Acasă Mecanică Când schimbam distributia pe lanț?

Când schimbam distributia pe lanț?

2141
0

Multi soferi se intreaba care este cel mai bun moment pentru a efectua o schimbare distributie lant. Schimbarea distributiei trebuie facuta neaparat, indiferent de costuri, mai ales daca vorbim despre achizitionarea unei masini second hand. Adevarul este ca soferii nu se pot baza mereu pe ceea ce spune fostul proprietar, decat daca acesta vine cu factura, dar si cu devizul de la un service. Trebuie mers asadar la un service pentru a vedea daca fostul proprietar a facut inlocuirea kitului de distributie sau a unor piese. Este foarte posibil ca acesta sa nu fi schimbat decat componentele vizibil uzate, de aceea soferii trebuie sa faca niste verificari atente.

Mecanicii recomanda schimbarea preventiva a intregului kit de distributie, dupa efectuarea unui anumit numar de kilometri. Acestia vor trebui sa inlocuiasca acest kit la 60.000, la 90.000 si 120.000 de km. Pentru lanturi, soferii vor trebui sa le inlocuiasca atunci cand ajung la 180.000 sau 210.000 de kilometri. In lipsa folosirii frecvente a masinii, acestea pot fi inlocuite dupa o anumita perioada si anume dupa 4-5 ani, pentru ca materialele au tendinta de a se deteriora in timp.

Care este rolul distributiei?

Mecanismul de distributie are un sistem auxiliar al motorului cu combustie interna. Acesta are rolul de a corela umplerea cilindrilor motorului cu un amestec carburant si de evacuarea a gazelor arse. Daca vorbim despre motoarele in doi timp, distributia este fara supape, doar cu ferestre in cilindri. Motoarele in doi timpi cu aprindere prin comprimare au doar supape de admisie sau doar supape de evacuare. Aceste motoare au insa o putere mai mare, ele avand putine piese in miscare.

La motoarele in patru timpi, mecanismul de distributie se foloseste de supape de admisie, dar si de evacuare. Aceste supape pot fi actionate mecanic, hidraulic, dar si pneumatic. In functie de locul in care este montat axul cu came, deosebim arborele cu came in carter sau pe chiulasa, deasupra supapelor.

Cand inlocuim kitul de distributie pe curea?

Inlocuirea depinde de mai multi factori, ea efectuandu-se la recomandarile producatorilor auto. De asemenea, acest kit se mai poate inlocui si in functie de starea drumurilor, precum si de modul in care autovehiculul a fost condus. Schimbarea kitului se face de cele mai multe ori la 90.000 de kilometri. Inlocuirea distributiei trebuie facuta inainte ca vechimea indicata sau numarul de kilometri sa fi depasit recomandarile specialistilor. Rolele intinzatoare sunt cunoscute pentru faptul ca au la baza un rulment cu o durata de viata limitata.

Pompa de apa are si ea o durata limitata de functionare, blocarea ei ducand si la daunele componentelor motorului, deci este de preferat sa fie inlocuita si aceasta atunci cand se efectueaza inlocuirea kitului de distributie cu rolele intinzatoare. Un alt lucru care trebuie inlocuit pentru ca se uzeaza in timp il reprezinta pinioanele danturate. Acestea sunt cuplate la cureaua de distributie. Principala problerma care ar putea aparea in acest caz este data de uzura accentuata de dupa 180.000 de km, lucru care necesita inlocuirea acestor pinioane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.