Un prieten de-ai mei care este plecat în străinătate de mai bine de 30 de ani, a reușit să se lipească de o țeapă de peste 2000 de euro în momentul în care a decis să lucreze pentru prima dată la un patron român. Omul a lucrat în Spania, în Italia, în Franța, în Elveția și mereu și-a primit banii pe munca depusă.
Ei bine, după ce și-a pierdut Crăciunul și Revelionul prin cabina camionului pe comunitate prin Suedia, angajându-se la recomandarea unui apropiat la o firmă românească, s-a trezit că în luna în care a decis că nu mai dorește să continue colaborarea, nu-și mai primește banii.
Patronul român ca de obicei invocă fel de fel de aberații fără dovezi, precum motorină lipsă, penalități primite de firmă din cauza întârzierilor și așa mai departe, fără să aducă vreun document justificativ. Efectiv nu vrea să-i mai plătească omului vreo 2000 de euro.
După cum știm, legislația românească nu permite niciunei firme să oprească banii angajatului fără o hotărâre definitivă și irevocabilă dată de instanță, și chiar dacă ar exista o asemenea hotărâre, nici măcar instanța nu se poate atinge de diurna șoferului care face comunitate. Patronul român profită de faptul că dacă în România o firmă refuză să te plătească, tu ca angajat efectiv nu ai ce să mai faci, decât să stai 3-4 ani prin tribunale, sperând că până la finalul procesului nu dispare firma țepară cu totul de pe planetă.
Cum poate fi prevenită țeapa cu banii atunci când lucrezi pe comunitate?
Din păcate în România din cauza corupției, japca devine așa, pe față, cu legea de partea celui țepuit. Nu mai contează ce semnezi, contracte, acte adiționale, etc. Dacă o firmă vrea să-ți fure banii munciți o poate face fără să o deranjeze nimeni, nici ANAF, nici ITM, nicio altă instituție publică coruptă până la Dumnezeu. Apropo, umblă vorba că de inspectorii ITM poți scăpa cu un cartuș de Kent, atât de ieftini sunt.
Țeapa complet nu o poți evita, dar ce poți face este să ceri plata diurnei săptămânal, astfel încât atunci când vrei să pleci, să nu iei daună totală. Pierzi maxim diurna pe o săptămână, nu pe toată luna. Firmele care nu sunt de acord cu plata diurnei în fiecare săptămână sunt din start cu potențial de țeapă și ar trebui evitate.