Acasă Colțul camionagiilor Ce modificări trebuie aduse atestatelor profesionale CPI

Ce modificări trebuie aduse atestatelor profesionale CPI

950
0

Un posesor de permis auto categoriile C, CE, D, DE, nu poate efectua transport de marfă pentru o companie de transport dacă nu deține un atestat de transport marfă CPI valabil. CPI este prescurtarea de la Certificat de Calificare Profesională Inițială și este un atestat pe care trebuie să-l obțină toți șoferii care au obținut una dintre categoriile C sau D înainte de 9 septembrie 2009. Problema cu aceste atestate CPI este că sunt depășite din multe puncte de vedere, ele trebuie aduse în timpurile noastre și aliniate la atestatele profesionale din transportul European.

Ce modificări trebuie aduse atestatelor profesionale CPI

  1. Actualizarea materiei

Începând cu 1 ianuarie 2025, tahografele analogice (pe bază de diagramă) dispar din Europa. Vor fi valabile doar tahografele pe bază de carduri. Ei bine, la atestatele profesionale de transport marfă CPI și CPC încă se învață diagrama. 99.9% dintre elevii care promovează examenele CPI vor lucra cu tahograful digital, nu cu diagrama și nu vor știi nici măcar să efectueze operațiuni simple precum introducerea datelor manuale zilnice sau după o perioadă mai lungă de repaus.

De asemenea, șoferii nu învață în cadrul atestatelor cum să arimeze marfa, nu învață cum să conducă un camion încărcat decât teoretic, practic nu se învață absolut nimic. Cel mai bun examen pentru atestatul CPI ar fi dacă ar exista o colaborare cu firmele de transport din România, în urma căreia examenul CPI să fie o cursă reală din A în B, cu încărcat, descărcat de marfă, arimare, întocmire CMR, folosirea tahografului digital și așa mai departe.

  1. Renunțarea la examene

Examenele pentru atestatele CPI trebuie eliminate din mai multe motive. În primul rând, ele nu mai există în Europa Civilizată. Europa a trecut la cursuri cu prezență obligatorie și se pare că rezultatele sunt mult mai bune decât tocitul materiei pentru un examen. Cred că orice om poate să învețe de drag, nu cu stres iar acest lucru se vede în practică.

În al doilea rând, examenele pentru atestatele CPI trebuie eliminate din cauza faptului că sunt subiect de corupție. Așa e în România, Vrem sau nu să acceptăm, în România întotdeauna unde există un examen, va exista și o șpagă, o posibilă fraudă pentru că așa a fost poporul educat de mic, încă din școala primară unde se permite copiatul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.