Home Colțul camionagiilor ILEGAL – Reținerea banilor din salariu sau diurnă de către angajator fără...

ILEGAL – Reținerea banilor din salariu sau diurnă de către angajator fără o hotărâre judecătorească

421
0

Firmele de transport românești au un obicei unic în Europa, poate chiar și în lume și anume reținerea banilor șoferilor pentru toate nimicurile, de la consum de motorină peste medie în situația în care niciun producător de camion nu oferă un consum standard pentru vehiculele pe care le produce, și terminând cu „penalizări” în cazul în care se întârzie la încărcare / descărcare, oglinzi rupte, cauciucuri ciupite și lista continuă aproape la infinit. Deși am spus în glumă mai demult faptul că firmele de transport românești fac mai mulți bani din jumulitul șoferilor de bani decât din transportul propriu-zis, se pare că în ultimii ani acest obicei a devenit realitate pe meleagurile românești.

Reținerea banilor de către angajator, din salariu sau din diurnă, este ILEGALĂ în lipsa unei hotărâri judecătorești. Mai mult, de diurna șoferilor nici măcar instanța de judecată nu se poate atinge în cazul în care o firmă de transport chiar are motive întemeiate să rețină banii șoferului. În regulă, dar dacă reținerea banilor de către angajatori fără un document oficial este o ilegalitate, de ce se practică? Ei bine, aici sunt mai multe motive:

  • Pentru că legile în România sunt făcute de infractori pentru infractori iar corupția bugetarilor atinge apogeul. Dacă o firmă nu vrea să-ți mai dea banii după o lună muncită în România, tu ca angajat nu ai nicio apărare, instituțiile statului nu te vor proteja. Se vor duce în control, vor lua șpaga de rigoare și vor ține tot cu angajatorul.
  • Patronii știu faptul că legea nu avantajează angajatul în România și că dacă acesta vrea să-și recupereze banii, va trebui să meargă la instanță, iar un proces în România nu numai că durează 3-4 ani, dar nici nu garantează faptul că banii vor putea fi recuperați vreodată. Firma datornică poate dispărea între timp fără probleme…

„Angajatorului ii este interzis sa facă rețineri de salariu in baza unor decizii de imputare. Daca are pretenții de natura băneasca pentru acoperirea vreunui prejudiciu cauzat lui, de către salariat, angajatorul este obligat sa se adreseze instanței civile, deci conform dreptului comun( civil) cu o acțiune in pretenții.

In cadrul procesului civil, angajatorul trebuie sa demonstreze existenta faptei comisive sau omisive a salariatului, vinovăția acestuia , consecințele cauzatoare de prejudicii si întinderea in concret a pierderilor suferite.

Doar in baza hotărârii judecătorești definitive si irevocabile obținute va putea, ulterior, sa facă rețineri din salariul angajatului vinovat.

In sfera regulilor generale referitoare la reținerile salariale, prevederile alin 4 art 164 codul muncii stabilesc limita tuturor reținerilor ce se pot face lunar; jumătate din salariul net al angajatului.” Spune avocat-consultanta.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here