Acasă Informații Utile Poți conduce autoturisme în Europa dacă ai permisul de conducere suspendat în...

Poți conduce autoturisme în Europa dacă ai permisul de conducere suspendat în România?

94
0

Există tot felul de mituri care circulă pe internet, legate de Poliția Rutieră, de permisul de conducere și așa mai departe. Astăzi vom discuta despre mitul care spune că dacă ți se suspendă dreptul de a conduce autoturisme în România, poți conduce lejer în celelalte țări din Uniunea Europeană, fără să te deranjeze nimeni, fără să pățești nimic.

Poți conduce autoturisme în Europa dacă ai permisul de conducere suspendat în România?

Ei bine, acest mit a avut oarecum la bază un mic adevăr, însă Comisia Europeană a îndreptat lucrurile în ultimii ani. Astăzi, dacă o țară membră UE aplică o sancțiune unui rezident sau unui non-rezident, această sancțiune va ajunge într-o bază de date comună. În 2024, agenții de poliție pot verifica dacă un șofer are dreptul de a conduce sau nu, indiferent de țară atât timp cât țara respectivă este membră a Uniunii Europene.

De asemenea, în 2023 Uniunea Europeană a updatat și lista abaterilor foarte grave la regimul rutier, conducerea vehiculelor cu permisul de conducere suspendat fiind cap de listă.

Mare atenție așadar, dacă circulați cu permisul de conducere suspendat este infracțiune și în cazul în care provocați un accident soldat cu victime, ori cu decese, mai mult ca sigur riscați să ajungeți după gratii. Într-un astfel de proces, circulația pe drumurile publice cu permisul de conducere suspendat va fi considerată circumstanță agravantă.

Nu este de joacă cu aceste lucruri, mare atenție. De asemenea, pe internet circulă și zvonul conform căruia, în unele țări din Uniunea Europeană, dacă ți se suspendă dreptul de a conduce camioane poți conduce în continuare autoturisme, sau viceversa.

Au existat în trecut niște reglementări care permiteau aceste manevre în unele țări din Uniunea Europeană (în niciun caz România) dar de asemenea, și în acest caz au avut loc schimbări legislative pro normalitate în ultimii ani.

Nici acest mit nu mai este real, ori valabil, așa că în orice țară din UE ți se suspendă permisul, se suspendă în întreaga Uniune Europeană și se suspendă pentru absolut toate categoriile înscrise pe permisul de conducere, fără excepții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.