Tot mai des auzim în jur despre șoferi care-și dau patronii sau firmele pentru care au lucrat în judecată, pentru recuperarea drepturilor salariale datorate.
Din păcate a devenit un obicei în România ca firmele să nu mai achite șoferului banii pe ultima lună lucrată atunci când acesta decide să schimbe macazul și să se angajeze în altă parte, probabil pe un salariu mai bun.
De ce recurg firmele de transport și patronii la astfel de gesturi josnice? Pentru că din păcate în România nu există legi sau instituții publice care să dea putere angajatului, ci doar angajatorului.
În România orice firmă poate să fure banii angajaților fără ca aceștia să poată face nimic pe moment, singura lor soluție rămâne tribunalul, secția Conflicte de Muncă. Însă cât costă un astfel de proces și mai important cât anume durează?
Proces împotriva angajatorului – Cât costă?
Costul unui proces pentru conflicte de muncă are mai multe componente. În primul rând este vorba despre onorariul avocatului care trebuie plătit de două ori, o dată pentru fond și o dată pentru apel. Un avocat costă în medie cam 2000 de lei / proces.
După onorariul avocatului mai trebuie adăugată și o taxă de timbru pe care tot păgubitul trebuie să o achite. Această taxă este procent din suma pretinsă de la angajator, cu cât suma este mai mare cu atât taxa de timbru crește.
Există și varianta ca șoferul să se reprezinte singur în instanță însă nu este recomandat, mai ales dacă și-a găsit de muncă în altă parte. Mai mult ca sigur nu va putea veni la toate termenele de judecată asemenea avocatului.
Proces împotriva angajatorului – Cât durează?
Durata unui proces pe parte de conflicte de muncă este durata oricărui proces din tribunalele din România, și anume între 2 și 3 ani, cu toate că legea spune că aceste cauze trebuie judecate în regim de urgență.
Cea mai importantă întrebare este ce anume se poate obține în urma unui astfel de proces? Ei bine aici sunt multe de discutat pentru că de cele mai multe ori banii sunt imposibil de recuperat din mai multe motive.
În primul rând, să spunem că șoferul câștigă pe fond, câștigă pe apel, se alege cu o hotărâre judecătorească și cam atât. Pentru recuperarea banilor șoferul trebuie să apeleze la un executor judecătoresc.
Executarea silită pornește din nou un proces în instanță fond – apel, care poate din nou să dureze vreo doi ani lejer, în cazul în care se face contestație la executare.
În al doilea rând, compania care a furat banii șoferului, patronul poate face un angajament cu executorul judecătoresc să dea banii înapoi cu țârâita, în cazul în care în timpul cât șoferul se judecă firma nu dispare cu totul de pe planetă.