Agricultura românească nu mai e ce-a fost. Țara noastră a încetat să mai fie „Grânarul Europei” în momentul în care s-a obținut libertatea. Astăzi, din păcate, avem milioane de hectare de teren arabil pe care nu se mai cultivă absolut nimic. Oamenii și-au pierdut în mare parte interesul pentru lucratul pământului, cel puțin la scară largă.

O bună parte dintre cetățeni și-au vândut terenurile străinilor precum nemții și francezii, care au terminat de valorificat până și ultimul petec de pământ de pe meleagurile lor și au venit să facă bani și-n alte state precum România, unde, după cum spuneam mai sus, nu prea mai există interes pentru agricultură la scară largă.

Există totuși interes pentru agricultura locală, care să permită dezvoltarea unor business-uri din care lipsesc exporturile. Există destul de mulți agricultori români care au investit cât și-au permis în utilaje agricole, tractoarele fiind cele mai căutate din moment ce sunt capabile să facă foarte multă treabă rapid și la niște costuri de exploatare destul de mici.

Haideți să trecem în revistă 3 tractoare perfecte pentru modul în care s-a modificat agricultura în România ultimilor 30 de ani. Sunt tractoare comercializate de cei de la TITAN Machinery, unul dintre cei mai mari dealeri de utilaje agricole și utilaje de construcții din lume. Discutăm despre o companie ce a luat ființă în anii 80 și care, iată, a intrat pe piața din România în anul 2011 când a constatat că și aici există potențial agricol destul de mare.

3 tractoare perfecte pentru o agricultură performantă în România

QUANTUM N – de departe cele mai căutate și cele mai folosite de mici gospodari. Discutăm despre o serie fabricată de Case IH destinată viilor și livezilor, spațiilor înguste mai bine zis. Această serie este disponibilă în trei variante. Quantum 90 N, Quantum 100 N și Quantum 110 N, la care diferă bineînțeles cuplul și caii putere. Puterea maximă dezvoltată de aceste tractoare de mici dimensiuni este cuprinsă între 78 și 106 cai la 2300 RPM și un cuplu cuprins între 330-425 NM la 1250-1500 rotații pe minut. Tractoarele din seria Quantum au o masă maxim autorizată de 4 tone, cu o capacitate a ridicătorului de 2600 kilograme. Sunt așadar niște tractorașe concepute pentru exploatare eficientă și economă în spații mici, așa cum sunt adesea pe lângă gospodăriile oamenilor harnici din România.

FARMALL C – suntem la nivelul următor și discutăm despre un tractor clasic, multifuncțional.  Cei de la CASE IH au adus pe piață 7 modele diferite care încep de la 58 de cai și urcă până la 114 cai, transformând acest tractor într-unul perfect pentru cei care doresc multifuncționalitate. Masa maximă este de 6 tone iar capacitatea de ridicarea este cu peste o tonă a modelului anterior QUANTOM N, respectiv 3700 kilograme. De precizat că acest tip de tractor, FARMALL C, este util și în gospodărie sau în construcții, nu doar în agricultură, fiind compact, agil și foarte eficient. De asemenea, a fost proiectat pentru folosirea îndelungată zi de zi, acordând atenție sporită în proiectare și pentru confortul operatorului.

LUXXUM – deja discutăm despre lucruri serioase. Acest tractor ar fi mai mult decât interesant pentru puținii agricultori de suprafață care mai există în România. LUXXUM înseamnă 3 modele diferite cu o putere maximă cuprinsă între 100 și 120 de cai, dotate cu motoare FPT de 3.4 litri și au fost concepute în general pentru eficiență și confort. Discutăm despre un tractor de 8 tone cu o capacitate de ridicare de 4.7 tone. Tractoarele LUXXUM beneficiază de transmisie automată 32 x 32  Powershift și Powershuttle, capabilă să facă față atât cerințelor din agricultură cât și celor din gospodărie. Sistemul hidraulic are un debit destul de bun, 80 de litri pe minut, propulsat de o pompă suficient de puternică.

Ideea este destul de simplă: agricultura în România se poate dezvolta chiar și așa, local. Pe măsură ce va trece timpul micii gospodari se vor tehnologiza și, cine știe, poate peste ceva ani o să-i vedem și pe ei cum îi vedem astăzi pe nemți și pe francezi, care se unesc în mici structuri și devin astfel foarte puternici ca asociație. Nici străinii nu dețin milioane de hectare dar împreună formează niște entități foarte puternice și astfel se pot impune pe piață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.