Home Colțul camionagiilor Există motive reale pentru eliminarea examenelor pentru atestatele de transport marfă?

Există motive reale pentru eliminarea examenelor pentru atestatele de transport marfă?

130
0

Atunci când cineva ia decizia de a deveni șofer profesionist în România, permisul de conducere categoriile C și CE nu sunt suficiente. Atestatul profesional de transport marfă este documentul care practic califică șoferul și-i oferă dreptul de muncă.

Problema este că în România aceste atestate se obțin în urma unor examene, nu în urma unor cursuri cu prezență obligatorie așa cum este în Franța, Anglia, Germania, în lumea civilizată cu alte cuvinte. Întrebarea de bază este dacă există motive reale pentru eliminarea examenelor pentru atestatele de transport marfă?

Motive pentru eliminarea examenelor pentru atestatele de transport marfă

  1. Conceptul este unul comunist, învechit. Examenele acestea au la bază ideea de toceală comunistă, toceală care ajută omul pe moment, apoi uită tot ce a învățat. Teoria trebuie învățată logic și explicată, discutată. Modelul comunist laudă elevul care ia cel mai important examen, nu elevul care prin inteligență și discuție își dezvoltă orizonturile gândirii. Este nevoie de șoferi care să gândească, nu de șoferi care tocesc apoi uită tot.
  2. Eliminarea corupției și a șpăgilor. O mare problemă cu aceste atestate profesionale se leagă și de corupție. Din moment ce pentru permisele de conducere se oferă bani, și se cumpără fără examene, de ce nu s-ar face la fel și pentru atestate? Știm cu toții în ce fel de țară trăim, peste tot pe unde există examene există șpăgi, există oameni care vor să trișeze și bugetari care vor să trăiască precum niște regi, fără să muncească prea mult pentru asta.
  3. Economie la bugetul de stat. Ar fi interesant un calcul, cam câți bani s-ar salva de la bugetul de stat dacă nu s-ar mai întruni acele comisii de examinare pentru atestatele profesionale, o dată pe lună. Sunt totuși zeci de județe în țara asta, școli de șoferi peste 2 pe fiecare județ în care trebuie să se strângă comisii și așa mai departe. De ce să plătești niște oameni când poți la fel de bine să nu-i plătești extra absolut deloc, lăsând atestatele în seama școlilor.
  4. Programa este învechită și inutilă. Încă se mai învață despre diagramă la atestatele românești, ceea ce este o absurditate. Unde este tahograful digital, unde sunt datele manuale, de ce se mai dau examene din asemenea absurdități din moment ce ele nu folosesc nimănui la nimic? Este nevoie de eliminarea acestor examene și aducerea la zi a programei astfel încât elevii să rămână cu ceva cunoștințe în urma acestor cursuri de pregătire profesională.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here