Acasă Editorial Cele mai bune școli de șoferi din România. Promovabilitate la prima...

[STATISTICI] Cele mai bune școli de șoferi din România. Promovabilitate la prima examinare, număr de elevi, etc

5140
2
școala de șoferi

În 2018, 391.459 elevi au susținut examenul pentru obținerea permisului de conducere categoria B, însă doar 134.052 dintre aceștia au reușit să-l treacă din prima. Promovabilitatea la primă examinare este undeva la 34,24%, conform statisticilor DRPCIV.

Ne-am „jucat” un pic cu aceste statistici puse la dispoziție și am ajuns la niște concluzii destul de interesante legate de școlile de șoferi din România. Am putut să facem un top cu cele mai bune, cu cele mai slabe, și multe altele.  Iată câteva date destul de interesante.

[STATISTICI] Cele mai bune școli de șoferi din România. Promovabilitate la prima examinare, număr de elevi, etc

TOP JUDEȚE PROMOVABILITATE – este vorba despre promovabilitatea la prima examinare. Județul fruntaș după cum se poate vedea, în ciuda așteptărilor este BOTOȘANI cu 51,48% rată de succes pentru elevii înscriși la examinare. După Botoșani, urmează BRĂILA cu 49,14% rată de succes, ALBA (47,8%) și SUCEAVA (46,3%). La coada clasamentului, se află „lanterna roșie” IAȘI, cu doar 19,9% promovabilitate la prima examinare, ARGEȘ cu 22,8% și Mureș cu 24,33%.

TOP ȘCOLI DE ȘOFERI CA NUMĂR DE ELEVI – pe mine unul, cifrele care urmează mă cam sperie. Există câteva școli de șoferi în România care înregistrează câte 1 elev nou pe oră. Dacă împarți 3000 de elevi la 365 de zile = 8,2 elevi noi/zi. La un program al școlii de 8 ore/zi, asta înseamnă 1 elev pe oră. Dacă am calcula zile lucrătoare, statisticile ar ieși și mai ciudate. Eu unul nu știu dacă aceste entități comerciale mai sunt școli de șoferi sau au devenit niște fabrici de bani. La capitolul promovabilitate la prima examinare, tot școlile de șoferi cu maxim 300-400 de elevi pe lună au cele mai bune cifre.

TOP ȘCOLI DE ȘOFERI CA PROMOVABILITATE (PESTE 100 DE ELEVI) – acestea sunt din punctul meu de vedere cele mai bune școli de șoferi din România, la ora actuală. Acestea reușesc să-și facă elevii să înțeleagă faptul că trebuie să pună mâna pe carte. Am ales doar școlile de șoferi cu peste 100 de elevi/lună ca să delimităm oarecum particularii. Există particulari care au chiar și 100% promovabilitate dar la 10-15 elevi/an.

O RUȘINE ABSOLUTĂ – am cules din statisticile DRPCIV și catastrofele, școlile de șoferi cu cea mai proastă promovabilitate. Din punctul meu de vedere, oamenii ar trebui să se reprofileze, e clar că nu-și fac treaba cum trebuie. Atunci când din 44 de elevi, cazul PFA LAPUSTE NICOLAE, n-ai nici măcar un elev care promovează examenul din prima, clar ai o problemă și nu cred că trebuie să mai continui în acest sens. Sunt foarte multe firmele sau PFA-urile care au promovabilitate zero la prima examinare.

TOP JUDEȚE CA NUMĂR DE ELEVI – ia să vedem în ce județe se află tinerii care-și doresc cel mai mult să aibă permisul în buzunar, iar pentru acest lucru sunt dispuși să pună burta pe carte. Să facem abstracție de locul 1, Bucureștiul.

JUDEȚELE CU CELE MAI NUMEROASE ȘCOLI DE ȘOFERI – se pare că cele mai numeroase școli de șoferi (în aceste cifre au fost băgați și independenții cu PFA-uri) se află la Cluj, 2014, la București 128, în Prahova 104. La popul opus se află județele cele mai sărace din România: Covasna (18 școli), Teleorman (18 școli), Mehedinți (14 școli) și Giurgiu cu 13 școli de șoferi. Numărul școlilor corespunde așadar cu dezvoltarea economică a județelor respective. Clujul conduce, Mehedinți și Teleorman la coadă.

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.