Acasă Colțul camionagiilor 4 motive pentru care șoferii români aleg să emigreze în loc să...

4 motive pentru care șoferii români aleg să emigreze în loc să mai lucreze la angajatori români

268
0

În ultimii ani am observat cu toții faptul că există o migrație masivă a șoferilor profesioniști din România, spre țări din Vestul Europei. De ce întâmplă acest lucru, care sunt cele mai mari nemulțumiri ale lor care-i fac să ia această decizie radicală? Există cel puțin 4 motive pentru care șoferii români nu mai doresc să lucreze la angajatorii români.

4 motive pentru care șoferii români aleg să emigreze în loc să mai lucreze la angajatori români

  1. Lipsa de respect – angajatorii români din păcate nu-și respectă angajații. Rar să găsești o firmă în România în care patronul să nu se considere superior în relația angajat – angajator. Încă mai există mentalitatea de patron de sclavi în țara noastră și este deranjant să auzi mereu că tu ca angajat trebuie să fii recunoscător patronului, eventual să-i pupi și mâna doar pentru că ți-a dat ceva de muncă și astfel, te-a salvat de la foame.
  2. Salariile mici – pe România un șofer profesionist câștigă undeva la 5000 de lei net, bani în mână. Sunt bani cu care nu prea ai ce face mai ales dacă stai în chirie și mai ai și o familie de întreținut pentru că în România prețurile la alimente sunt la fel ca-n Vest unde salariile sunt de 4-5 ori mai mari.
  3. Banii opriți – majoritatea firmelor din România obișnuiesc să ciupească din salariul sau din diurna șoferilor pentru diferite abateri sau mici accidente petrecute pe drumurile patriei. Această țigănie doar în România mai există din pricina faptului că la noi nu există sindicate care să apere drepturile șoferilor. Nicio firmă nu se poate atinge de banii angajaților fără o hotărâre definitivă și irevocabilă din partea instanței de judecată.
  4. Țepele cu banii – în ultimii ani s-au înmulțit țepele cu banii acordate șoferilor care au decis să renunțe să mai lucreze pentru anumite companii. Firmele s-au obișnuit să nu mai dea salariul și diurna șoferilor pe ultima lună inventând fel de fel de minciuni, precum întârzieri la descărcări urmate de penalități, ori consum exagerat de motorină. ITM nu există în România pentru angajați iar firmele se bazează pe faptul că dacă șoferii vor să-și recupereze banii vor fi nevoiți să meargă la tribunal, iar acolo durează totul ani de zile.

Evident, când te confrunți ba cu lipsa de respect, ba cu salarii ciuntite, ba cu țepe, la un moment dat ți se apleacă de România și decizi că vrei și tu o viață normală, în care să fii respectat și să ți se plătească munca în mod corect. Curios ce se va întâmpla pe viitor, de unde vor mai face firmele românești rost de angajați din moment ce avem de-a face cu un fenomen atât de amplu de emigrare a forței de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.