo, de unde se va ridica permisul? Din judetul in care a fost produs accidentul sau din judetul de resedinta?
  Multumesc anticipat
  Monica B

   • In data de 19 am avut un accident cu 2 victime transportate la spital,dar tot ieri au plecat acasă,mie miau retinut permisul considerând k sunt vinovat dar miau dat o dovada cu drept de circulatie pe 15 zile urmând să pot prelungi cand expira, cam cat ar dura procedura până la soluționarea dosaruluisi care ar fi pedeapsa până imi vor da permisul inapoi

 2. Salut. Am si eu o întrebare, Am avut un accident cu victima in data 14.8.2018 (cu o motocicleta) care a intrat in mine, de vina am fost eu deoarece nu am dat semnal la schimbarea directiei de mers. Accidentul nu a fost grav deoarece a fost la o viteza foarte mica iar victima a avut decat mana, victima a fost foarte recalcitrantă asadar nu mam putut înțelege cu el. Permisul mia fost reținut si mi sa dat o davada de 15 zile, dupa aceea mi sa zis sa ma duc la parchet pentru a lua ordonanță pentru a conduce incontinoare pana la incheierea cazului. Întrebarea care este eu am luat decat 2 luni dovata de circulație decând sa produs accidentul, as vrea sa stiu cat dureaza cazul pentru am optine permisul inapoi deoarece nu muncesc in tara, iar dacă depune plângere ce sar întâmpla,Au trecut 6 luni de la producerea accidentului, victima mai mult ca sigur nu a avut 90 de zile de spitalizare nici nu stiu dacă a avut macar. Vaș fi recunoscător pentru un raspuns. Mulțumesc.

 3. Salut. Am si eu o întrebare, Am avut un accident cu victima in data 14.8.2018 (cu o motocicleta) care a intrat in mine, de vina am fost eu deoarece nu am dat semnal la schimbarea directiei de mers. Accidentul nu a fost grav deoarece a fost la o viteza foarte mica iar victima a avut decat mana, victima a fost foarte recalcitrantă asadar nu mam putut înțelege cu el. Permisul mia fost reținut si mi sa dat o davada de 15 zile, dupa aceea mi sa zis sa ma duc la parchet pentru a lua ordonanță pentru a conduce incontinoare pana la incheierea cazului. Întrebarea care este eu am luat decat 2 luni dovata de circulație decând sa produs accidentul, as vrea sa stiu cat dureaza cazul pentru am optine permisul inapoi deoarece nu muncesc in tara, iar dacă depune plângere ce sar întâmpla,Au trecut 6 luni de la producerea accidentului, victima mai mult ca sigur nu a avut 90 de zile de spitalizare nici nu stiu dacă a avut macar. Vaș fi recunoscător pentru un raspuns. Mulțumesc

  • luați hârtie în continuare de la parchet pentru a putea conduce, mergeți peste ei și întrebați-i de sănătate, trebuie să dea document cu neî nceperea urmăririi penale în ceea ce privește acuzația de vătămare corporală din culpă. Acest document trebuie să vă vină acasă prin poștă. După ce aveți documentul de la parchet , mergeți la poliție trebuie să depuneți niște cereri pe acolo pentru a vi se restitui permisul de conducere, după ce depuneți cererile mai durează oricum vreo 2 săptămâni până vi se dă înapoi.

 4. Salut, ai idee dacă in cazul unui accident soldat cu vătămare corporală perioada de suspendare de 3 luni se poate reduce in cazul in care se ia examenul 13/15. Mersi!

 5. Te întreb asta ca sunt un pic in ceata. Polițistul de caz care s-a ocupat de dosarul meu pana sa fie trimis la parchet mi-a zis ca pot da examenul 13/15 pentru a reduce suspendarea cu o luna, in caz contrar perioada de suspendare prelungindu-se la 4 luni. Ulterior, am fost la Udriste, la Brigada rutieră sa mai pun ceva întrebări (in seara cu accidentul nu prea am reținut toate detaliile) și mi-au zis ca suspendarea carnetului la accident cu vătămare corporală este de 3 luni și nu se poate reduce…. am lins un pic legile, însă nu am găsit sa scrie clar undeva ce ai cum …
  Un alt aspect pe care nu l-am lămurit ar fi dacă pe perioada cercetărilor pot sa renunț la dreptul de a-mi prelungi dovada pentru condus și acest interval de timp sa-mi fie luat in considerare in momentul in care se clasează dosarul și poliția rutieră decide suspendarea in baza deciziei procurorului. Și in acest caz unii polițiști cu care am discutat au avut păreri diferite, respectiv: 1. Sa prelungesc dreptul de a conduce prin ordonanța de la procuror pana la clasarea dosarului și apoi sa mi se suspende permisul 2. Pe timpul cercetărilor pot sa renunț benevol la a-mi prelungi dovada de a conduce și aceasta perioada se va lua in considerare la clasarea dosarului, chiar și perioade fracționate (de ex. O luna sa conduc iar apoi sa stau 30 de zile fără step de conducere).
  Așadar, in concluzie discutat cu mai mulți polițiști, inclusiv de la brigada rutieră București și emise păreri diferite …

  Mersi anticipat de ajutor!

 6. Buna ziua. În ce articol al codului rutier găsesc scris faptul că în cazul în care nu se solicita dovadă pe perioada anchetei timp de 90 de zile, se consideră că si-a ispasit pedeapsa de privare a dreptului de a conduce?
  Totul s-a întâmplat cum spuneți d-voastră. Am primit hârtiile de la procuratură, am mers la direcția de permise și s-au găsit 50 zile fără + alte 60 zile fără solicitarea dovezi de conducere.
  Intrebarea mea vine in urma discuției avute de cumnata mea cu profesorul ei universitar (procuror general) care a spus că nu contează dacă si-a luat dovadă sau nu. Că pe stat nu-l interesează. După expirarea ultimei dovezi, după finalizarea anchetei, i se va retine încă 90 zile permisul.
  Din fericire nu s-a întâmplat așa. I s-a restituit permisul pe loc, la prezentarea actelor precizate de d-voastră.

   • Au găsit în evidență o perioadă de 50 de zile consecutive fara solicitarea dovezii de circulație și o altă perioadă de 60 de zile consecutive fără solicitarea dovezii. Ancheta a durat 2 ani jumătate. Profesorul respectiv susținea faptul că se va reține permisul pe perioadă de 90 zile după finalizarea anchetei și nu va conta că nu s-a solicitat dovadă de circulatie pe perioada anchetei. Ieri am aflat că se înșeală și că s-au luat in considerare cele 110 zile neconsecutive fără dovadă.
    Am cautat in codul rutier dar nu am gasit un art. in care sa fie scris faptul că se iau in considerare zilele in care nu s-a solicitat dovadă pe perioada anchetei.

 7. Buna ziua, daca victima are 90 de zile spitalizare sau mai mult ce se intampla in continuare? Ii platesc eu despagubiri sau asigurarea? Si dupa ce se intampla cu dosarul meu?

  • poate cere despăgubiri, dacă ai asigurare probabil asigurarea va plăti dar nu te baza pe asta, când e vorba despre asigurări se cam trag pe cur, tu vei primi probabil o amendă penală sau cu suspendare

 8. buna seara .am si eu o nelamurire daca ai accident cu motocicleta e normal sa iti suspende permisul?nu a fost altcineva implicat in accident decat persoana de pe motor care a derapat si a cazut lovindu-se usor la umar.

  • se deschide dosar penal, până la finalizarea cercetării se suspendă, poate să ia însă hârtie de la procuratură să circule cu ea. e o lege idioată, știu, o să-i treacă în actul de la procuror și faptul că Gigi Vasile nu dorește să depună plângere împotriva lui Gigi Vasile, sau cum l-o chema pe om :)))

  • Buna ziua.
   Am avut un accident intr-un sens giratoriu. Am lovit a vana(veche, din fier) care era pe un carucior cu doua roti impins de unindivid, care a aparut in fata mea fara sa-l vad. Individul a declarat ca vena pe marginea drumuloi pe langa trotuar, in realitate eu am intilnit caruciorul in mijlocul sensului(la 7 metri de marginea trotoarului).
   Individul a cazut, dar nu sa lovit prea tare. A venit politia si o ambulanta, medicul a constatat ca nu are probleme individul si inainte sa plece mi-a dat un sfat foarte bun, sa-l duc pe individul acesta la un notar si sa declare ca nu are pretentii.
   Dupa ce am terminat la notar cu declaratia individului m-am dus la politie…unde mi sa deschis un dosar penal pentru vatamare corpolala din culpa…si mi sa retinut permisul, pe langa faptul ca nu avea ce sa caute individul in mijlocul drumuli…
   Nu inteleg procedura…mi sa dat o dovada pe care sa-l prelungesc din 30 in 30 de zile.
   De la politie nu am primit nimic in afara de dovada si o autorizatie de reparatii. Si nu mi sa cerut sa scriu declaratie…
   Cum poate sa fie participant in trafic o vana?
   Care este pasul urmator?

   • dacă a venit salvarea se face dosar penal pentru vătămare corporală, dacă individul nu depune plângere, dosarul se va casa. da, dovada aceea se prelungește la parchet din 30 în 30 de zile până la finalizarea cercetărilor. pasul următor este să așteptați, nu aveți ce să faceți. trebuie să vă vină hârtie de la parchet cu clasarea cauzei, apoi cu hârtia de casare mergeți la poliție să recuperați permisul. o să dureze câteva luni

 9. Am si eu o intrebare daca permisul de conducere m.a fost suspendat pentru vadamare corporala din inculpa cu derpt de prelungire a dovezi in tara ce demersuri ar trebui sa fac pentru a optine permisul de conducere pentru a conduce inafara romanie.

 10. Bună seara.am o întrebare. Astăzi am luat decizia de clasare de la parchet și mam dus la politie cu toate actele pentru a-mi recupera permisul. Întrebarea este:cât durează pana îmi da permisul. Ei spuneau ca în 30 zile.

 11. In cazul in care cel accidentat isi retrage plângerea iar medicolegalul este fără nici o zi de spitalizare sau concediu medical ,se clasează mai repede cu declarația de retragere a plângerii si si medicalul respectiv depuse la dosar ?

 12. Buna seara, va rog sa ma indrumati si pe mine cum sa procedez. Acum 4 luni mi-a fost retinut permisul in urma unui accident (aveam 10 la ora persoana a iesit dintre masini). Persoana nu are spitalizare, a mers la spital sa vedem daca totul e ok. Nu a depus plangere. Am condus cu dovada de atunci. In continuare ce pot face sa grabesc treaba aceasta pentru a intra in posesia permisului? Am un prieten in aceeasi situatie dadea cu spatele si a atins pe cineva. Au trecut 3 ani si nu i-a mai dat permisul … Va multumesc.

 13. Buna ziua !
  Am avut un accident usor pe trecerea de pietoni si victima a fost dusa imediat la spital si nu a fost spitalizata , au trecut cele 90 de zile victima nu s-a dus la medico-legal si nu a putut nici sa explice unde a lovit-o masina, acum mi- a venit o scrisoare dupa vreo 5 luni de zile si acolo scria si aceste chestii ca nu a fost la medico-legal si ca acum mai trebuie sa astept inca 20 de zile si poate depune sa se mai cerceteze , intrebarea mea este la ce ma pot astepta mai exact ??.
  Multumesc.

 14. Salut, acum o luna am avut un accident in care am lovit pe cineva la picior.
  Persoana respectiva nu a avut nevoie de spitalizare, si nu a depus plangere.
  Am avut o dovada de 15 zile, pe care nici nu am reinnoit-o, fiindca nu am mai condus absolut deloc.
  Din ce am inteles dosarul a fost clasat, nu am primit deocamdata nimic acasa.
  Stii cumva daca permisul imi va fi suspensat pe o perioada de timp, sau daca imi va fi anulat? Tin sa mentionez ca sunt INCEPATOR.

  • păi trebuie suspendat 3 luni dar dacă nu ai mai luat nimic după acea dovadă, suspendarea a început de atunci. Probabil au trecut oricum 3 luni de atunci. Fără actele de clasare de la parchet nu vei putea recupera permisul, așteaptă să-ți vină acasă.

 15. Salut! As vrea sa știu și eu, am făcut un mic accident acum 3 luni de zile pentru neacordate de prioritate, am obținut o dovada de prelungire a dovezii de circulație pe 15 zile, pe care ulterior am prelungitor de 2 ori pe 30 zile, ulterior am primit și rezultatul de la Parchet, unde mi se comunica clasare dosarului, am fost și am depus aceea ordonata la Inspectoratul Județean de Politie, apoi mi s-a comunicat ca o sa primesc o înștiințare de la ei în câteva zile cu privire la acest caz. Și as vrea sa știu dacă după cele 90 de zile, unde am primit dreptul de circulație cu dovada, se mai retine permisul de conducere cu încă 90 de zile, după soluționarea cazului.

 16. Buna ziua. As dori sa stiu cam cat dureaza trimiterea din partea Parchetului a ordonantei de clasare a dosarului penal dupa ce au trecut trei luni de ancheta si de suspendare fara drept de circulatie a permisului de conducere. Va multumesc!

 17. Bună ziua am avut un accident cu victime acum 5 luni mi sa date dovada fără drept de conducere una dintre victime vrea despăgubiri pentru ca a obținut certificat medico-legal cu 110 zile de îngrijiri medicale deși nu a stat în spital decât 5 zile pentru ai pune tija la picior nu sa prezentat la politie sa dea declarație ia fost trimisa citație și tot nu sa prezentat acum a vrut sa dea declarație dar dosarul se spune ca nu mai este la politie ar fi plecat la procur va rog sa îmi spuneți ce sa întâmplat în continuare îmi voi recupera permisul?

 18. Buna ziua!
  Ati mentionat in articol ca toata procedura de clasare a dosarului dureaza cam 5 luni. Vreau sa stiu daca dupa ce trec 3 luni de la data accidentului, fara sa cer prelungirea dovezii la parchet, pot cere prelungirea dovezii pe restul duratei necesare clasarii dosarului fara a mai primi 3 luni de suspendare dupa ce mi se claseaza dosarul. Mai pe scurt, daca am stat 3 luni fara carnet si procedura dureaza 5 luni, pot cere prelungirea dovezii de la parchet fara a mi se suspenda permisul dupa clasarea dosarului? Multumesc anticipat!

 19. Buna ziua am avut un accident cu victime dar persoana respectiva nu a patit nimic a fost la spital iar cand am ajuns la udristei era persoana implicata in accident si n-avea absolut nimic venise si el sa dea declaratie se ia in considerare ca a fost la spital sau nu ca pe dovata scrie accident cu victime dar care victime si ce trebui sa fac Multumesc

 20. In data de 28 martie 2021 am avut accident cu victime,victimele sunt din familie nu depune declarație impotriva mea imi da permisul de conducere înapoi sau mil anuleaza

 21. Bună seara! Am și eu o întrebare. Am vrut să intru pe o strada în stânga, am dat semnal m-am asigurat, masina din spatele meu a oprit, dar un alt conducător a depășit acea mașină și m-a lovit în timp ce executam virajul distrugând toată laterala mașinii dar și pe cea care oprise în spatele meu, întrebarea mea este următoarea : de mi s-a reținut și mie permisul de conducere din moment ce nu am încălcat nicio regulă? Și de ce nu am primit asigurarea acestuia deși s-a ajuns la poliție, precizez și ca cel care m-a lovit și-a accidentat si pasegerul din dreapta. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

 22. Buna, e normal sa se deschidă dosar dacă mi-a ieșit fum de sub capota și pentru siguranța am sunat la pompieri după care a venit și poliția. Țin sa precisez ca, a fost doar fum fără Flacăra și a ars doar instalația electrică după cum au scris cei de la pompieri.Am înțeles ca așa este procedura.Să-mi fac griji sau așa e procedura?

 23. Bună seara. Am avut un accident cu tamponatra a 3 mașini. Eu ma aflam în mașină din spate care nu a mai putut fi oprita în siguranță și am lovit mașina din fata mea iar aceasta a atins ușor prima mașina. Daune au fost doar la mașină 2 și 3. În madina a 2a pasagerul din spate acuza dureri la gat, a fost chemata salvarea și politia și s-au făcut cercetări. Eu am rămas fără permis și cu dovada pana la soluționarea cazului. Persoana vătămată nu a avut peretentii, nu a avut traume și nici zile de spitalizare. A refuzat sa meargă la iml. Ce mi se intâmplă cu permisul de co ducere după clasarea dosarului?

  Voi vi sancționat cu suspe darea lui?

 24. Buna ziua vin și eu am avut accident cu victima dar nu a stat în spital doar la dus salvarea și a plecat și mie și să reținut permisul dar cei de la poliție nu mi-au zis pe cît doar mi au dat dovadă pt 15 zile și dovada de reparatii acum eu ce pot sa fac

 25. Bună seara am avut un accident în data de 11.08 am lovit din spate un alt autoturism după care soferul acestuia a spus ca s-a lovit la cap și îl doare a venit salvarea a fost dus la spital și după examinarea medicala a plecat mi s-a dat drept de conducere pana la rezolvarea dosarului dacă se clasează mie mi se va suspenda permisul pt nerespectarea distantei deși am înțeles ca în lege se spune ca se acorda puncte de penalizare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.