Acasă Informații Utile Trotinetele electrice – cine le poate conduce, de la ce vârstă și...

Trotinetele electrice – cine le poate conduce, de la ce vârstă și în ce condiții

116
0

Trotinetele electrice ar trebui interzise în România dintr-un motiv destul de simplu de înțeles: nimeni nu respectă regulile de circulație atunci când le folosește. Vedem aceste trotinete printre mașini pe stradă, pe trotuare, cu 2-3 copii călare pe ele și așa mai departe. Din moment ce avem de-a face cu un fenomen care nu poate fi stăpânit, este clar că trotinetele electrice trebuie interzise. Nu mai punem la socoteală faptul că circulă pe carosabil fără asigurare RCA și treburi de genul. Haideți să vedem exact ce spune lege despre aceste trotinete electrice, cine le poate conduce și în ce condiții.

Trotinetele electrice – cine le poate conduce, de la ce vârstă și în ce condiții

Conform legii, vârsta minimă pentru a putea folosi o trotinetă electrică în România este de 14 ani. Nu știu voi dar eu cred că văd zilnic mai mulți copii de 9-10 ani călare pe ele decât copii de minim 14 ani. De asemenea, tinerii până în 18 ani sunt obligați să poarte casă de protecție. Sincer nu cred că am văzut vreodată pe cineva cu trotinetă și casă.

Trotinetele electrice în general pot fi folosit de copii doar prin parcurile închise, în niciun caz pe domeniul public, cu atât mai puțin printre mașini. Legea spune destul de clar și faptul că trotinetele electrice trebuie să circule pe pistele pentru biciclete dacă acestea există. Dacă nu există, la bordură ca bicicletele. Și în niciun caz nu au voie cu ele pe trotuar.

Alte reguli interesante pe care NIMENI nu le respectă atunci când circulă cu trotineta electrică: conducătorul unei trotinete electrice poate să schimbe direcția de mers doar prin deplasarea sa pe lângă trotinetă, trebuie să conducă trotineta electrică pe un singur rând, când se află pe un drum public. Cred că am văzut cu toții acele cirezi de copii, sub 14 ani, fără casă de protecție, eventual și câte 2 pe trotinetă, în mijlocul drumurilor publice încălcând toate regulile.

Ce este cu adevărat stupefiant este lipsa de responsabilitate a părinților care cumpără copiilor trotinete electrice apoi îi lasă să plece cu ele prin oraș. Uneori avem impresia că legile și regulile în România sunt doar pentru fraieri, sau în cel mai bun caz pentru cei care vor să le respecte. Motiv pentru care aceste trotinete electrice trebuie interzise. Degeaba sunt ele bune pentru mediu, degeaba decongestionează traficul dacă pe altă parte sunt extrem de nocive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.