Home Colțul camionagiilor Conflicte de muncă – 10 lucruri pe care trebuie să le știi...

Conflicte de muncă – 10 lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să-ți dai angajatorul în judecată

3851
1
Conflicte de muncă

Din păcate, în ziua de azi, să găsești un job de șofer profesionist în cadrul căruia angajatorul să fie corect 100% cu tine, este oarecum misiune imposibilă. Marea majoritate a celor care dețin companii de transport și-au făcut un oarecare obicei din a jumuli de bani șoferii pe care-i angajează, sub o formă sau alta. Evident, după ce-și dau seama că au fost înșelați ori la salariu ori la diurnă, după caz, șoferii încearcă să-și câștige dreptatea în instanță. Ei bine, un proces în instanță nu este chiar așa simplu de dus și nici nu se câștigă doar cu ajutorul vorbelor. Există de fapt 10 lucruri pe care trebuie să le cunoști dacă ai de gând să dai în judecată compania de transport la care activezi sau ai activat.

Conflicte de muncă – 10 lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să-ți dai angajatorul în judecată

  1. Nu ai nevoie neapărat de avocat, ai dreptul să te reprezinți singur. Ce trebuie să ai la îndemână în acest caz sunt: să cunoști legile și să ai timp să mergi la termene.
  2. Judecata se face în baza dovezilor. Dacă tu te consideri nedreptățit la salariu ai grijă să duci la instanță bonuri din tahograf, diagrame, pontaje, tot ce te poate ajuta.
  3. Pauza pe tahograf NU SE PLĂTEȘTE, așadar, dacă nu ai folosit corespunzător tahograful, ori ai folosit magnetul, nu vei avea nicio șansă în instanță.
  4. Dacă te judeci pentru diurnă, ai grijă să fie stipulată contravaloarea ei reală în contractul de muncă ori în actul adițional de diurnă. Nu puțini au fost cei care și-au dat angajatorul în judecată pentru diurnă și s-au trezit datori. Lipsind un document care să ateste contravaloarea clară a diurnei încasată, instanța ia în calcul minimul de 35 de euro pe zi. Dacă nu ai acte pentru diferența de la 35 la 65, instanța te poate pune să returnezi acești bani. Mare atenție la acest aspect căci mulți șoferi sunt în această situație.
  5. Ar fi foarte indicat să îți iei un avocat, chiar dacă legea îți permite să te aperi singur. O persoană care cunoaște legile este binevenită.
  6. Un avocat costă de la 1500 de lei în sus. Dacă discutăm despre orașele mari, tarifele sunt mult mai mari. Dacă discutăm despre o casă de avocatură, reprezentarea poate costa peste 1000 de euro, bani pe care-i vei putea primi drept cheltuieli de judecată.
  7. Un proces pe conflicte de muncă poate dura 2-3 ani, chiar dacă în lege se specifică faptul că se judecă în regim de urgență. Din acest motiv este indicat să aveți avocat, acesta se va duce în locul vostru la proces în timp ce voi veți putea merge la muncă.
  8. Trebuie să ai ceva bani în buzunar pentru taxa de timbru. Taxa de timbru reprezintă hoția prin care statul român ia bani celor care se judecă pentru bani. De exemplu, ai de recuperat 3000 de euro de la un patron care. Dacă-l vei da în judecată vei fi nevoit să achiți din start o taxă de timbru de maxim 10% din suma solicitată. Taxa de timbru poate fi recuperată sub forma de cheltuieli de judecată în cazul în care se câștigă procesul.
  9. Chiar dacă o să câștigi procesul în instanță, s-ar putea să fie nevoie și de executorul judecătoresc. Alți bani, altă distracție. Dacă este și genul de patron care „nu are nimic pe numele lui”, s-ar putea să fie imposibil de executat, recuperat banii.
  10. Dacă pierzi procesul, vei avea de plătit cheltuieli de judecată. Este bine să cunoști și acest aspect, întrucât după cum spuneam mai sus, dacă nu ai dovezi care să susțină ceea ce spui, sunt șanse foarte mari să pierzi procesul.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here