Acasă Colțul camionagiilor Cum îți dai seama dacă meseria de șofer profesionist este pentru tine?

Cum îți dai seama dacă meseria de șofer profesionist este pentru tine?

315
0

O întrebare foarte bună, pe care mulți dintre cei care sunt dornici să intre în breasla șoferilor profesioniști pe viitor, ar trebui să și-o adreseze ÎNAINTE să scoată banii din buzunar pentru permis, atestate și cardul tahograf. După cum știm, obținerea dreptului de a profesa ca șofer profesionist este destul de costisitor în România, comparativ cu puterea de cumpărare a țării, permisul cu atestatele ajung undeva la 1500 spre 2000 de euro, în funcție de școala de șoferi cu care se lucrează. Și de ce să dai acești bani fără să știi dacă este o meserie care ți se potrivește până la urmă?

Cum îți dai seama dacă meseria de șofer profesionist este pentru tine?

  1. Îți place exagerat de mult să conduci. Meseria de șofer profesionist înseamnă să conduci zilnic undeva între 9 și 10 ore, cu pauzele de rigoare bineînțeles, respectând Regulamentele 561, respectiv 1054. Dacă ești genul stresat de condus, ori genul care se plictisește, poate ar fi mai bine să te gândești de două ori înainte să dai mii de euro pe documentele necesare calificării în meseria de șofer profesionist.
  2. Nu ai o problemă în a fi singur mult timp. Singurătatea trebuie să fie cel mai bun prieten al șoferului profesionist. Nu trebuie să ai probleme în a fi singur altfel clar nu este o meserie pentru tine. Vei fi singur, departe de familie și de prieteni cu zilele, cu săptămânile, cu lunile chiar și trebuie să reziști. Trebuie să fii ok din punct de vedere psihic astfel încât să reușești să-ți duci atribuțiile de serviciu la capăt cu brio.
  3. Ești capabil și îți place să ai grijă de tine. Asta înseamnă să-ți gătești, să-ți speli hainele, să ai grijă cu igiena personală de asemenea. Desigur, oamenii se pot adapta destul de simplu situațiilor grele dar trebuie să te gândești destul de serios la acest aspect, pentru că meseria de șofer profesionist nu este chiar cea care se vede pe YouTube, pe Facebook sau pe TikTok. Este o meserie infinit mai dificilă decât o fac alții să pară.
  4. Nu ai o problemă cu șefia. Dacă vei lucra ca și șofer profesionist, vei avea în jurul tău multe persoane care vor face pe șefii cu tine, pornind de la patronul firmei care are tot dreptul să facă pe șeful, și terminând cu persoane ridicole gen paznicii de pe la diverse firme pe unde o să ai de încărcat sau descărcat. Dacă știi că ești capabil să suporți astfel de oameni aroganți degeaba, o să faci treabă ca șofer profesionist.
  5. Îți place legislația specifică. Trebuie să cunoști foarte multă legislație internațională, legislație legată de timpii de conducere și repaus, întrucât discutăm despre o meserie pe care dacă o practici defectuos te poți trezi că muncești degeaba, sau nu chiar degeaba, ci ca să plătești amenzi. Trebuie să fii capabil să respecți regulile de circulație internaționale, și să cunoști foarte bine Regulamentele 561 și 1054.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.