Acasă Colțul camionagiilor 6 documente necesare șoferilor profesioniști pentru angajare

6 documente necesare șoferilor profesioniști pentru angajare

159
0

Angajarea în meseria de șofer profesionist necesită o serie de documente care nu mai sunt cerute în alte domenii. Unii dintre voi veți spune că se cer prea multe documente la angajare, alții poate veți considera o normalitate ce se întâmplă, însă eu unul am impresia uneori că este mai simplu să te angajezi la NASA ca și cercetător decât șofer profesionist la o firmă de transport românească, plină de pretenții și lipsită de beneficii, căci cele două standarde merg mână în mâna. Dar ce documente le sunt necesare șoferilor profesioniști la angajare? Iată lista completă.

6 documente necesare șoferilor profesioniști pentru angajare

  • Permisul de conducere categoriile C, CE – meseria de șofer profesionist implică conducerea de autocamioane cu masa maximă autorizată de peste 3.5 tone, ceea ce înseamnă că este necesar permisul de conducere categoria C, iar în cazul în care vehiculele au atașate remorci sau semiremorci cu masa maximă autorizată peste 750kilograme, este necesar permisul de conducere categoria CE.
  • Atestatele profesionale de transport marfă CPI sau CPC și ADR – atestatele sunt de fapt cele care califică persoana în meseria de șofer profesionist. Este un paradox, degeaba ai permis de conducere categoriile C, CE, dacă nu ai și un atestat profesional CPI sau CPC. De asemenea mulți angajatori cer și atestatul ADR colete pentru transportul de mărfuri periculoase.
  • Cardul pentru tahograful digital – este necesar pentru a putea conduce camioane moderne. Diagrama și tahograful analogic sunt de domeniul trecutului. De fapt, de la 1 ianuarie 2025 niciun camion din Uniunea Europeană nu va mai putea funcționa cu diagrame și cu tahograf analogic.
  • Cazierul auto – este documentul în care sunt trecute accidentele rutiere provocate de un conducător auto. Multe firme de transport cer acest document pentru a vedea dacă persoana pe care doresc să o angajeze are antecedente cu consumul de alcool sau dacă este genul de șofer care face multe pagube.
  • Fișa medicală – necesară la angajarea în orice meserie. Sunt țări care nu cer așa ceva dar din păcate România este genul de țară în care cetățeanul trebuie jumulit constant, non stop, chiar și atunci când acesta se duce să se angajeze. De ce să se angajeze doar cu o adeverință de la medicul de familie când în guvern sunt o grămadă de proprietari de clinici private acreditate pentru Medicina Muncii?
  • Recomandare de la ultimul loc de muncă – un document oarecum mai dificil de obținut în România pentru că la noi este tradiție cearta cu patronul la plecare, asta din cauza faptului că patronii în România au obiceiul să fure banii angajaților pe ultima lună, pe motiv că orice leu în România este aproape imposibil de recuperat de un simplu angajat. În România dacă o firmă nu vrea să te plătească, efectiv nu ai niciun fel de apărare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.