Home Colțul camionagiilor De ce există în România examene la atestatele profesionale?

De ce există în România examene la atestatele profesionale?

5830
0

Bună întrebare, mai ales în contextul în care România este țară membră UE de mai bine de 15 ani. Nicăieri în Europa civilizată nu mai există examene pentru atestatele profesionale de transport marfă sau persoane, în toate țările civilizate, aceste documente au la bază niște module cu prezență obligatorie și cam atât. Și atunci, de ce încă avem de-a face cu examene, de ce lucrurile nu se adaptează și în România după ce se întâmplă pe meleaguri străine?

Există din punct de vedere logic două motive principale pentru care examenele pentru atestatele profesionale încă există în România și probabil nici nu or să dispară vreodată:

1. Comisiile. Orice examen are la bază o comisie compusă evident din niște bugetari. Acești bugetari sunt precum niște lipitori, niște căpușe, sunt niște oameni dornici să jupoaie tot ce se poate în materie de bani. Nu este greu să ne dăm seama cam ce bani, cam ce sporuri primesc acești bugetari din comisii mai ales că examenele pentru atestatele profesionale se țin doar în weekend.

Cum vreodată să se dea vreo lege care să-i facă pe acești oameni să sărăcească? Din contră, interesul bugetarilor este să existe cât mai multe examene astfel încât să căpușeze cât mai mulți bani de la stat. Atestatele agabaritice au fost scoase obligat forțat pentru că nu-și mai aveau rostul din moment ce toleranțele pe greutate și dimensiune au fost eliminate din legislația transporturilor.

2. Corupția. Știm cu toții că orice examen în România poate fi fraudat. ORICE EXAMEN. Fraudarea examenelor pentru atestatele profesionale de transport marfă și persoane se fraudează de când au apărut, altfel nimeni nu-și explică de ce există șoferi începători care nu cunosc timpii de conducere și repaus. Este foarte posibil încă să se mai dea șpagă pe la aceste examene, șpagă care se împarte la toată lumea, pe scară ierarhică. Așadar, de ce să scoți niște examene când poți să profiți de ele ca să faci averi impresionante? Nimeni nu-și pune întrebarea de unde sunt bugetarii din fel de fel de comisii plini de bani, de case, de terenuri, de case de vacanță? Din salariile de 5000 de lei / lună?

Oameni buni, cam acestea sunt motivele pentru care în România încă există și vor exista în continuare examene pentru atestatele profesionale, nu doar la prima examinare ci și din 5 în 5 ani. De ce să scoți măcar reexaminarea din 5 în 5 ani din moment ce este o țâță bună de muls?

Previous articlePROIECT MAI – Înregistrările din trafic cu telefoanele mobile și camere de bord vor putea fi trimise la poliție
Next articleDACIA DUSTER, MAI SCUMPA IN ROMANIA DECAT IN GERMANIA
Impatimit al automobilismului, adept al condusului corect si al disciplinei in trafic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here