În decurs de 2 zile am văzut vreo 3 accidente rutiere prin oraș așa că mi-am pus logica întrebare: ce s-ar putea face pentru a reduce numărul acestora cel puțin în orașe? Sunt conștient că peste tot în lume se petrec accidente, în toate orașele din lume, însă ce se întâmplă pe la noi începe să sfideze ridicolul. Am pus pe foaie 5 măsuri destul de realiste pentru a reduce numărul accidentelor rutiere din orașe, după cum urmează.
5 măsuri realiste pentru reducerea numărului accidentelor rutiere în România
- Limitatoare de viteză la trecerile de pietoni – am observat că multe accidente se petrec în jurul sau chiar pe trecerea de pietoni, în plus, șoferii devin din ce în ce mai nesimțiți, puțini mai sunt cei care opresc la trecerile de pietoni ca să dea prioritate.
- Intensificarea patrulelor – cel puțin la mine în oraș, în Drobeta Turnu Severin, rar de tot vezi Poliția pe străzile lăturalnice. De obicei se stă la pândă cu radarul și atât. Patrulele prin tot orașul ar trebui mult intensificate mai ales pe străzile unde se strâng „șmecherii” seara și fac nebunii cu mașinile.
- Interzicerea trotinetelor – dacă stăm să ne gândim un pic, ele sunt oricum interzise dar nimeni nu dă amenzi celor care le folosesc pe carosabil în loc de trotuare. Chiar ieri un copil a fost lovit de o mașină pentru că circula cu trotineta pe stradă.
- Implementarea unui sistem de supraveghere a traficului – am văzut un asemenea sistem în SUA, există camere smart, inteligente, la toate intersecțiile din oraș, camere care fotografiază și filmează pe cei care trec pe roșu ori fac alte nebunii. Sau dacă nu sunt bani, măcar un birou de supraveghere cu polițiști de la rutieră să pună + camere DVR normale. Altfel, tot ca-n junglă se va circula în oraș.
- Campanii anti telefon la volan – dacă ies pe stradă și mă uit în trafic probabil 1 din 3 conducători auto folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. Nimeni nu face nimic în acest sens. Amenzile nu sunt o soluție pentru că sunt mici. Ori campanii de informare ori permis suspendat pentru asemenea gesturi, altfel nu se rezolvă nimic. Prin UK am văzut că poliția circulă cu autobuzul și se uită pe geam ca să prindă pe cei care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. Ar fi și asta o soluție.