Acasă Informații Utile Permisul de conducere cu MICROCIP devine realitate – CE ALTE SCHIMBĂRI PREGĂTEȘTE...

Permisul de conducere cu MICROCIP devine realitate – CE ALTE SCHIMBĂRI PREGĂTEȘTE UE?

162
1

Urmează un an destul de interesat din punct de vedere al schimbărilor legislative în ceea ce privește permisul de conducere, Uniunea Europeană a adoptat un nou set de măsuri menite să îmbunătățească siguranța rutieră dar și să înlesnească accesul la permisul de conducere. Iată care sunt cele mai importante schimbări.

Introducerea permisului de conducere digital

Permisul de conducere devine digital prin introducerea unui microcip pe spatele acestuia. Microcipul va transmite date în momentul controlului mult mai rapid (datele care sunt deja specificate la secțiunea D), și fiecare stat are „mână liberă” în ceea ce privește datele adiționale pe care doresc să le verifice prin intermediul acestei tehnologii. Desigur, datele adiționale, altele decât cele deja tipărite pe permisul de conducere, trebuie să fie în concordanță cu regulile EU.

Permisul de conducere se va putea obține de la 17 ani

UE modifică limita de vârstă la care se poate obține permisul de conducere categoria B. Astfel, elevii se vor putea înscrie la școli de la 16 ani și 9 luni. Este o măsură care dorește să faciliteze accesul tinerilor la permisul de conducere având în vedere că în Statele Unite tinerii pot să conducă de la vârsta de 16 ani. Este o modificare foarte bună în contextul în care tinerii din România vor putea să se concentreze mult mai bine pe examenele din cadrul Bacalaureatului. Până acum adolescenții care doreau să aibă permisul la 18 ani trebuiau să învețe în același an cu acest examen.

Permisul de conducere categoria B, valabil pentru categoria A1

O altă modificare interesantă adusă permisului de conducere categoria B este faptul că va putea fi utilizat și pentru a conduce motociclete din categoria A1. Este o modificare ce speră să mai fluidizeze traficul din marile orașe și să reducă semnificativ poluarea. Este mai mult decât evident faptul că o motocicletă, mai ales din categoria A1 de maxim 125cc poluează mult mai puțin decât un autoturism fie el și ultima normă de poluare, respectiv Euro 6.

MMTA de 4250 kg pentru permisul de conducere categoria B

Masa maximă autorizată a vehiculelor care pot fi conduse cu categoria B crește la 4250 de kilograme în situația în care șoferii doresc să tracteze o rulotă. Șoferii vor fi de asemenea nevoiți să participe la un curs special și să susțină ulterior și un test de îndemânare. Desigur, fiecare stat membru are mână liberă în implementarea și altor condiții în această speță, de ea bucurându-se și posesorii de caravane motorizate, nu doar posesorii de caravane tractate.

Valabilitatea permisului de conducere: 15 ani

Valabilitatea permisului de conducere va putea fi de 15 ani în unele cazuri, în special în statele în care permisul de conducere nu poate fi folosit pentru legitimarea unei persoane. Această regulă va fi valabilă pentru categoriile AM, A1, A2, A, B1, B și BE. Permisul de conducere pentru șoferii profesioniști, categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și DE rămâne în continuare valabil maxim 5 ani.

1 COMENTARIU

  1. Este foarte important sa fim la curent cu schimbarile legislative in ceea ce priveste permisul de conducere. Uniunea Europeana a adoptat un nou set de masuri pentru imbunatatirea sigurantei rutiere si pentru a usura accesul la permisul de conducere. Printre cele mai importante schimbari se numara introducerea permisului de conducere digital, care va transmite date mult mai rapid, iar limita de varsta pentru obtinerea permisului de conducere categoria B a fost redusa la 17 ani. De asemenea, este interesanta modificarea care permite detinatorilor de permis de conducere categoria B sa conduca si motociclete din categoria A1. De asemenea, este binevenita si masa maxima autorizata de 4250 de kilograme pentru conducatorii auto care doresc sa tracteze o rulota, insa acestia vor trebui sa treaca prin anumite cursuri si teste. De asemenea, trebuie sa fim constienti ca permisul de conducere trebuie reinoit la fiecare 15 ani, cu exceptia soferilor profesionisti, care trebuie sa faca acest lucru la fiecare 5 ani. Este important sa ne familiarizam cu aceste schimbari si sa le respectam pentru o mai buna siguranta in trafic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.