Sunt multe de spus despre teribilismul la volan dar în cele ce urmează vom încerca să sintetizăm care sunt motivele pentru care el există, care sunt urmările lui și mai ales cum poate fi acesta combătut. Din punct de vedere psihologic, teribilismul este întâlnit în general la tineri, cei cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani și se manifestă la volan printr-un stil de conducere foarte periculos. De cele mai multe ori, tinerii din România confundă șoselele cu o pistă de racing, lucru ce sporește foarte mult nivelul de periculozitate în trafic.
Care este cauza principală a teribilismului la volan?
Există multe cauze care alimentează teribilismul tinerilor, cea mai importantă dintre ele este părintele inconștient. E o modă ca în ziua de azi absolut toți copiii de 18 ani să primească mașină din partea părinților și nu orice mașină, ci o mașină considerată puternică. De cele mai multe ori, aceste mașini sunt scăpate de sub control de oameni în toată firea, cu zeci de ani experiență dar părinții inconștienți nu realizează acest lucru.
Cum poate fi combătut teribilismul
Atât timp cât părinții vor continua să dăruiască propriilor copii BMW-uri sau alte mărci foarte puternice fără să conștientizeze ce fel de odraslă au crescut în bătătură, o să vedem în continuare zeci de accidente cauzate de tineri care doar ce-și luaseră permisul de conducere dar care aveau mașini de sute de cai putere. Într-un fel, de vină pentru existența teribiliștilor pe șosele sunt și școlile de șoferi care nu pot identifica aceste tendințe în timpul cursurilor. Din punctul meu de vedere, ar trebui să se dea un test psihiatric, test care să scoată în evidență tendințele teribiliste ale acelui individ și să nu i se mai dea dreptul să facă școala de șoferi.
De asemenea, sunt de părere că Poliția Rutieră ar trebui să instaleze camere pe toate străzile din oraș, camere cu ajutorul cărora să supravegheze traficul și să observe tinerii care au obiceiul să confunde carosabilul cu o pistă de Formula 1. Acestora să le rețină permisul de conducere suficient de mult cât să nu mai apuce să pună mâna pe volan până când mai cresc și ei un pic și realizează ce se poate întâmpla atunci când circulă cu 80 de kilometri la oră pe străduțele înguste din oraș. Într-o țară în care nu există frică pentru urmări, teribilismul este în floare.