Home Știri Auto Atenție șoferi, se modifică legea ITP

Atenție șoferi, se modifică legea ITP

2277
0
legea ITP

Un proiect de lege pentru modificarea Ordonanței 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică a fost adoptat de către Guvern în timpul ședinței din 25 mai 2017. Ce aduce nou această completare? Ei bine, mașinile vor fi încadrate în funcție de nivelul defecțiunilor, testele vor fi oarecum mai puțin stricte dar în schimb, amenzile pentru abaterile grave se vor mări considerabil.

Încadrarea autoturismelor în funcție de nivelul defecțiunilor tehnice

Există trei clase în care mașinile vor putea fi încadrate în urma ITP-ului, clase care au legătură directă cu nivelul de risc asupra siguranței rutiere/impactului asupra mediului înconjurător.

  1. Defecțiuni minore – deficiențele care nu au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului, precum şi alte neconformități minore: parbriz crăpat sub ștergător, dezaburire parțial corespunzătoare, martor lichid frâna.
  2. Defecțiuni periculoase – deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic, precum şi alte neconformități mai importante: probleme la sistemul electric, far crăpat, oglinda exterioara crăpată.
  3. Defecțiuni periculoase – deficiențele care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului: parbriz crăpat in zona vizuala, probleme sistem de frânare, probleme sistem direcție.

Care dintre cele trei clase vor primi ITP

ITP-ul va fi acordat mașinilor cu defecțiuni minore fără probleme, lucru care va mai îmblânzi oarecum strictețea acestei examinări. Mașinile cu defecțiuni majore nu vor primi ITP conform noii legi însă li se va permite circulația încă 30 de zile astfel încât proprietarii să poată remedia problema, în timp ce autoturismele cu defecțiuni periculoase vor fi trase pe dreapta permanent.

Cresc amenzile pentru modificările neomologate

Atenție sporită vor trebui să aibă șoferii care au de gând să modifice autoturismele fără a mai trece de omologarea RAR. Astfel, cuantumul amenzilor aplicate în cazul în care modificările autoturismului nu sunt trecute în cartea de identitate, poate să ajungă chiar și la 5000 de lei.

Descarcă legea de AICI.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here