Acasă (P) Cum influenteaza varsta, modelul auto si bonus-malus plata RCA

Cum influenteaza varsta, modelul auto si bonus-malus plata RCA

4253
1
RCA

Toate persoanele fizice si juridice care detin un autoturism inmatriculat in Romania au obligatia de a incheia o polita de asigurare auto RCA. De asemenea, aceeasi norma legala trebuie sa fie respectata si de persoanele care conduc in Romania un autoturism inmatriculat in strainatate, care nu este asigurat in respectiva tara.

Practic, polita RCA este o asigurare auto obligatorie care are ca si principal obiectiv despagubirea tertului pagubit si nu despagubirea asiguratului. Concret, societatea de asigurare plateste despagubirea pentru daunele suferite de tert din vina asiguratului, fiind avantajoasa in mod indirect pentru asiguratul care ar trebui sa plateasca daunele.

Potrivit romasig.ro, tarifele de referinta pentru RCA variaza intre 659 si 1339 lei – 659 lei fiind cel mai ieftin RCA. Aceste tarife nu sunt obligatorii pentru firmele de asigurare, insa functioneaza ca si un punct de referinta pentru piata. Practic, majoritatea companiilor isi fixeaza preturile intre aceste nivele.

Varsta si modelul autovehiculului sunt factori importanti pentru RCA

Ca si punct de referinta, pentru masinile cu capacitatea cilindrica sub 1200 cm, soferii care nu au implinit inca 30 de ani vor plati un RCA ieftin de 969 de lei. Aceeasi tip de masina va necesita plata unei polite RCA de catre soferii care au depasit varsta de 31 de ani cu valori cuprinse intre 659 si 685 de lei.

Pentru masinile ale caror motoare sunt incadrate in categoria 1201-1400 cm, ai caror conducatori auto nu au implinit varsta de 30 de ani, pretul RCA va fi de 1006 lei. Pentru conducatorii auto cu varsta cuprinsa intre 31 si 60 de ani, valoarea RCA va fi cuprinsa intre 692 si 712 lei.

Nu in ultimul rand, pentru masinile cu capacitatea cilindrica a carei valoare este cuprinsa intre 1601 si 1800 cm si ai caror conducatori auto nu au implinit inca varsta de 30 de ani, va fi necesara plata unei sume de 1339 lei. In cazul in care conducatorii auto au depasit varsta de 31 de ani, acestia vor plati intre 920 si 957 de lei.

Pretul pentru asigurarea auto RCA este influentat si de bonus-malus

Concret, polita de asigurare auto obligatorie RCA este direct influentata de catre sistemul bonus-malus, cu o reducere de pret ce poate varia intre 5 si 50%, iar penalizarile pot aduce majorari de pret cuprinse intre 10 si 80%. Sistemul Bonus-Malus este reglementat de catre ASF si presupune mai multa prudenta din partea conductorilor auto, ca acestia sa nu fie nevoiti sa plateasca la fel de mult pentru RCA, asemenea celor care provoaca accidente.

In anul 2010 a fost pentru prima data introdus acest sistem pentru persoanele fizice, iar in anul 2012 sistemul bonus-malus a fost extins pentru persoanele juridice. Sistemul bonus-malus foloseste praguri necesare aplicarii reducerilor sau penalizarilor pentru soferi. Acestea sunt denumite clase BM, fiecare conducator auto putand afla in ce clasa se incadreaza simplu: verificand polita online.

Aceasta clasa bonus-malus (BM) se stabileste in mod automat de catre softul de emitere al societatilor de asigurari, in care intermediarul nu poate interveni.

Conducatorii auto sunt identificati prin CNP sau CIF/CUI, iar vehiculele sunt identificate prin seria de sasiu, in baza acestor informatii unice se va inregistra istoricul de catre societatile de asigurare in baza de date CEDAM.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.