Acasă Colțul camionagiilor Ce diurnă ar trebui să primească un șofer profesionist care lucrează pe...

Ce diurnă ar trebui să primească un șofer profesionist care lucrează pe România?

1272
2
GPS pentru camioane

57.5 RON reprezintă diurna maximă neimpozabilă care se poate acorda unui șofer profesionist care lucrează în România în 2024, o sumă de tot râsul dacă ne gândim ce fel de prețuri sunt la alimente. Și nu ne referim aici la restaurante pentru că meniurile restaurantelor de cele mai multe ori depășesc cu mult suma de 60 de lei pentru o singură persoană.

Având în vedere faptul că prețurile din România sunt aliniate prețurilor din UE, uneori la unele capitole sunt chiar mai mari decât în Occident, diurna șoferilor profesioniști ar trebui de asemenea calculată în EURO, nicidecum în RON. Astfel, o diurnă cu care șoferul profesionist să aibă ce face ar fi 57.5 EURO, nicidecum 57.5 RON.

De asemenea, în țări precum Olanda, Franța, Anglia, șoferii care dorm pe cabină primesc încă o indemnizație, indemnizație care lipsește cu desăvârșire din România. Se merge pe o sumă undeva 50 de euro / noapte, echivalentul unei nopți dormite la o pensiune sau la un motel ceva mai ieftin. Această indemnizație ar trebui introdusă și la noi.

În România din păcate nu prea are cine să lupte pentru drepturile șoferilor. Sindicatele sunt puține și slabe, oamenii sunt greu de convins să cotizeze la un concept care nu le aduce profit în secunda doi. În Occident aceste drepturi ale șoferilor prin sindicate sunt negociate și acordate, fapt ce ne cam descurajează, știind situația sindicatelor din România.

Voi care credeți că ar trebui să fie o diurnă corectă pentru un șofer profesionist care lucrează în România?

2 COMENTARII

  1. Diurna unui sofer reprezintă contravaloarea meselor ,mic dejun prânz si cină . Dacă prin natura muncii soferul se găsește in tipul specific acestor mese la postul de lucru ,in camion ,si la o distanță mai mare de 30 km.de domiciliul său ,trebuie sa primească diurnă. Aceasta trebuie sa acopere valoarea celor 3 mese zilnice, echivalentul meniului unui restaurant curent unde au posibilitatea sa oprească șoferii.

  2. ”șoferii care dorm pe cabină” nu există.
    Toți șoferii dorm ÎN cabină. Și da, se dă o indemnizație dar să nu exagerăm. Franța dă cel mai mult: 12,50€/zi. Olanda: 10,80€ și Belgia 4,60€. În rest sunt doar recomandări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.