Acasă Colțul camionagiilor COSTURI PENTRU A DEVENI SOFER PROFESIONIST IN 2024

COSTURI PENTRU A DEVENI SOFER PROFESIONIST IN 2024

26033
5
SOFER PROFESIONIST

Ca să profesezi ca șofer profesionist în România dar și internațional, este nevoie de o investiție. Mică, mare, să tragă fiecare concluzia la final. Vom face în cele ce urmează un mic calcul să vedem cam de câți bani ar fi nevoie acum la inceput de 2024, pentru școala de șoferi, pentru atestatele profesionale dar și alte documente fără de care angajarea în meseria de șofer profesionist nu este posibilă.

  1. SCOALA DE SOFERI C, CE – MINIM 4000 RON CU DOSAR INCLUS (FISA MEDICALA + PISHOLOGIC+ 89 RON ELIBERARE)

Costurile pentru categoriile C, CE diferă de la o școală la alta, însă în majoritatea cazurilor cam pe la 4000 RON se ajunge, cu tot cu fișa medicală, cu examenul psihologic, cu taxa de 89 de RON pentru eliberarea permisului de conducere la final. Multe școli prezintă pe site-uri și prețuri mai mici gen 3000 – 3200 RON însă acestea nu includ dosarul și nici rezervarea camionului la cele două examene. Din păcate, în goana după elevi, multe școli de șofer nu prezintă informațiile complete, mizează pe faptul că odată ce omul dă banii și începe școala într-un loc, nu va renunța când i se va spune că mai trebuie să dea bani pentru una, pentru alta. Nu este o tactică deloc corectă dar asta este România…

  1. ATESTAT CPI – MINIM 700 RON (TAXA 64 RON ELIBERARE INCLUSA )

Un atestat CPI costă destul de mult pentru că este compus din mai multe examene. Pe lângă examenul scris, mai trebuie dată o probă practică, asemănătoare cu traseul de la permisul de conducere. Mai trebuie menționat faptul că atestatul CPI este valabil doar 5 ani, după care trebuie dat un alt examen de tip CPC pentru prelungirea lui alți 5 ani. Nu știm de ce încă avem acest sistem bazat pe examen, nu știm de ce nu abordăm și noi exemplul occidental de atestare profesională bazată pe prezență obligatorie la cursuri, fără examen la final. Ar fi un model mult mai eficient față de modelul Ceaușist bazat pe examen.

  1. ATESTAT ADR COLETE – MINIM 400 RON (TAXA DE 64 RON ELIBERARE INCLUSA)

Multe școli de șoferi au pachete foarte atractive pentru atestatele ADR colete + cisternă. Cine dorește să ia și atestatul pentru cisternă, să-l ia doar dacă știe că va profesa vreodată în această direcție, altfel să se rezume doar la colete pentru că pentru cisternă ADR este foarte mult de învățat.

Examenul pentru ADR colete nu este așa dificil, iar acest atestat este cerut de majoritatea angajatorilor care fac transport internațional de marfă. Din păcate, existența acestui atestat nu prea se vede la salariu, foarte puțini angajatori români oferă ceva în plus atunci când se transportă mărfuri periculoase.

  1. CARD TAHOGRAF – APROXIMATIV 300 RON (COPII XEROX INCLUSE)

Cardul pentru tahograf costă 269 RON la ARR dar acolo or să vă mai ceară niște copii xerox, unele color, așa că o să mai cheltuiți niște bani pe lângă taxa respectivă. Cardul tahograf nu este obligatoriu pentru a profesa în meseria de șofer profesionist, însă în ziua de azi majoritatea camioanelor sunt dotate cu tahograf digital. Tahograful analogic pe bază de diagramă nu se mai întâlnește decât pe camioanele foarte vechi folosite doar pentru transportul național de marfă.

A venit timpul să tragem linie, să vedem cât costă să devii șofer profesionist în 2024

4000 RON școala de șoferi + 700 RON atestatul CPI + 400 RON atestatul ADR + 300 RON cardul tahograf = 5400 RON, adică MINIM 1100 euro. Cum vi se pare această cifră? Este mult, este puțin?

5 COMENTARII

  1. Ce vorbești? Am făcut școala acum 6 ani și pe lângă taxa de 2700 la școală îți cerea la fiecare oră de condus 50 de lei pentru motorină… acum oare cât se cere la cât a ajuns să coste litrul de motorină?

  2. Cu o planificare adecvată și determinare, putem transforma aceste costuri într-o investiție valoroasă în viitorul nostru ca șoferi profesioniști. Vă mulțumesc pentru informații și pentru că ați adus în atenție aceste aspecte financiare importante!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.