Acasă Colțul camionagiilor CAMIOANE AUTONOME – CINE LE PRODUCE ȘI CÂND LE VOM VEDEA PE...

CAMIOANE AUTONOME – CINE LE PRODUCE ȘI CÂND LE VOM VEDEA PE ȘOSELELE EUROPEI?

2509
1

Vrem sau nu vrem să acceptăm ideea camioanelor autonome, nu prea avem de ales. Este sunt viitorul și deja circulă pe drumurile Europei chiar și pentru simple perioade de testare. Viitorul transportului nu este doar electric, este și autonom, chiar dacă astăzi ne este greu să credem că în foarte scurt timp meseria de șofer profesionist va dispărea complet din peisaj.

Desigur, nimeni nu ar fi crezut în urmă cu 30 de ani, că astăzi vor roboți care descarcă marfă din camioane și o plimbă prin depozite. Și iată-i că există, cum nimeni nu ar fi crezut de altfel în urmă cu 50 de ani că astăzi vom avea smartphone. Pur și simplu doar să explici conceptul smartphone în urmă cu 50 de ani când nu exista nici măcar internet ar fi fost imposibil.

Astăzi există deja camioane autonome și ele sunt într-o continuă dezvoltare pentru că rezultatele pot fi absolut incredibile. Odată eliminat factorul uman, camioanele vor putea practic merge 24 / 24 crescând foarte mult profitabilitatea în transporturi și reducând foarte mult timpii de tranzit în cazul curselor foarte lungi. Iată câteva exemple care ne arată într-un fel la ce anume să ne așteptăm în viitor.

În 2019, Daimler Trucks a pornit un parteneriat super interesat alături de Torc, pentru a crea o nouă generație de camioane autonome în maxim 10 ani. Camioanele folosite sunt Freightliner Cascadia și ținta celor două companii nu este doar obținerea unui vehicul autonom de nivelul 4, dar mai ales siguranța. Rămâne de văzut dacă cei doi parteneri vor reuși ceea ce și-au propus în doar 10 ani.

În Europa, respectiv Germania, compania Einride a primit acceptul pentru a începe testele unui camion de mici dimensiuni, 100% autonom, care nu are nici măcar cabină pentru șofer. Camionul se bucură doar de un set de camere video, senzori peste senzori, radare și un operator de la distanță care-l supraveghează și-i spune încotro să se îndrepte. Compania a ales Germania pentru teste întrucât există o rețea de încărcare electrică foarte dezvoltată, de care cu siguranță micile camioane Einride va profita.

În 2025, MAN va da startul propriului proiect de camioane electrice și autonome, care va avea la bază transport real de marfă între clienți persoane juridice. Astfel, compania are drept țintă anul 2030 pentru a pune în vânzare primele modele de camioane electrice și autonome. Acest proiect va fi dezvoltat în Germania și are drept scop creșterea eficienței în logistică, reducând în același timp noxele CO2.

Nici cei de la Scania nu stau pe tușă atunci când vine vorba despre camioane autonome, chiar în acest moment dezvoltă un model electric capabil să parcurgă de unul singur distanța de 300 de kilometri dintre orașele  Södertälje and Jönköping. Camionul devine autonom cu ajutorul a doua sisteme, unul de camere care citește marcajele rutiere și un GPS foarte avansat folosit acolo unde nu mai există marcaje și semne de circulație. Ținta celor de la Scania pentru aceste vehicule autonome este tot 2030.

1 COMENTARIU

  1. Este un subiect controversat, dar inevitabil – camioanele autonome reprezinta viitorul transportului. Desi poate parea greu de crezut in acest moment, tehnologia avanseaza cu pasi repezi si nu putem sa stam in calea progresului. Chiar daca ne este greu sa acceptam ideea ca meseria de sofer profesionist va disparea, trebuie sa fim deschisi la noile tehnologii si sa intelegem ca aceste camioane autonome pot aduce beneficii majore in industria transporturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.