Salarizarea șoferilor profesioniști a fost mereu un subiect sensibil în România, multă lume are impresia că sunt plătiți foarte bine, mult mai bine decât media din sectorul privat, întrucât domeniul transporturilor a fost mereu considerat drept unul „bănos”. Ei bine, în realitate lucrurile nu stau chiar așa, șoferii profesioniști în România au cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, conform unui studiu Eurowag.
Ce salarii oferă transportatorii români pentru șoferii profesioniști pe intern
Pentru transportul intern, majoritatea transportatorilor care angajează șoferi profesioniști oferă undeva la 6000 RON / lună, promițând faptul că weekendul se petrece acasă. 6000 de lei înseamnă undeva la 1200 de euro și este după cum spuneam mai sus, cel mai mic salariu primit de un șofer profesionist pe intern din întreaga Uniune Europeană.
Munca pe România este una foarte dificilă, drumurile sunt greoaie, nu există GPS, încărcările și descărcările sunt greu accesibile, traficul este unul infernal, 1200 de euro /lună sunt bani foarte puțini. Pe altă parte, transportatorii se scuză pentru aceste salarii și arată cu degetul spre prețul mic pe km pe care-l primesc la rândul lor de la casele de expediție.
Ce salarii oferă transportatorii români pentru șoferii profesioniști pe comunitate
Pe comunitate, lucrurile stau puțin mai bine decât pe intern, cu toate că ofertele au cam început să scadă în ultima vreme. Astfel, au revenit ofertele cu 2700 -2800 euro, în timp ce ofertele de peste 3000 de euro / lună sunt din ce în ce mai rare. Oricum și 3000 de euro / lună drept venit salarial pentru un șofer profesionist care face comunitate este puțin. Un venit corect pentru acest tip de job ar trebui să pornească de la 3500 de euro în sus.
Pentru cupluri, lucrurile stau destul de rău, majoritatea companiilor care angajează echipaje vin cu oferte dezavantajoase precum 5400 de euro / cabină, în timp ce pentru șoferii profesioniști care lucrează singuri pe cabină se oferă 3000 de euro. Astfel, un venit salarial corect pe cabină ar fi 6000 de euro în acest context. Să nu uităm că în echipaj se fac peste 20.000 de kilometri lunar, iar perioada zilnică de serviciu se duce lejer în 21 de ore. Este o muncă mult mai obositoare decât singur pe cabină și din păcate transportatorii nu doresc să o plătească corespunzător.
Ce salarii oferă transportatorii români pentru șoferii profesioniști pe tur-retur
Tur-retur, o altă modalitate de lucru pentru șoferii profesioniști în România, preferată pentru șoferii care doresc să câștige mai bine ca pe intern dar fără să fie nevoiți să fie plecați cu lunile ca pe comunitate. Astfel, cursele tur retur ar trebui să înceapă luni, iar vineri sau sâmbătă șoferul să fie acasă. În realitate, în contextul actual al transporturilor, cursele tur retur durează cam 2 săptămâni, iar drept remunerație se primește puțin peste 2000 de euro.