Home Colțul camionagiilor Reînnoirea atestatelor profesionale (Transport Marfă și Transport Persoane) – costuri și proceduri

Reînnoirea atestatelor profesionale (Transport Marfă și Transport Persoane) – costuri și proceduri

15273
5

Atestatele profesionale de transport marfă și persoane, eliberate de ARR, sunt valabile maxim 5 ani. După acești 5 ani, șoferii trebuie să le reînnoiască. Reînnoirea atestatelor profesionale de transport marfă și persoane, cel puțin în România, se bazează pe o procedură destul de greoaie care include chiar și un examen de tip CPC, examen care trebuie promovat pentru a putea reînnoi atestatul profesional.

Unde se pot reînnoi atestatele profesionale de transport mărfuri și transport persoane

Atestatele profesionale se reînnoiesc la școlile de șoferi acreditate ARR pentru susținerea examenelor, ulterior fiind eliberate de ARR. Așadar, un șofer profesionist pus în situația de a-și reînnoi atestatul profesional, va trebui să se înscrie în primă instanță la o școală de șoferi acreditată ARR pentru examinare. De menționat, examenul pentru obținerea sau reînnoirea atestatelor profesionale se ține o dată pe lună, conform calendarului ARR prezentat în imaginile de mai jos.

 

 

 

Cât costă reînnoirea atestatelor profesionale?

Reînnoirea atestatelor de transport marfă sau persoane, costă undeva la 300 RON (CPC) și se mai plătește 64 de lei în contul Trezoreriei, eliberarea atestatului de către ARR. Dacă mai punem la socoteală și taxa de examinare de 67 lei, pozele de tip buletin care trebuie duse la ARR după promovarea examenului, constatăm că pentru a reînnoi un atestat de transport marfă în România, se cheltuie undeva la 450 RON.

Care sunt actele necesare pentru reînnoirea atestatelor profesionale de transport marfă sau persoane?

Actele necesare înscrierii pentru examen în cadrul unei școli de șoferi acreditată ARR, sunt copie după cartea de identitate, permis de conducere valabil, taxa de examinare ARR (chitanța – se poate plăti la Poștă) în valoare de 67 RON, cerere de înscriere la examen pe care o completează școala de șoferi.

La ARR, după promovarea examenului, trebuie mers cu copie după buletin, permisul de conducere, o fotografie tip buletin și chitanța de 64 de lei pentru eliberarea atestatului.

În ce constă examenul pentru reînnoirea atestatelor de transport marfă și persoane?

Examenul de tip CPC constă într-un chestionar de tip grilă cu 30 de întrebări, candidatul trebuie să răspundă corect la minim 21 dintre acestea, într-un interval de jumătate de oră. Cine dorește să se pregătească pentru acest examen, poate să studieze grilele  de AICI.

Previous articleLa mulți ani tuturor șoferilor români de pretutindeni
Next articleNu știi ce cadouri pentru femei să alegi? Jubi.ro te ajută
Impatimit al automobilismului, adept al condusului corect si al disciplinei in trafic.

5 COMMENTS

  1. Daca atestatul CPI este expirat din ianuarie,se poate reinnoi?
    Nu sa putut atunci din motive de COVID pentru Ca nu se putea calatori..

  2. Sa nu uitati si drumurile aiurea ca de ex nu prinzi in judet doar luna viitoare clar mergi in altul si acolo sunt alte costuri cu tot cu taxe drumuri treci de 800 de lei o mare prostie
    In stainatate mergi la cateva ore si ti-l reface nu mai trebuie examen si bani dati..dar am uitat suntem in Ro deschizi o usa deja dai 87 de lei taxa 😛

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here