Mulți dintre noi am fost opriți adesea de Poliția Rutieră și amendați pentru regulile de circulație pe care le-am încălcat. Majoritatea amenzilor au fost pe bună dreptate, însă au fost și situații în care am considerat că agentul de poliție a greșit sau a făcut chiar un abuz. Ei bine, orice amendă de circulație poate fi contestată în instanță în termen de 15 zile de când contravenientul a luat la cunoștință despre existența ei, însă majoritatea șoferilor nu cunosc exact care este procedura de contestare în instanță. Așadar haideți să vedem împreună cum anume poate fi contestată o amendă de circulație.
Procedura de contestare în instanță a unei amenzi de circulație
În primul rând, trebuie să știm faptul că această contestație poate fi formulată în maxim 15 zile de la primirea procesului verbal de amendă, și trebuie depusă la judecătoria de pe raza teritorială a domiciliului contravenientului. Dacă în trecut legea era strâmbă și obliga șoferii să depună contestație la judecătoria pe raza căreia s-a întâmplat incidentul, din anul 2022 contestația poate fi formulată în județul de reședință fără niciun fel de problemă.
Ce documente trebuie depuse la dosar când se face contestație
Documentele necesare contestației sunt în primul rând procesul verbal care se contestă, în copie, o taxă judiciară de timbru în valoare de 20 de lei, plângerea propriu-zisă prin care vă exprimați versiunea celor întâmplate și, FOARTE IMPORTANT, dovezi care să vă susțină nevinovăția. Contestarea amenzilor de circulație doar în speranța că la proces nu se va prezenta juristul MAI sunt degeaba, nu trebuie încurajate astfel de practici niciodată. Este bine să ne asumăm atunci când greșim, și să luptăm pentru dreptate atunci când avem impresia că am fost nedreptățiți. Instanțele de judecată sunt oricum pline de procese fără niciun rost, nu ar trebui să le mai aglomerăm și noi degeaba.
Toate documentele depuse la dosar trebuie să fie în două exemplare, un set de copii pentru MAI și un set de copii pentru instanță. Ar mai fi de precizat faptul că pe toate copiile trebuie să scrieți „conform cu originalul” și să le semnați.
Un model pentru plângerea contravențională împotriva PV de amendă găsiți AICI.
Ce se întâmplă după depunerea documentelor, cât durează procesul?
În România din păcate, procesele în instanță durează. În funcție de anvergura procesului, poate să dureze chiar și 3 ani. Dacă este o speță simplă, fără să fie necesară audierea martorilor, în aproximativ 6 luni ar trebui să fie gata cel puțin pe fond. Apelul, în cazul în care pierdeți și doriți să-l faceți, mai durează câteva luni. Ce trebuie să știți despre apel este faptul că dacă nu aduceți dovezi noi, diferite de cele existente deja la dosar, vi se va respinge din start.