Home Colțul camionagiilor Plata la kilometru este încă valabilă pe OLX, deși a fost interzisă...

Plata la kilometru este încă valabilă pe OLX, deși a fost interzisă de peste 15 ani

8301
0

În Regulamentul 561 din 2006 se specifică la articolul 10(1): „Se interzice întreprinderilor de transport să remunereze conducătorii auto salariați sau care sunt puși la dispoziția lor în funcție de distanta parcursă şi/sau de cantitatea de mărfuri transportată, chiar şi sub formă de prime sau majorări salariale”. Cu toate acestea, pe OLX sunt încă destule anunțuri de angajare în care se stipulează negru pe alb faptul că șoferii vor fi plătiți la kilometru. În tabăra 3.5 tone, lucrurile sunt de-a dreptul catastrofale, întrucât 90% dintre anunțuri specifică plata la kilometru.

Deocamdată, transporturile 3.5 tone nu intră sub incidența Regulamentului 561 așa că pentru ei, nu se poate face nimic. Poate doar un pic de conștientizare asupra faptului că există un contract individual de muncă în care scrie negru pe alb faptul că plata salariului se face în funcție de orele muncite, nicidecum de distanța parcursă în decursul unei luni calendaristice. 8 ore pe zi, 160 de ore pe lună.

Este trist și oarecum îngrijorător dacă stăm să ne gândim mai bine, căci ne dăm seama cam în ce fel de țară trăim. De peste 15 ani  se interzice plata la kilometru în România și, iată, încă există foarte mulți angajatori care nu se tem de lege, nu se tem de nimic, ies cu anunțuri PUBLICE în care specifică negru pe alb faptul că ei plătesc la kilometru. Apoi, e trist din cauza faptului că multă lume așteaptă o schimbare în țara asta, în special șoferii care au plecat afară și care vor să revină în România.

Se tot vehiculează prin online că trebuie schimbate legile ca să dispară bătaia de joc a angajatorului față de angajat, dar oare asta să fie soluția? Mai poate cineva să creadă în legi atunci când, iată, de mai bine de 15 ani există lege în România care interzice plata la kilometru și se angajează în continuare la greu pe acest criteriu? Mi-e teamă că NU LEGILE sunt problema în România, ci instituțiile corupte ale statului care s-au obișnuit să închidă ochii, ori să facă niște controale de ochii lumii.

Voi ce părere aveți?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here