Home Colțul camionagiilor 4 documente pe care șoferii profesioniști începători trebuie să le viseze

4 documente pe care șoferii profesioniști începători trebuie să le viseze

2146
SHARE
șofer profesionist

Meseria de șofer profesionist nu e deloc ușoară, sunt multe lucruri pe care tinerii trebuie să le stăpânească, acest job nu se rezumă doar la a ține de-un volan. Indiferent că discutăm despre cei care fac transport de mărfuri național sau internațional, există câteva documente, 4 am numărat eu, pe care șoferii trebuie să le viseze. Adică să le studieze foarte, foarte bine.

Deși în România școlile de șoferi nu se ocupă cum trebuie de viitorii șoferi profesioniști nici pe parte de conducere nici pe parte de teorie (atestate profesionale), asta nu înseamnă că nu se poate învăța separat legislația în vigoare. Pun foarte mare accent pe această legislație întrucât nerespectarea ei poate atrage după sine fel de fel de amenzi, care mai de care mai ridicole și mai mari.

Mai există și cutuma „Lasă, să iau permisul și atestatele și învăț după programul de conducere și legislația”. Absolut NU, trebuie să renunțăm la acest obicei pentru că acesta este motivul principal pentru care șoferii români începători sunt foarte slab pregătiți în această meserie după ce termină studiile. Șoferul român profesionist trebuie să fie foarte bine pregătit înainte să înceapă munca. Nu cred că mai există ceva asemănător în lume, adică să faci școala, să o termini, să primești diploma cum că ești pregătit apoi când începi să profesezi tu de fapt să te apuci de învățat. E ilogic.

Acestea fiind spuse, iată care sunt cele 4 documente pe care șoferii români profesioniști, începători, trebuie să le viseze. Da, știu, sunt multe pagini, e mult de muncă, dar asta e meseria.

4 documente pe care șoferii profesioniști începători trebuie să le viseze

REGULAMENTUL (CE) NR. 561/2006 – stabilește normele referitoare la perioadele de șofat, de repaus şi la pauzele care trebuie respectate de către conducătorii auto ce asigură transportul rutier de mărfuri şi de călători în vederea armonizării condițiilor de concurență între modurile de transport terestru, în special în ceea ce privește sectorul rutier, şi a îmbunătățirii condițiilor de lucru şi a siguranței rutiere. (DESCARCĂ)

Manualul TRACE – Transport Regulators Align Control Enforcement – Explicații privind Regulamentul (CE) nr. 561/2006 în sprijinul punerii în aplicare armonizate a controalelor rutiere. Mai pe românește, acesta este manualul după care se efectuează controalele șoferilor de către autoritățile competente. Cine reușește să învețe de aici, clar nu va avea probleme. (DESCARCĂ MANUALUL TRACE)

Cartea tahografului – din nou, un document destul de stufos, are peste 100 de pagini dar care conține toate detaliile legate de tahograful digital. De la erori la remedieri, de la pictograme și mod de utilizare la intervenții service profesionale făcute evident de personal calificat. (DESCARCĂ DE AICI CARTEA TAHOGRAFULUI)

Tehnici de arimare – orice șofer profesionist, începător sa experimentat trebuie să-și lege marfa în camion astfel încât să o ducă în condiții optime la destinație fără să o deterioreze și bineînțeles, să nu pună în pericol siguranța circulației. (DESCARCĂ)

Articole Asemănătoare

Simion Cerghizan a revenit în forță pe Norvegia, cu manevre de nota 10... Simion Cerghizan este unul dintre cei mai vechi camionagii români cu canal de YouTube. Eu îi urmăream clipurile cu ani în urmă, pe când activa pe Suedia și am fost impresionat de calitatea materialelor publicate de el. Calitate și...
Ce trebuie să știi despre meseria de camionagiu în Marea Britanie R... După ce domnul Daniel Cimpoeru ne-a onorat cu prezența în cadrul unui interviu mai mult decât interesant în care am întors pe toate fețele tainele meseriei de camionagiu începător, în seara asta avem onoarea să-l prezentăm pe Adri...
5 realități DESCURAJANTE legate de munca pe comunitate pe care șoferii... Munca pe comunitate este foarte dificilă pentru că discutăm despre o meserie în care trebuie să fii mai mult decât șofer. Se propovăduiește la nivel social ideea că munca de șofer profesionist pe comunitate e trai bun, că stai toa...
STUDIU – Răspândirea șoferilor români în Europa În urmă cu ceva timp am lansat un sondaj de opinie pe grupul de Facebook Daniel Cimpoeru și Șoferii Începători, cu scopul precis de a afla care sunt țările din UE spre care șoferii noștri emigrează de obicei, cât de multă comunita...
Despre meseria de șofer de camion pe comunitate. Interviu cu Mihai Ion... Meseria de șofer profesionist pe comunitate pare să fie din ce în ce mai atrăgătoare pentru tinerii din România pentru că salariile sunt mult peste ce ar putea ei câștiga în țară, însă este totul numai lapte și miere pe TIR? Așa c...