Rovinieta a fost introdusă în România în 2005 și avea la vremea respectivă drept scop strângerea de bani pentru întreținerea drumurilor. Evident, 20 de ani mai târziu România tot nu are drumuri iar cele care sunt n-au nicio treabă cu ideea de întreținere. Dacă am întreba 100 de români, 99 dintre ei ar considera că plătesc rovinieta degeaba an de an. Lipsa rovinietei însă este contravenție, amenzile pentru autoturisme pornesc de la 275 RON și urcă până la 550 RON.
Mulți dintre noi am trecut prin neplăcuta situație de a ne trezi acasă cu amenzi din partea CNAIR din cauza faptului că am uitat efectiv că a expirat rovinieta și am plecat cu mașinile în afara localităților, însă aceste amenzi POT FI ANULATE în cazul în care nu întrunesc anumite condiții. Haideți să vedem când anume amenda pentru lipsa rovinietei devine nulă!
Amenda pentru lipsa rovinietei devine nulă atunci când:
- CNAIR nu respectă termenul de 2 luni pentru a întocmi contravenientului P.V. de amendă
- CNAIR nu respectă termenul de 4 luni de la data săvârșirii contravenției pentru comunicarea P.V. de amendă
Cu alte cuvinte, CNAIR are la dispoziție 2 luni pentru a întocmi procesul verbal de amendă, de la data la care contravenientul a fost surprins circulând pe drumurile din afara localității fără rovinietă valabilă, și 4 luni pentru a-l înștiința pe acesta de procesul verbal de amendă (pentru a trimite efectiv amenda prin poștă). Dacă cei de la CNAIR nu respectă aceste termene, amenda pentru lipsa rovinietei se poate prescrie. Partea bună dacă, dacă o putem numi așa este faptul că între data săvârșirii contravenției și data comunicării procesului verbal, nu se mai poate aplica altă amendă.
Cum plătești cel mai rapid amenda pentru lipsa rovinietei
În cazul în care au avut ghinion și ai primit amendă pentru lipsa rovinietei, cel mai simplu este să o plătești online, prin ghiseul.ro. Există acolo și posibilitatea de a încărca pe platformă procesul verbal de amendă astfel încât să nu-l pierzi niciodată. S-au mai văzut cazuri în care oamenii au plătit amenzi și peste câțiva ani au fost puși din nou la plată din cauza unor erori de sistem. Pe Ghiseul.ro se salvează atât procesul verbal de amendă cât și chitanța primită după plată.
În cazul în care nu doriți să faceți cont pe ghiseul.ro sau nu doriți să plătiți amenda online, aveți posibilitatea să o achitați la taxe și impozite locale, acolo unde vă plătiți și impozitele pentru case, terenuri sa autoturisme.