Home Colțul camionagiilor Cu cât crește RCA din cauza brokerilor de asigurări?

Cu cât crește RCA din cauza brokerilor de asigurări?

319
0

Asigurările RCA au explodat în ultimii ani în România, de când a intrat în faliment celebra City Insurance. De atunci, practic asigurările RCA s-au triplat atât pentru autoturisme dar și pentru camioane.

Pe lângă scumpirile inexplicabile și deloc de neglijat din piața RCA, mai există o componentă care crește simțitor prețul polițelor, și anume comisioanele brokerilor de asigurări. Puțină lume știe faptul că în momentul în care achiziționăm o asigurare RCA online sau din oraș direct de la un broker, aceasta are atașat un comision destul ne baban, comision care crește direct proporțional cu prețul poliței RCA.

Astfel, dacă pentru o poliță RCA la autoturisme plătim astăzi 1500 RON pentru 12 luni (pe 6 luni nu putem încheia polițe din pricina șantajului făcut de cei câțiva asiguratori care activează pe piața din România, șantaj care duce prețul poliței RCA pe 6 luni uneori mai sus de prețul poliței RCA pe 12 luni), din acest preț 8% reprezintă comisionul brokerului.

120 de lei se duc din start în buzunarul brokerului de asigurări. Dacă discutăm despre polițe RCA la camioane, faceți un calcul simplu să vedeți cu câți bani rămânea un broker în cazul unei asigurări RCA care costa 18000 RON, înainte de protestele transportatorilor.

Astăzi, după proteste, când asiguratorii au scăzut brusc și fără de tăgadă prețurile RCA pentru camioane de la 18000 la 9000 RON (B0), un broker pleacă acasă cu 720 RON. Nu este suficient faptul că și la 9000 RON prețurile sunt exagerate, mai trag și căpușele de brokeri 8% din preț ca și cum ar merita acești bani.

Și să nu uităm de faptul că în 2023 comisioanele brokerilor au fost plafonate la 8%, căci ele ajunseseră la 15%. Imaginați-vă scenariul sumbru al unui camion cu poliță de 18.000 de lei, din care brokerul trage ca lipitoarea 15% comision, sunt deja 2700 RON bani pe care companiile de transport îi plătesc degeaba, în plus, fără să beneficieze de absolut nimic. Această hoție a polițelor RCA trebuie să se oprească, comisioanele brokerilor trebuie plafonate la maxim 1% în special în cazul polițelor pentru camioane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here