SHARE

Probabil mulți dintre voi v-ați întrebat ce se întâmplă atunci când sunteți protagonistul unui accident rutier soldat cu victime, dar nu lucruri grave, în situația în care oamenii nu rămân internați prin spital și etc, ci doar transportați la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Fiind accident cu victime, multă lume se sperie la auzirea cuvântului „dosar penal” sau „cercetare” pe la poliție. Haideți să vedem care sunt urmările unui astfel de eveniment nefericit, pe care cu siguranță nimeni nu și-l dorește.

Accident cu victime. Nu se depune plângere. Procedurile de după eveniment

 • După ce are loc evenimentul, fiind accident soldat cu victime, nu trebuie schimbată poziția mașinilor, chiar dacă se blochează circulația.
 • Veți fi transportat la spital pentru îngrijiri medicale dacă este cazul, apoi la sediul poliției pentru a se finaliza o scurtă cercetare. Acolo trebuie să duceți toate actele mașinii.
 • Veți rămâne fără permis pentru 90 de zile în cazul în care a fost vorba de neacordare de prioritate, ori altă faptă ce presupune această măsură complementară.
 • Pentru ca victimele să poată obține despăgubiri, numărul de zile de îngrijiri medicale trebuie să treacă de 90, așa că fiind accident ușor, probabil nu va depune nimeni plângere.
 • Cercetarea la poliție va dura 3 luni în teorie, în practică vreo 5 luni, după care dosarul va fi trimis cu un referat de recomandare către procuratură. Dacă nu se depune plângere, recomandarea referatului va fi de clasare a dosarului de cercetare penală pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă.
 • După vreo lună, vreo lună și jumătate va veni hârtie de la parchet cu clasarea cauzei. Așadar, toată problema va dura aproape 6 luni.

Permisul de conducere îl veți recupera  după ce se va încheia cercetarea, la finalul celor 6 luni sau câte vor fi. În acest timp, puteți conduce cu ordonanță de la procuratură.

Procedură recuperare permis de conducere suspendat. Accident cu victime.

Trebuie mers la biroul specializat în recuperare permise și certificate din cadrul Biroului Rutier de care aparțineți. Acolo vă prezentați cu următoarele documente:

 • ordonanța de clasare de la Parchet
 • comunicarea ordinanței
 • referatul de clasare de la Poliție

Cele trei vă vin toate într-un plic de la Parchet la final. Pe lângă acestea mai trebuie:

 • Dovada suspendării permisului
 • Buletinul de identitate

Dacă totul este în regulă, dacă a trecut perioada de suspendare de 3 luni în cadrul anchetei și nu ați luat ordonanță de la Parchet ca să puteți conduce, veți putea depune documentele. Trebuie completată o cerere pe care o luați de acolo de la ei, o depuneți alături de documentele de mai sus apoi așteptați câteva zile ca să facă ei încheierea dosarului. Mergeți la același ghișeu când or să vă spună, ei peste o săptămână de obicei și vă luați permisul înapoi. Nu se primește amendă.

Articole Asemănătoare

Timbrul de mediu 2016 : cum il calculezi corect Piata auto second hand din Romania e plina de tepari, de oameni care sunt in stare sa minta orice pentru a scapa de niste masini pe care nu isi permit sa le inscrie sau sa le vanda. Cel mai mare impediment in inscrierea unei masin...
Cum îți dai seama dacă cel de la care urmează să cumperi o mașină este... Seriozitatea în România este pe cale de dispariție. Probabil a observat toată lumea chestia asta pe toate palierele. În momentul în care dorești să cumperi o mașină de la un român, seriozitatea lui este factorul cheie ce te poate ...
Când și in ce situație sunt obligatorii cauciucurile de iarnă Povestea cu cauciucurile de iarnă datează încă din 2011, când a fost introdusă pentru prima dată în România obligativitatea acestora. Așadar, de la data de 1 noiembrie mașinile au obligativitatea de a fi echipate cu cauciucuri de ...
Cât costă atestatul pentru taxi? La ce trebuie să te aștepți de la mes... Vrei să te faci taximetrist dar nu știi nici cât o să te coste cursul și nici la ce trebuie să te aștepți după ce faci rost de atestat? Ei bine, stai pe aproape. În articolul ce urmează vom discuta despre costurile de școlarizare ...
Ce este suspendarea înmatriculării autovehiculelor și cum funcționează... Începând cu data de 20.05.2018, în România a apărut termenul de „suspendarea înmatriculării autovehiculelor”.  Atunci a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență 14/2017 care completează OG 195/2002 privind circulația pe drumurile pu...

13 COMMENTS

 1. O intrebare…. Daca in accidentul a fost produs in alt judet decat cel de resedinta, deci permisul a fost ridicat de catre Directia Rutiera a respectivului judet, si implicit, si dosarul penal a fost cercetat tot acolo, de unde se va ridica permisul? Din judetul in care a fost produs accidentul sau din judetul de resedinta?
  Multumesc anticipat
  Monica B

 2. Salut. Am si eu o întrebare, Am avut un accident cu victima in data 14.8.2018 (cu o motocicleta) care a intrat in mine, de vina am fost eu deoarece nu am dat semnal la schimbarea directiei de mers. Accidentul nu a fost grav deoarece a fost la o viteza foarte mica iar victima a avut decat mana, victima a fost foarte recalcitrantă asadar nu mam putut înțelege cu el. Permisul mia fost reținut si mi sa dat o davada de 15 zile, dupa aceea mi sa zis sa ma duc la parchet pentru a lua ordonanță pentru a conduce incontinoare pana la incheierea cazului. Întrebarea care este eu am luat decat 2 luni dovata de circulație decând sa produs accidentul, as vrea sa stiu cat dureaza cazul pentru am optine permisul inapoi deoarece nu muncesc in tara, iar dacă depune plângere ce sar întâmpla,Au trecut 6 luni de la producerea accidentului, victima mai mult ca sigur nu a avut 90 de zile de spitalizare nici nu stiu dacă a avut macar. Vaș fi recunoscător pentru un raspuns. Mulțumesc.

 3. Salut. Am si eu o întrebare, Am avut un accident cu victima in data 14.8.2018 (cu o motocicleta) care a intrat in mine, de vina am fost eu deoarece nu am dat semnal la schimbarea directiei de mers. Accidentul nu a fost grav deoarece a fost la o viteza foarte mica iar victima a avut decat mana, victima a fost foarte recalcitrantă asadar nu mam putut înțelege cu el. Permisul mia fost reținut si mi sa dat o davada de 15 zile, dupa aceea mi sa zis sa ma duc la parchet pentru a lua ordonanță pentru a conduce incontinoare pana la incheierea cazului. Întrebarea care este eu am luat decat 2 luni dovata de circulație decând sa produs accidentul, as vrea sa stiu cat dureaza cazul pentru am optine permisul inapoi deoarece nu muncesc in tara, iar dacă depune plângere ce sar întâmpla,Au trecut 6 luni de la producerea accidentului, victima mai mult ca sigur nu a avut 90 de zile de spitalizare nici nu stiu dacă a avut macar. Vaș fi recunoscător pentru un raspuns. Mulțumesc

  • luați hârtie în continuare de la parchet pentru a putea conduce, mergeți peste ei și întrebați-i de sănătate, trebuie să dea document cu neî nceperea urmăririi penale în ceea ce privește acuzația de vătămare corporală din culpă. Acest document trebuie să vă vină acasă prin poștă. După ce aveți documentul de la parchet , mergeți la poliție trebuie să depuneți niște cereri pe acolo pentru a vi se restitui permisul de conducere, după ce depuneți cererile mai durează oricum vreo 2 săptămâni până vi se dă înapoi.

 4. Salut, ai idee dacă in cazul unui accident soldat cu vătămare corporală perioada de suspendare de 3 luni se poate reduce in cazul in care se ia examenul 13/15. Mersi!

 5. Te întreb asta ca sunt un pic in ceata. Polițistul de caz care s-a ocupat de dosarul meu pana sa fie trimis la parchet mi-a zis ca pot da examenul 13/15 pentru a reduce suspendarea cu o luna, in caz contrar perioada de suspendare prelungindu-se la 4 luni. Ulterior, am fost la Udriste, la Brigada rutieră sa mai pun ceva întrebări (in seara cu accidentul nu prea am reținut toate detaliile) și mi-au zis ca suspendarea carnetului la accident cu vătămare corporală este de 3 luni și nu se poate reduce…. am lins un pic legile, însă nu am găsit sa scrie clar undeva ce ai cum …
  Un alt aspect pe care nu l-am lămurit ar fi dacă pe perioada cercetărilor pot sa renunț la dreptul de a-mi prelungi dovada pentru condus și acest interval de timp sa-mi fie luat in considerare in momentul in care se clasează dosarul și poliția rutieră decide suspendarea in baza deciziei procurorului. Și in acest caz unii polițiști cu care am discutat au avut păreri diferite, respectiv: 1. Sa prelungesc dreptul de a conduce prin ordonanța de la procuror pana la clasarea dosarului și apoi sa mi se suspende permisul 2. Pe timpul cercetărilor pot sa renunț benevol la a-mi prelungi dovada de a conduce și aceasta perioada se va lua in considerare la clasarea dosarului, chiar și perioade fracționate (de ex. O luna sa conduc iar apoi sa stau 30 de zile fără step de conducere).
  Așadar, in concluzie discutat cu mai mulți polițiști, inclusiv de la brigada rutieră București și emise păreri diferite …

  Mersi anticipat de ajutor!

 6. Buna ziua. În ce articol al codului rutier găsesc scris faptul că în cazul în care nu se solicita dovadă pe perioada anchetei timp de 90 de zile, se consideră că si-a ispasit pedeapsa de privare a dreptului de a conduce?
  Totul s-a întâmplat cum spuneți d-voastră. Am primit hârtiile de la procuratură, am mers la direcția de permise și s-au găsit 50 zile fără + alte 60 zile fără solicitarea dovezi de conducere.
  Intrebarea mea vine in urma discuției avute de cumnata mea cu profesorul ei universitar (procuror general) care a spus că nu contează dacă si-a luat dovadă sau nu. Că pe stat nu-l interesează. După expirarea ultimei dovezi, după finalizarea anchetei, i se va retine încă 90 zile permisul.
  Din fericire nu s-a întâmplat așa. I s-a restituit permisul pe loc, la prezentarea actelor precizate de d-voastră.

   • Au găsit în evidență o perioadă de 50 de zile consecutive fara solicitarea dovezii de circulație și o altă perioadă de 60 de zile consecutive fără solicitarea dovezii. Ancheta a durat 2 ani jumătate. Profesorul respectiv susținea faptul că se va reține permisul pe perioadă de 90 zile după finalizarea anchetei și nu va conta că nu s-a solicitat dovadă de circulatie pe perioada anchetei. Ieri am aflat că se înșeală și că s-au luat in considerare cele 110 zile neconsecutive fără dovadă.
    Am cautat in codul rutier dar nu am gasit un art. in care sa fie scris faptul că se iau in considerare zilele in care nu s-a solicitat dovadă pe perioada anchetei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.